Sport

Kajak-kenu: két paralimpikon csatlakozott az EDF DÉMÁSZ-Szegedi VE-hez

Kajak-kenu: két paralimpikon csatlakozott az EDF DÉMÁSZ-Szegedi VE-hez

2017. február 13., hétfő
Kajak-kenu: két paralimpikon csatlakozott az EDF DÉMÁSZ-Szegedi VE-hez
szegedi_ve_sajttaj004kf

Két, a riói paralimpiát is megjárt sportoló is az EDF DÉMÁSZ-Szegedi VE-nél folytatja karrierjét: mint azt a klub a hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette, Varga Katalin és Suba Róbert is a Tisza-parti klubhoz igazolt.

A 2016-os, riói paralimpia műsorán első alkalommal szerepelt a kajak-kenu: Magyarországot összesen négy sportoló képviselte a sportágból, és mint azt az az EDF DÉMÁSZ-Szegedi VE hétfőn tartott sajtótájékoztatóján kiderült, közülük ketten, így

Varga Katalin

és a Brazíliában ezüstérmet szerzett

Suba Róbert

is a szegedi egyesületet erősítik a folytatásban. Mint azt

Sík Márton

, a klub szakmai igazgatója elmondta, nem most kezdődött a közös pálya a szegedi egyesület és a két parasportoló között, tekintve, hogy a riói olimpiára is együtt készült a csapat – igaz, akkor még Suba Róbert bajai, Varga Katalin pedig honvédos színekben. „A szövetség kérésének megfelelően

Győrfi Tamás

és

Csamangó Attila

felkészítésével edzettek a paralimpiára. Jól sikerült a közös munka, már a kijutás is nagy eredmény, nem beszélve az ott elért helyezésről. Nem egy átmeneti időszakot zártunk le ezzel, hanem új lehetőséget nyitottunk ki” – fogalmazott Sík Márton, aki hozzátette: egy feltörekvő szakágról van szó, amelynek edzőtábori és egyéb költségeit is a Magyar Kajak-Kenu Szövetség finanszírozta, ezzel a lehetőséggel éltek a versenyzők. „Ez egy eredményes kezdet volt, ezeket az eredményeket kell úgy hasznosítanunk, hogy a jövőben belépő fiatal para versenyzőknek erőt adjon. Ez egy közös csapatmunka, amiből egyik fél sem hiányozhatott, nem volt ebben kiemelkedő szerepe az egyesületnek, a sportág érdeke az, hogy a többi para versenyző is lehetőséget kapjon” – tért ki a jövőbeli célokra az EDF DÉMÁSZ-Szegedi VE szakmai igazgatója.

szegedi_ve_sajttaj007kf

Varga Katalin ötödik helyen végzett Rióban a KL2-esek 200 méteres döntőjében. Mint azt kifejtette, azért is döntött a váltás mellett, mert úgy látta, Szegeden biztosítják a megfelelő motivációt számára, erre pedig legalább Tokióig számíthat. „Attila volt kint velem a paralimpián, jó élmény volt Rió. Meggyőzött, hogy van értelme ezt csinálni, szűk 3-4 hónapos közös munkánk volt, de velük szeretném együtt folytatni, mivel könnyedén tudunk együtt működni” – nyilatkozta a szegedi klub új sportolója, aki az idei feladatokról elmondta, elsőként minél hamarabb legyőzné azt a sérülését, ami még most is hátráltatja. 2016-nál mindenképpen jobb eredményt érne el az idei szezonban, azonban nehezebb terhelések egyelőre nem érhetik a kezét, még további vizsgálatok várnak rá, hiszen mint az orvosok is elmondták sérülésének már meg kellett volna gyógyulnia.

szegedi_ve_sajttaj005kf

Suba Róbert a lengyel

Jakub Tokarz

mögött végzett a második helyen a KL1-es kategória 200 méteres fináléjában: az eredmény kapcsán elmondta, a verseny ideje alatt volt benne keserűség, de utólag egyre szebben csillog az ezüst számára – négy év múlva, Tokióban pedig még fényesebb éremmel térne haza. „Egy iskolában dolgozom, ahol sorfalat álltak nekem a diákok, kivetítőn nézték a versenyeimet. Régóta együtt dolgozunk, Attiláékkal volt eddig legjobb a munka. Jól ráéreztek arra, hogy a parasportban milyen segítség szükséges, szakmailag kiemelkedőek” – mondta Suba Róbert, aki hozzátette: 2017-ben világbajnoki címet szeretne szerezni. A két, immáron szegedi színekben versenyző sportoló egyik felkészítője, Csamangó Attila a kezdetekről úgy nyilatkozott, Suba Róbert kereste meg őket a közös munka ötletével, ennek próbáltak megfelelni szakmai tudás szintjén is. „Bennünket is meglepetésként ért a lépcsőfokok átugrása, amiket ők teljesítettek. Először a kvótaszerzés, a válogatók, majd a szétlövés, máris ott voltak az olimpián, majd jött egy második és egy ötödik hely” – mondta Csamangó Attila, aki úgy látja, folyamatosan, nagy léptékben fog fejlődni a szakág, még színvonalasabb, még erősebb lesz a mezőny, ezáltal a versenyzőknek és még többet kell dolgozniuk, de arra törekednek, hogy ezeknek is meg tudjanak felelni. Győrfi Tamás hozzátette, felváltva dolgoznak a versenyzőkkel, a motivációval és a munka minőségével pedig semmilyen kifogásuk nem lehet, hiszen a két tanítvány szinte mindent megcsinál, amit kérnek tőlük. Varga Katalin és Suba Róbert egyaránt kiemelte a két szakember munkáját: ezzel kapcsolatos kérdésünkre Sík Márton úgy válaszolt, ez büszkeséggel tölti el a klubot, hiszen olyan csapatot sikerül építeni, akik nem csak az épek között boldogulnak, hanem egy ilyen extra munka során is jól veszik az akadályt: nem mellesleg mindkét edző másodállásban végzi ezeket a feladatokat, hiszen Csamangó Attila és Győrfi Tamás is a szegedi klub utánpótlásában dolgoznak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.