Sport

Vízilabda: Märcz Tamás lesz a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya

Vízilabda: Märcz Tamás lesz a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya

2016. december 15., csütörtök
Vízilabda: Märcz Tamás lesz a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya
marczttnoi

Märcz Tamás lesz január 1-jétől a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

A BVSC 42 éves vezetőedzőjére kétkörös szavazás után esett a választás a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) csütörtöki elnökségi ülésén, ezt követően

Kemény Dénes

elnök felkérte a posztra, amelyet az MVLSZ közleménye szerint örömmel elvállalt. Az eddigi kapitány,

Benedek Tibor

december 31-i távozásával megüresedő posztra 13-an -

Cseh Sándor

,

Dabrowski Norbert

,

Fodor Rajmund

,

Gyöngyösi András

,

Teodoro Hadziteodoru

,

Lukács Dénes

,

Märcz Tamás

,

Igor Milanovics

,

Szécsi Zoltán

,

Tóth Gyula

,

Vad Lajos

,

Vidumanszky László

,

Vincze Balázs

- nyújtották be pályázatukat. Az elnökségi ülésen a tagok - a lánycsapattal az új-zélandi junior-világbajnokságon tartózkodó

Faragó Tamás

, továbbá

Beck György

kivételével - meghallgatták Kemény Dénes beszámolóját, értekeztek, majd kétkörös titkos szavazással határoztak. "Nagyszerű pályázatok születtek, nem volt könnyű dönteni. A szavazás után telefonon értesítettem Märcz Tamást, hogy rá esett a választásunk, egyben hivatalosan felkértem a férfiválogatott szövetségi kapitányának. Sikeresen meg kell állapodjunk a szerződés feltételeiben, és akkor 2017. január 1-jétől ő látja el a feladatot" - mondta Kemény Dénes. Märcz Tamás játékosként 2000-ben Sydneyben olimpiai bajnoki címet nyert, kétszeres Európa-bajnok, valamint világbajnoki ezüstérmes. Emellett négyszeres magyar és kétszeres olasz bajnok, pályafutása jelentős részét olasz élkluboknál töltötte. Kettős - magyar és olasz - állampolgár, nem sokkal a londoni olimpia előtt még az olasz válogatott centere volt. Játékospályafutását követően 2014-től a kapitányváltásig Merész András másodedzőjeként dolgozott a női válogatott mellett.

A cél mindig a győzelem

"Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy egy ilyen komoly tradíciókkal rendelkező országban, ilyen komoly elődök után engem kért fel az elnökség erre a feladatra. Ambiciózus vagyok, nagy várakozással tekintek a feladat elé, igyekszem a legjobb tudásomnak megfelelően ellátni majd a munkámat" - idézte az MVLSZ honlapja a 42 éves szakembert, aki hozzátette, biztos benne, hogy szerződése részleteiről meg tudnak majd állapodni, hiszen minél hamarabb szeretné elkezdeni a munkát. "Január első hetében szeretnék keretedzést tartani, meglátjuk, ez hogyan illeszkedik a klubok naptárába, de biztosan találunk megfelelő időpontot. A válogatott támaszkodik a klubokra, kettejük közt kölcsönhatásnak kell lennie, hiszen a válogatott sikere a klubok sikere. Szerintem a klubvezetők is átérzik ezt, és egyébként is jó a kapcsolatom az összes ob I-es edzővel, azokkal is, akik a válogatottakat adó kluboknál dolgoznak" - mondta a BVSC vezetőedzője. A pályázati kiírás szerint az új kapitány a klubedzői feladatait a szezon végéig elláthatja. Märcz Tamás megjegyezte, a legjelentősebb vízilabdanemzet szövetségi kapitányaként a célok mindig a legmagasabbak, legyen szó barátságos meccsről, olimpiai döntőről, a cél mindig a győzelem, folyamatosan nyomás alatt van a kapitány. "Mindig is így volt. Aki a magyar vízilabdában él, az tisztában van ezzel. Nem lep meg a teher, szívesen vállalom." A tréner elmondta, már zajlanak az egyeztetések a szakmai stábbal kapcsolatban, hamarosan nyilvánosságra kerül a névsor. Märcz Tamás első nagy tornája nem kisebb megméretés lesz, mint a jövő évi budapesti vizes világbajnokság: "Szerénytelenség, ha a magyar vízilabdában valaki nem az első helyet tűzi ki, és alábecsülni sem szabad a csapatot, ezért mindig sikert várok, ahogy a közvélemény és a szakma is. Átrendeződött a vízilabda erősorrendje, kiegyensúlyozottabb a mezőny, mint például tizenhat éve, amikor a válogatottal olimpiát nyertem, de ettől függetlenül a célok nem változnak a jövőben sem. Mindenki ellen meg kell találni az ellenszert, a legerősebb riválissal szemben is."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.