Sport

Atlétika: országos csúcsot döntene a belgrádi fedettpályás Európa-bajnokságon Márton Anita

Atlétika: országos csúcsot döntene a belgrádi fedettpályás Európa-bajnokságon Márton Anita

2017. március 2., csütörtök
Atlétika: országos csúcsot döntene a belgrádi fedettpályás Európa-bajnokságon Márton Anita
marton_anita_elmenybeszamolo007kf

Az egyik legnagyobb esélyesként vághat neki a pénteken kezdődő belgrádi fedettpályás Európa-bajnokságnak az olimpiai bronzérmes súlylökő Márton Anita, aki szeretné megdönteni a kontinensviadalon a tavaly felállított 19,33 méteres országos csúcsát.

A Békéscsabai AC színeiben versenyző, de Szegeden készülő sportoló toronymagasan vezeti női súlylökésben a nevezési listát az Európa-bajnokság előtt idei legjobbjával (18,97), a második legjobb eredményt elérő

Julija Leancsuk

is több mint fél méterrel elmarad ettől, ám az olimpiai bronzérmes Márton Anita szerint ebből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. „Az idei eredmények alapján kialakulhatott egy előzetes erősorrend, ugyanakkor azt gondolom, hogy a verseny napján bárkinek lehet jó vagy éppen rossz napja, az aktuális forma sokat számíthat. Mindenki igyekszik az Európa-bajnokságra tökéletesíteni a formáját, így azt gondolom, hogy sok egyéni vagy országos csúcs dőlhet meg Belgrádban” – mondta portálunknak a szegedi súlylökő. A verseny előtti finomhangolás jól sikerült, hiszen a múlt héten 18,75 méterrel nyerte meg a súlylökést a Szombathelyen rendezett téli dobó országos bajnokságon. „Úgy érzem nagyon jól sikerült a felkészülés, szerencsére sérülésmentesen tudtam dolgozni, így jó formában vagyok. Sikerült néhány technikai hibát kijavítani és erőnlétben is sokat léptem előre, a mozgásom dinamikusabb lett, így pozitívan nézek a kontinensviadal elé. Szeretném megdönteni a tavalyi pjongcsangi világbajnokságon felállított 19,33 méteres csúcsomat és az edzésen elért eredmények alapján úgy tűnik erre reális az esély” – tette hozzá

Márton Anita

. A már említett Julija Leancsuk mellett csupán két versenyző rendelkezik Anitán kívül a mezőnyből idén 18 méter fölötti lökéssel, így egy esetleges országos csúcsdöntés jó eséllyel aranyéremmel is párosulna. A női súlylökés selejtezőjét az Európa-bajnokság első napján, pénteken délelőtt 10 óra 50 perckor rendezik, míg a döntőre aznap délután 5 órakor kerül sor. „Fárasztó egy ilyen verseny, amikor egy napon rendezik a selejtezőt és a döntőt is, de a riói olimpián is így volt ez. Napi kétszer edzek, így nem szabad hogy ez gondot okozzon, bár most meglehetősen közel van időben egymáshoz a selejtező és a finálé. A délelőtti selejtezőben azonban aki megdobja a selejtező-szintet, annak már nem kell többször a körbe állnia, az én célom pedig az, hogy első lökésre elérjem ezt a határt és akkor nyugodtan pihenhetek a délutáni döntő előtt.” A magyar csapat szerdán utazott el a szerbiai fővárosba, Márton Anita pedig délután már ismerkedett kicsit a pályával, ami ahogy mondja, nagyon fontos egy verseny előtt. „Körülbelül másfél napom van arra hogy megismerjem a körülményeket. Ez azért is hasznos, mert a fedettpályás versenyeken általában különböző borítású körökből kell löknünk, ehhez pedig alkalmazkodnunk kell, ezzel együtt pedig apró taktikai trükköket is lehet alkalmazni ha már megismertük a borítást. Csütörtökön lesz egy hivatalos pályabejárás, így a pénteki versenyen már egy ismerős környezetben nézhetek szembe a feladattal” – zárta Márton Anita.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.