Sport

Vajda Attila: Igen, itt az ideje - letette a lapátot a bajnok

Vajda Attila: Igen, itt az ideje - letette a lapátot a bajnok

2016. december 24., szombat
Vajda Attila: Igen, itt az ideje - letette a lapátot a bajnok
vajda_attila

A Délmagyarország díjátadó gáláján jelentette be visszavonulását az EDF Démász Szegedi VE olimpiai bajnok kenusa, Vajda Attila. A klasszis sportoló azonban nem marad feladat nélkül, hiszen visszatér oda, ahol egy hónapot töltött el nem is oly régen, így Tajvanon, edzőként folytatja karrierjét. A jövőről és a döntésről kérdeztük Peking olimpiai bajnokát.

A bejelentést követően pénteken, a Gőry Pincében klubjától, az EDF Démász Szegedi VE-től is elköszönt

Vajda Attila

: a

családias búcsúztatón

előkerült a kenus összes eredménye, amit pályafutása során elért, e mellett pedig számtalan emlék, történet és momentum, ami mind-mind Vajda Attilához köthető. Egy két évtizednél is hosszabb versenyzői karrier zárult le ezzel: a C1 1000 méter királya tovább küzd az idővel, ám immáron nem a hajóban, hanem a kezében stopperórát tartva, hiszen edzőként folytatja Tajvanon, ott, ahol legutóbb egy hónapot töltött. „Mindig jó érzés az, amikor felelevenítünk dolgokat. Megpróbáltuk összegezni az elmúlt 23 évemet, kiemelve a legfontosabb eseményeket. Jó volt, az is, hogy kicsit bele is tudtam szólni, hogy nem minden úgy történt. Nagyon sok jó és kellemes, hasznos élményen vagyok túl ezen a több mint két évtized alatt, amit ebben a sportban dolgoztam, átéltem, megnyertem, megharcoltam, vagy sorolhatnám a jelzőket. Ez a búcsúztató ebéd tényleg családias hangulatban telt, sokat köszönhetek az egyesületnek azért, hogy mindig itt voltam. Együtt nőttünk fel, itt kezdtem el kenuzni, itt értem el az eredményeimet, nagyon sok barátom volt itt, akik végigkísérték az életem több fontos momentumát. Van, aki velem kezdett el kenuzni, volt, aki később csatlakozott, mások edzők, vagy vezetők lettek. Ők voltak azok, akik mindig hittek bennem, segítettek és támogattak, időnként ápolták a lelkemet. Jó érzés ez, főleg így, hogy karácsony előtt vagyunk egy nappal, ami még bensőségesebbé tette az egészet” – fogalmazott portálunknak a december 23-i eseményt követően Vajda Attila.

mob_parbeszed43_gs_vajda_attila

Egy ilyen kaliberű döntést meghozni borzasztóan nehéz: az olimpiai bajnok kenus elmondta, korábban már pedzegette magában ezt a kérdést, hogy abba kell hagynia, és tudta, hogy egyszer el fog jönni az a pont, amikor nem lehet, nem kell tovább folytatnia a sportot. „A bejelentés mindig egy hatalmas feladat, amikor ki kell állni az emberek elé, és azt kell mondani, hogy márpedig tényleg itt a vége. Leginkább magamnak kell elhatároznom, hogy itt a vége. Jó volt az, hogy volt miért ezt mondanom, nem pedig úgy alakult, hogy most kell keresni a következő lehetőségeket.

A döntést megkönnyítette az, hogy kaptam egy lehetőséget az élettől, hogy edző legyek valahol, így egy picivel könnyebb kijelenteni azt, hogy legyen vége, hiszen így van egy váltás, amiért talán azt lehet mondani: igen, itt az ideje”

– tért ki döntésére a szegedi klub nagy bajnoka. Sok sportolóban felmerül, hogy mihez kezd majd akkor, amikor felhagy a versenysporttal, nem is elhanyagolható százalékuk fejében az edzőség is felmerül: Vajda Attila ennek kapcsán elmondta, nem gondolta, hogy ilyen gyorsan edző lesz, sok szempontból váratlan volt számára ez a felkérés. „Ez egy új feladat számomra, ami egyben egy kihívás is. Azért lesz egyszerre nehéz és könnyű, mert ugyan meg kell felelnem egy más oldalról, mint amit eddig csináltam, viszont könnyű lesz, mert azt csinálhatom tovább, amit eddig, csak máshogy. Azt a tudást, amit megszereztem az elmúlt időszakokban, mind a tankönyvekből az egyetemen, mind a szakmai életben, átadhatom azoknak a tanítványoknak, akik lelkesek és valóban akarnak fejlődni, látom azt, hogy isszák a szavaimat. Mindent megpróbálnak megtenni annak érdekében, hogy tényleg megtegyék azt, amit elvárok tőlük munkamorálban és teljesítésben” – válaszolta kérdésünkre Vajda Attila. Hozzátette, tanítványai maximálisan tisztában vannak vele, hogy ki edzi őket nap mint nap, hiszen ők választották ki, az egyesület igazgatója konkrétan úgy kereste meg, hogy a diákok őt szeretnék felkérni edzőjüknek. „Volt olyan tanítvány, akivel két évvel korábban már találkoztam egy edzőtáborban, tartottam nekik edzést, beszélgettem velük, és ez akkora élményt adott nekik, hogy megmaradt a tudatukban. Ennek hatása az, hogy tisztában vannak vele, hogy ki vagyok, és pontosan tudják azt, hogy amit kérek, azt el kell végezniük. A kulturális és nyelvi különbségek nyilván okoznak olyan korlátokat, amelyek a munkavégzésben bizony jelentkeznek, ezeket át kell valahogy hidalni. Jelen pillanatban a kínai nyelv elsajátítását kezdtem el tankönyvekből, nem lesz könnyű. Az eddig eltelt egy hónapban annyit megtanultam, hogy az edzéseket kínaiul meg tudom tartani, de ahhoz, hogy társalgási szinten tudjak kínaiul kommunikálni, ahhoz sokkal több időre van szükség” – tért ki a nehézségekre az immáron edzőként dolgozó kenus.

vajda_attila_sajttaj09_gs

Vajda Attila karácsonya így merőben másképp telik, mint az eddigiek: ahogy fogalmazott ez a karácsony valóban egy kicsit más lesz, hiszen pakolással telik számára, és nem csak a fa alá, hanem a bőröndbe is pakol, hiszen még szilveszter előtt elutazik Tajvanba. Teljesen változó, hogy mennyi időnként tér majd vissza Szegedre, ez a megegyezéstől is függ, illetve a versenynaptár is alakítja, ezeket kell majd összefésülnie, és így az idő szabta lehetőségeket kell jól meglovagolnia. „Törekszem arra, amikor hazajövök, hogy ne csak pár napra jöjjek, hiszen 7 óra eltolódás van, így ezt éppen megszoknám egy hét alatt, és már mehetnék is vissza. Ha van rá lehetőség, akkor igyekszem egy picit több időt itthon tölteni, és meglátogatni a családomat, a kisfiamat. Vannak áldozatok, amelyeket be kellett vállalni a cél érdekében, de minden döntés nehéz” – nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak Vajda Attila. Hogy mennyire lesz gyakorlatias mester? Mint elmondta, természetesen betérdel a hajóba, mert fontos az, hogy mozogjon, mivel számára is fontos a sport és hiányzik a mozgás is - másrészt pedig vannak dolgok, amelyeket csak úgy lehet elmagyarázni, ha megmutatja a tanítványoknak, már csak a nyelvi különbségek miatt is. „Kevésbé beszélik az angolt, a kínait pedig nem értem még annyira, hogy úgy el tudjam nekik magyarázni, hogy az csak szó útján érthető legyen. Ezek miatt célszerűbb betérdelni, és megmutatni a feladatokat, persze egy idő után könnyebb lesz, de mindenképpen meg kell mutatni a feladatokat” – zárta Vajda Attila.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.