Sport

Fa Nándor: Minden egyéni teljesítmény mögött ott egy csapat + FOTÓK, VIDEÓ

Fa Nándor: Minden egyéni teljesítmény mögött ott egy csapat + FOTÓK, VIDEÓ

2017. május 31., szerda
Fa Nándor: Minden egyéni teljesítmény mögött ott egy csapat + FOTÓK, VIDEÓ
fa_nandor01_gs

Szegeden járt a híres magyar vitorlázó. Beszámolt a Vendée Globe-on elért legutóbbi sikeréről, az ehhez vezető útról. Sikerült az álmát megvalósítania, a világ legnehezebb vitorlás versenyét kevesebb, mint száz nap alatt teljesítette.

„Sok-sok év után tértem vissza az óceánra, mert volt egy befejezetlen ügyem” – így kezdte előadását a Pedagógiai esték hétfői rendezvényén

Fa Nándor

hajótervező és szólóvitorlázó, aki először kerülte körbe a Földet magyarként vitorlás hajóval. 2016-ban ugyanis Fa Nándor újból elindult a négyévente megrendezett híres Vendée Globe-on. A megmérettetés különösen nagy kihívást jelent, mivel a versenyzőnek nemcsak a bolygót kell körbehajózni, hanem mindezt egymagában, kikötési lehetőségek nélkül kell végrehajtania. A versenyt mindig franciák nyerték meg, de 1992-ben Fa Nándor ötödik helyezésével a legjobb külföldi lett. Ekkor 128 nap alatt teljesítette a távot, de ezt szerette volna lecsökkenteni 100 napra. Azonban hiába épített új vitorlást, 1996-ban olyan balszerencse-sorozat érte, amely miatt fel kellett adnia a versenyt. „Négyévente megnéztem Les Sables-d’Olonne-ban a versenyzők indulását, s senki nem tudta, de folytak a könnyeim” – vallotta a vitorlázó. 2010-ben találkozott egy amerikai karbongyártó cég főmérnökével, aki felajánlotta támogatását, ha újból rajtolni szeretne. Mikor két hét múlva kiderült, hogy komoly a javaslat, akkor úgy döntött, belevág. Az első feladat a hajó megtervezése volt, amely ez alkalommal sem bízott Fa Nándor másra, csak saját magára. Másfél évig építették Magyarországon – előbb Kápolnásnyéken majd a saját műhelyében. A karbon anyag is itthon készült, ugyanabban a minőségben, mint a repülőgép-alkatrészek. Miután a nemzetközi szövetség is szabályosnak ítélte meg a hajót – a korábban elfogadott tervekhez képest csak 3 cm eltérést engedtek -, a vitorlást Triesztbe vitték. Tesztelték, hogy a felborult hajót egy hidraulika segítségével képes-e egy gombnyomással visszaállítani Fa Nándor. Képes volt, de erre, szerencsére, többet nem volt szükség. A vitorlás a Spirit of Hungary nevet kapta: https://www.youtube.com/watch?v=y3rogCtY15Q Négy versenyen tesztelte a hajót a vitorlázó, már az első Barcelona-New York út során, hogy a hajó héjai szétesnek. Később egy kétszemélyes világkerülő út során a csavarok okoztak problémát, majd az árboca is eltörött. A gyermekbetegségek kijavítása után azonban készen állt arra, hogy megvalósítsa az álmát: a Föld megkerülését 100 napnál kevesebb idő alatt. „A 15-20. helyre vártam magamat a 2016-2017-es Vendée Globe-on, de a realitás azért van, hogy felboruljon” – vélekedett, ugyanis végül 8. helyezett lett. Az őt megelőző 7 hajóból 4 úgynevezett uszonyos hajó volt, ezek a hagyományos vitorlásokhoz képest jóval gyorsabbak voltak. Büszke arra, hogy mégis meg tudott ezekből egyet verni.

fa_nandor10_gs

A sikerig azonban 93 kemény nap vezetett. Napi négy órát aludt, egyhuzamban húsz percnél többet sohasem. Szárított ételeket evett, amelyek finom menüvé váltak egy kis melegítés, s néhány deciliter víz hozzáadása után. Ezt egészítette ki gyümölcsökkel, zöldségekkel, energiaszeletekkel, csokikkal. Mindenki elérhette azokat az időjárás-jelentéseket, amelyek segítségével megtervezhették útvonalukat. Fa Nándor nem tagadta, örömmel nézte, ha ellenfelei hibáztak – ilyen azonban ritkán fordult elő, hiszen versenytársai is profik voltak. Pedig nehezen indult a rajtnál, mert egy nézőhajó miatt le kellett lassítania, így a szerencsésebbek előnyt szereztek, amit később növelni tudtak egy ciklonnak köszönhetően, amelyet a magyar vitorlás már nem tudott elérni. Végül merész húzással a – vitorlázóknak nem ajánlott - Szent Heléna zónán keresztül ment, mert észrevett egy gyenge szelet, de így is három nap veszteséget gyűjtött be. Ezt követően öt hétig négy fokban, vizesen hajózott, de elért a hírhedt Horn-fokhoz. Számára azonban ez könnyebbséget jelentett, hiszen az újkori spanyol bárkákkal ellentétes irányba haladt. Nem sokkal később egy újabb jó döntésének köszönhetően már biztos volt a nyolcadik helye, ezt csupán egy peches szituáció vehette volna el tőle. A kellemetlen helyzet a legváratlanabb pillanatban a beérkezés előtti utolsó éjszaka következett be, amikor a Vizcayai-öbölnél egymás után nyolc hóvihar támadta meg, félóránként kellett átalakítani a vitorlák helyzetét. Másnap azonban szép idő és ünneplők köszöntötték – köztük magyarok is. Fa Nándor elárulta, minden egyéni teljesítmény mögött egy család, egy csapat, egy társadalom áll, nélkülük soha nem lett volna képes a sikerre. Úgy döntött, több Vendée Globe-on nem indul. A hajót vagy eladják, vagy bérbe adják, azt gondolja, még legalább kétszer elindulhat a vitorlás a megmérettetésen: átalakítva, felújítva, új kapitánnyal a fedélzeten.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.