Sport

Kézilabda: a nemzeti csapatoknál is számítanak Nagy Zoltán munkájára

Kézilabda: a nemzeti csapatoknál is számítanak Nagy Zoltán munkájára

2017. március 1., szerda
Kézilabda: a nemzeti csapatoknál is számítanak Nagy Zoltán munkájára
nagy_zoltan004kf

A magyar utánpótlás-válogatott kapusok felkészítéséért is felel a továbbiakban Nagy Zoltán, a MOL-Pick Szeged korábbi, szintén válogatott kapusa. Az egykori kedvenccel új feladatköréről beszélgettünk.

- Hogyan jött a felkérés, hogy a magyar válogatottnál dolgozhasson a jövőben?

- Januárban keresett meg a Magyar Kézilabda Szövetség szakmai igazgatója, Zsiga Gyula, ő kért meg arra, hogy szálljak be a korosztályos kapusok képzésébe, és segítsem őket a világversenyekre való felkészítésben. A felkérést nagy megtiszteltetésnek tekintettem, mint magam és klubom a Mol-Pick Szeged nevében, mivel nem mindennapi dolog, hogy egy olyan pozícióba kérjenek fel valakit, ahol egy országot képviselhet.

- Melyik korosztálynál és kikkel dolgozhat együtt?

- A válogatottaknál hárman dolgozunk, így közösen kell megoldaniuk az utánpótlás-válogatott kapusok munkáját, felkészítését. Jelenleg a női serdülő és az ifjúsági válogatottnál dolgoztam, de a későbbiekben realizálódik, hogy melyik korosztálynál fogom a munkámat hosszabb távon vinni. Nagyon furcsán éreztem magam, mert egy jó pár évvel ezelőtt még játékosként erősítettem a válogatottat és most, mint edzőként próbálom átadni tapasztalatomat a fiatalabb korosztálynak. Ami külön érdekesség, hogy nagyon sok olyan emberrel dolgozhatok együtt, akiket nagyon régóta ismerek, mert edzőm vagy játékos társam volt korábban.

nagy_zoltan002kf

- Hogyan kezdődött edzői pályafutása?

- Edzői pályafutásom 2001-ben az aktív pályafutásom befejezése után kezdődött úgy, hogy soha nem szerettem volna edző lenni. Az NB II-es Makói női kézilabda csapat edzője (

György Ferenc

) kért fel, hogy segítsek neki a kapusok képzésében, hosszas kérések után vállaltam el. Felvetődött edzőhiány miatt elvégeztem az edzői tanfolyamot és ezt követően a férfi ifi csapatnál dolgoztam. Majd az NB II-es felnőtt csapat vezető edzőjeként kétszer megnyertük a bajnokságot, de a anyagi problémák miatt nem tudtuk vállalni az eggyel magasabb osztályt. Megjegyezném, hogy itt már edzettem a Pick-Szeged 1999-es korosztályának kapusait. A szép eredményeket követően a lányokat edzettem, majd három évvel ez előtt

Velky Mihály

, a Pick utánpótlás vezetője kérte fel, hogy dolgozzon egykori klubomnál, ahol jelenleg az U14-esekkel és kapusokkal foglalkozom.

- Utánpótlás szinten Ön szerint mi a legfontosabb annak érdekében, hogy jó kapusokat neveljünk, és miként juthatunk el odáig?

- Korábban az a hír járta, hogy Szegeden nevelődnek ki a legjobb kapusok, ezt szeretném tovább vinni. Úgy gondolom, elindult egy olyan munka, ami meg tudja alapozni ennek a jövőjét. Makón volt egy tanítványom,

Szél Gergő

, aki sajnos Veszprémhez került, most az NB I/B-ben játszik. Több kapus tanítvány mellett kiemelkedik a fiam,

Nagy Martin

, akivel 10 éves kora óta foglalkozom aki, most a Mol-Pick Szeged harmadik számú kapusa. Jelenleg

Fekete Róberttel

közösen eddzük és tanítjuk. A munka híve vagyok, ezzel lehet elérni bármit, nálam csak a teljesítmény számít. Mindig is nagy hangsúlyt fektettem a technikára és a lábmunkára. Ez persze képesség-függő is, a mai kézilabda rendesen felgyorsult, ezt követnünk kell a mezőnyjátékosok mellett a kapusoknál is.

- Szegedről és környékéről azért nem sok szakember került oda a válogatotthoz.

- Akire én személy szerint is büszke vagyok, mert a nevelő edzőm volt az

Prónay Gyula

, de ide sorolnám Vágó Attilát aki jelenleg a férfi serdülő válogatott szövetségi kapitánya és az ugyancsak Makói származású olimpia második helyezett,

Pigniczki Krisztina

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.