Sport

Labdarúgás: felvette az NB III ritmusát a Mórahalom

Labdarúgás: felvette az NB III ritmusát a Mórahalom

2016. december 13., kedd
Labdarúgás: felvette az NB III ritmusát a Mórahalom
morahalom-mehkerek002kf

A bentmaradást érő tizenegyedik pozícióban telelhet az NB III újonca, a Magyar György - Sasa Vojnic-Zelic edzőpáros által irányított csapat célja pedig egyértelműen az, hogy tavasszal megtartsa ezt a helyet.

Nagy változások történtek nyáron a Mórahalom VSE háza táján, hiszen a megyei első osztályból az NB III-ba léptek a homokhátiak, miután sikeresen vívták meg az osztályozót a Gyöngyös ellen, második megye egyes bajnoki címük megszerzését követően. Az előző szezon gólkirálya,

Magyar György

játékos-edző a magasabb osztályhoz illően segítséget is kapott maga mellé a stábban: a visszavonuló

Sasa Vojnic-Zelic

lett az edzőtársa, ettől a bajnoki évtől kezdve ketten irányítják a Mórahalom munkáját. Nem volt túl sok ideje a homokháti gárdának a felkészülésre, a sikeresen megvívott osztályozó után mindössze kilenc nap pihenőt kaptak a srácok mielőtt megkezdték volna az alapozást az NB III-as bajnokságra. Rögtön a harmadosztály egyik legkeményebb sorsolása üdvözölte a Magyar Györgyéket a magasabb vonalban. A rövid felkészülésnek és az említett sorsolásnak köszönhetően nem is sikerült az első három fordulóban még csak gólt sem szerezni az újoncnak, a Szigetszentmiklós otthonában 2-0-ra, a Dunaújváros ellen 1-0-ra, a Fradi második csapata ellen pedig 4-0-ra kapott ki a csapat. „Hozzá kellett szoknunk ahhoz, hogy az NB III-ban játszunk és nem a megye egyben, másrészt nagyon kevés ideje volt pihenni a srácoknak. Egy bajnokaspiránssal kezdtünk a Szigetszentmiklós ellen, aztán jött a Dunaújváros, akik tavaly még szintén az NB II-ben szerepeltek, majd a Fradi. Azt gondolom, ha még a Budafokot vagy a Pécset hozzájuk vettük volna, akkor a lehető legerősebb ellenfeleket tudtuk volna le az első öt meccsen, így ebből a szempontból nekünk volt a legrosszabb a nyitány – emlékszik vissza a nyári startra Magyar György. „Természetesen tanultunk a hibáinkból, az első harmada a bajnokságnak, az első öt-hat meccs a mi esetünkben a tanulásról szólt, megfizettük a tanulópénzt, minden játékosnak aki még nem szerepelt NB III-ban vagy NB II-ben fel kellett vennie ennek a bajnokságnak a ritmusát. Az nagyon lényeges különbség, hogy itt már nincs annyi idő a labdaátvételre, a passzokra, nem három-négy érintéssel veszik át az ellenfelek a labdát, gyorsabban kell gondolkozni. Végtére is a megyei első osztály egy amatőr osztály, itt pedig már minden sokkal gyorsabban történik, nekünk pedig ehhez hozzá kellett szokni.”

morahalom-mehkerek018kf

Talán tényleg csak néhány hét kellett ahhoz, hogy akklimatizálódjon a Mórahalom a harmadik vonalhoz, mert a negyedik mérkőzésén már kiszakadt a gólzsák, a Komló 4-0-ás legyőzése szállította az első pontokat Szalma Gergelyéknek, sőt a listavezető Szigetszentmiklós és a Dunaújváros kivételével senki nem tudott három ponttal távozni homokháti túrájáról. „Annak kifejezetten örülünk, hogy hazai pályán egy masszív, kifejezetten jól szereplő csapattá nőttük ki magunkat, a második fordulóban a Dunaújváros tudott itt nyerni, meg most az ősz végén a Szigetszentmiklós, de azon kívül csak a Budafok vitt el egy pontot Mórahalomról, a többi meccset megnyertük. Azt hiszem, ezzel elég kellemes csalódást okoztunk mindenkinek. Az idegenbeli mérkőzések sajnos nem sikerültek ilyen jól, azt remélem, hogy a tavasz során ezen a téren lesz majd lehetőségünk a javításra. Az mindenképpen jó, hogy a közvetlen riválisok közül többen is hozzánk fognak látogatni – tekint kicsit a jövőbe a mórahalmi játékos-edző. A csapatnak most van egy kis ideje regenerálódni, a felkészülést majd január negyedikén kezdi meg a Mórahalom, viszont addig sem ülhetnek a játékosok a babérjaikon. Az edzőpáros mindenit személyre szabott edzésprogrammal engedtek el a szünetre, mert nem lenne jó, ha az ünnepek után teljesen leeresztve térne vissza valaki. „Egy napi 30-40 perces edzésprogramot kaptak a fiúk, illetve vannak, akik különböző kispályás bajnokságokban fociznak ilyenkor télen. Ezt nem is tiltjuk meg, az volt az egyetlen kitételünk, hogy december 3-ig, amíg tart a nagypályás szezon ne menjen senki kispályázni, nehogy sérülés legyen a vége. Természetesen most sem jönne jól egy-egy sérülés, de aki szeret focizni, attól mi nem szeretnénk elvenni ezt a lehetőséget, pláne hogy gondolkozásban és technikailag is a játékosok javára válik. Akik nem kispályáznak, azok pedig kocogni mennek, vagy konditerembe. Azt kértük a játékosoktól, hogy amit megbeszéltünk, azt mindenki végezze el. Január negyedikén kezdjük el a felkészülést, így nagyjából hat hét áll rendelkezésünkre a tavaszi rajtig. Igyekszünk majd felkészülési meccseket is lekötni, de nem szeretnénk túl sokat sem játszani, hiszen elég hosszú a szezon” – tette hozzá Magyar György.

morahalom_honved44_gs

Azt egyelőre nem tudni, hogy lesz-e személyi változás a keretben télen, de természetesen szeretnének egy-két poszton erősíteni Mórahalmon, ahogy a játékos-edző mondja, olyan emberekkel elsősorban, akik valódi erősítést jelentenek a harmadosztályban. „Akik pályára léptek a szezon első felében, játékperctől függetlenül mind nagyon odatették magukat, Sasával meg is köszöntük a játékosoknak ezt a nagyszerű hozzáállását. Mindenkin látszik hogy fejlődni szeretne és már most sokan fejlődtek is, innen pedig csak előre tekintünk.” A Mórahalom a tizenegyedik helyen várhatja a tavaszi folytatást, és ha a szezon végeztével is ebben a pozícióban végezne, az azt jelentené, hogy sikerült elérni a kitűzütt célokat. Az idei kiírásban ugyanis a 12. helyezettekig mindenki kiharcolja a biztos bentmaradást a harmadosztályban. „Szeretnénk megtartani ezt a 9. és 11. hely közötti, körüli pozíciót a tabellán és mindenképpen szeretnénk elkerülni azt, hogy az utolsó fordulókban kelljen a kiesés ellen menekülnünk. Erre viszont egyelőre nem is gondolunk, mert úgy számolunk, hogy az NB III-s tagságot a következő szezonra is megtartjuk, legalábbis nagyon meg szeretnénk tartani” fejezi ki reményeit a játékos-edző. Erre pedig minden esélye meg is van az újoncnak, hiszen míg az első körökben jobbára a védekezésre koncentráltak, szépen lassan beindult a gólgyártás is, köszönhetően elsősorban a 13 gólig jutó

Dalibor Crkvenjakovnak

. Akad persze segítsége is a gólvágónak, elég ha csak megemlítjük

Várda Ákost

vagy

Szalma Gergelyt

, akik sokszor a jelenlétükkel osztják meg az ellenfelek védőinek figyelmét, területeket teremtve ezzel a gólkirályaspiráns előtt. Fontos azt is kiemelni, hogy a Mórahalom egy szigetszentmiklósi góltól eltekintve nem kapott gólt pontrúgást követően és a védelem kifejezetten stabilan áll a lábán.

hfc_morahalom55_gs

„Azt gondolom, hogy letettük a névjegyünket az ősz folyamán, most már senki sem jön hozzánk nyugodt szívvel és biztos győzelmi esélyekkel. Ahogy körvonalazódtak az erőviszonyok most már mindenki nagyon odafigyel a másikra, nem vehet senki félvállról senkit és minden csapat komolyan készül az aktuális ellenfeleire. Éppen ezért akár a napi formán is múlhat egy-egy csapat győzelme vagy veresége. Vannak dolgunk amikben van még hova fejlődnünk, de felvettük az NB III ritmusát. A szünetben azon kell dolgoznunk, hogy a játékosokban tudatosítsuk, hogy merjenek bátran, gyors paszokkal, lendületesebben futballozni, mert ebben a bajnokságban is ugyanolyan hús-vér emberek futballoznak mint mi, úgyhogy nem szabad tartanunk egyáltalán senkitől” – zárja Magyar György az értékelést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.