Sport

Atlétika: az EYOF áll a titánok célkeresztjében jövőre

Atlétika: az EYOF áll a titánok célkeresztjében jövőre

2016. november 2., szerda
Atlétika: az EYOF áll a titánok célkeresztjében jövőre
menyhart_zoltan003kf

Eredményes szezonon vannak túl a Titán TC atlétái: Menyhárt Zoltán szakosztályvezetővel, illetve egyik edzőjével összegeztük az elmúlt évet, aki kitért arra is, mi segíthetné leginkább a következő évek munkáját.

A Titán TC hatodik alkalommal vehetett részt a csehországi, Brnóban megrendezett, European kids athletics games-en: a szeptember 5-6-7-én rendezett verseny történetében először indultak annyian, hogy már az első napon, hétfőn el kellett kezdeni a lebonyolítást. Általában 14-16 országból állnak rajthoz az atléták a teljes cseh mezőny mellett, 2015-ben 1400-an, most viszont jóval többen indultak, új színfoltja volt a ciprusi és bulgár versenyzők indulása is. „2011 óta járunk ki a brnói versenyre, amelyre most egy „kisebb” 5 fős csapattal utaztunk ki Brnóba. Nem azért, mert így szerettük volna, hanem azért, mert sok versenyzőnk iskolaváltáson esett át és inkább az iskola mellett döntöttek, mint hogy 3-4 nap kimaradjon a tanév elején. Általában magasra tesszük a mércét, az elmúlt években voltak dobogósaink, sőt, győzteseink is: idén is úgy szerettük volna, hogy a dobogó tetejére is legalább 1-2 atlétánk felkerüljön.

Nagy Gergő

a verseny előtti két napban hőemelkedéssel és lázzal küzdött, míg

Kovács Boglárkát

pedig kisebb húzódás hátráltatta – mondta el portálunknak a Titán TC edzője,

Menyhárt Zoltán

. Ami az eredményeket illeti:

Dömösi Petra

megnyerte az 1500 métert, a 10 éves

Kovács Árpád

, távolugrásban 501 centiméteres ugrásával nyert, ami Európában az idei legjobb eredménynek számít évfolyamában, ami új meeting rekordot is jelentett a versenyen. Korábban a Varsóban megrendezett 7 ország versenyén is diadalmaskodni tudott 479 centiméteres ugrással. "Az országos megmérettetéseken, fedett pályán, mezőn, egyéb pályaversenyeken 13 alkalommal álltak versenyzőink dobogón.

Fekete Gábor

a junioroknál,

Hallósy Levente

pedig az ifi korosztályban volt válogatott, serdülőben sajnos nem sikerült a válogatottság Nagy Gergőnek és Dömösi Petrának, pedig mindkét pályabajnokságon dobogón álltak, mégsem kerültek be a válogatott keretbe. Hallósy Levente részt vett a Diák Mezeifutó Világbajnokságon, ahol hazánkat és városunkat képviselte" - összegzett a titánok szakosztályvezetője, aki hozzátette, őt és a kollégáit nem az érdekli igazán, hogy milyen a pálya, hanem hogy milyen gyerekekkel foglalkozhatunk. "Nagyon sok olyan tanítványunk van, aki átnéz ezen a történeten, és inkább azt nézi, hogy a dobogó közelébe kerüljön a versenyeken, ez fontos számunkra. Ez volt 60, 40 és 18 évvel ez előtt is, ez volt a tizennyolcadik szezon, amiben dolgoztam. Kovács Boglárka 80 és 300 méteren a 13 éveseknél, ahol a legnagyobb a konkurencia, magyar bajnok tudott lenni ebben a két versenyszámban, amihez kellett volna a rekortán pálya. Itt át kell gondolni, hogy a körülmények vagy az elhívatottság a fontosabb” – fogalmazott Menyhárt Zoltán, aki hozzátette: mindenki bajnokokat szeretne nevelni, de ezek szerint Bogiban, vagy Fekete Gáborban, Hallósy Leventében, vagy Kovács Árpádban valami kicsit jobban parázslik, ég, mint vetélytársaikban, egyúttal remélik, hogy ezek a versenyzők és edzőtársaik tovább ott lesznek a pályán, mint azok, akik ott voltak a pályán a kezünk alatt, de áttértek egy másik ösvényre. A Titán TC atlétáinak az idei szezon véget ért, az év hátralévő részében inkább már a jövő évi, sűrűnek ígérkező versenynaptárra való felkészülésre fókuszálnak a szegediek. Mint Menyhárt Zoltán ezzel kapcsolatban kifejtette, belekezdhettek volna még egy mezei ligasorozatba, de ezt már nem kezdték el, mert jövőre Magyarországon, Győrben rendezik az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált, (EYOF) ahol a 2001, 2002 valamint a legjobb 2003-as születésű gyerekek vehetnek részt. „Minden ennek lesz alárendelve, hogy az ezekben az évfolyamokban lévő ügyes atlétáink ott legyenek abban a keretben, amelyikből válogatnak. A keret már elkezdte a munkát, tőlünk még senkit nem hívtak meg, így nem hívták meg a kétszeres magyar bajnok Kovács Boglárkát, Dömösi Petrát, Nagy Gergőt, akik mindig dobogón voltak. Ettől függetlenül dolgozunk tovább” – válaszolta a folytatásra kitérve a titánok edzője.

menyhart_zoltan002kf

A Titán TC kiváló kapcsolatot ápol a zentai atlétákkal, az elmúlt években sokszor edzőtáborozott közösen a két klub, ennek köszönhetően pedig a szegediek a Vajdaságban is tudnak készülni a kemény szezon előtt. „Zentán 400 méteres rekortán pályán díjmentesen edzhetünk, sőt, pályaszállást is biztosítanak számunkra, így ottlétünkkor csak az étkezést kell finanszíroznunk, ez egy nagy segítség részükről. Újraéled az, ami anno a '80-as, '90-es években volt, amit mi, mint akkori versenyzők kaptunk edzőinktől. A gyerekeknek nagyon jó kapcsolatokat ad ez a lehetőség, barátságok alakulnak ki, a Vajdaságból azokat, akik átjönnek Szegedre tanulni, mi tudjuk fogadni, általuk már ismert edzőkhöz tudnak járni, közép és főiskolai szinten is” – tért ki Zentával való remek kapcsolatukra Menyhárt Zoltán. A jövő évi program várhatóan november közepén, második felében alakul ki, a klub versenyzői közül Fekete Gábornak és Hallósy Leventének a szövetség felajánlotta a régi SYMA-csarnokban lévő futópályán való edzéslehetőségeket. „A fedettpályás szezonra Budapesten illetve Békéscsabán próbálunk meg felkészülni. A következő év feladatai mindig a honi bajnokságokkal kezdődnek számunkra, majd a korosztályokra lebontott világversenyek következnek: jövőre junior Európa-bajnokság és ifjúsági vb lesz, valamint a már említett EYOF. Megpróbálunk minden lehetőséget megfogni, amivel atlétáinkat oda tudjuk juttatni” – mondta el a jövő évi célkitűzésről a Titán edzője. A csehekkel való jó kapcsolatnak köszönhetően Jablonecben is tudnak majd edzőtáborozni, ahol UEFA minőségű futballpálya, kilencsávos rekortán pálya és 300 méteres fedett atlétikai pálya áll rendelkezésre egy 45 ezres városban. „Az általuk küldött ár sokkal kedvezőbb, mint az itthoni téli felkészülési csomagárak, amelyben edzéslehetőségeket is biztosítanak. Kovács Árpád öt méter feletti ugrása után került szóba ez a lehetőség, a csehek egyik képviselője, aki egyből kérdezte, hogy mikor tudnánk közösen dolgozni, mikor tudnánk kimenni hozzájuk” – mondta el Menyhárt Zoltán, aki úgy folytatta: a cseh tábor a tatai edzőtábor felénél egy picivel drágábban jön ki, szállással, utazással, napi háromszori étkezéssel és a komplexum teljes használatával. A jövőben rengeteget segítene a klubon, ha egy régi problémát sikerülne orvosolniuk: tekintve, hogy rengeteg pénzt költenek el üzemanyagra és kisbusz bérlésre, így egy saját jármű nagyban könnyítené a Titán TC helyzetét. „Az országos bajnokságok ebben az évben 200 kilométernél közelebb nem voltak, csak egy, ami Pesten volt, ami a váltóbajnokság volt. Szombathelyen, Debrecenben, Miskolcon és Székesfehérváron voltunk, vonattal nem tudunk közlekedni, mert drágább a gyerekek és egy kísérő vonatjegye, mint ha autóval mennénk.

"Annak örülnénk a legjobban, ha lenne ebben a témában valaki, aki egy-egy alkalommal egy kisbuszt jelképes összegért fel tudna nekünk ajánlani. Szegeden alig lehet találni kisbuszt, ráadásul nekünk át kell gondolni, hogy melyiket választjuk, mert gyereket viszünk.

Azon gondolkodtunk, hogyha találunk valamilyen lehetőséget, akkor be kellene invesztálnunk egy kisbuszba. A várostól és a Magyar Atlétikai Szövetségtől kapott támogatásunk arra jó, ha ezt most megdupláznánk az eredményességünk alapján, akkor inkább 2018-ban kevesebbet kérnénk, de be tudnánk ruházni egy ilyen kisbuszba, mint más egyesületek. Ami még a jövőt illeti, amíg ez a pálya van, ahol most dolgozunk, addig itt képzeljük el az atlétikánkat” – tért ki a nehézségekre Menyhárt Zoltán. A klub létszámát tekintve Menyhárt Zoltán elmondta, a 16 és 19 év közötti kor elég vízválasztó ebben a sportágban, és mivel egy olyan városban élünk, ahol nagyon sok sportágnak van fészke és tudják fogadni a fiókákat, ezért sokan elvándorolnak, ahol úgy gondolják, hogy jobb helyük lesz. A fiatalabbak számára egy új csoportot kínál a fiatal sportolni vágyóknak a Titán TC, a 8-10 éves korosztálynak nyitnak egy új utat, akikhez toboroznak folyamatosan az iskolákban is, így sok szeretettel várják a 2007 és 2009 között született gyerekeket. Az érdeklődők a klub Facebook-oldalán, vagy személyesen Menyhárt Zoltánnál, illetve a +3670/599-0-699-es telefonszámon is jelentkezhetnek. Az edzések több csoportban zajlanak: az U20-asokkal 15.30-tól 17 óráig Menyhárt Zoltán, U20 16:30-tól 18 óráig Hajdú Sándor és Fekete Róbert irányításával készülhetnek az atléták, 18 órától tréningező gyermekcsoporttal szintén Menyhárt Zoltán foglalkozik, amelynek edzései az őszi szünet után kedden és csütörtökön az Eötvös gimnázium tornatermében lesz, míg Hajdú Sándor és Fekete Róbert csoportja a Hattyas soron dolgozhatnak fedett teremben, a 15.30-asok pedig alkalmanként az Etelka sori munkacsarnokban gyakorolhatnak a téli időszak alatt – ugyanakkor túlnyomórészt kint készülnek majd a Titánosok, ahogy Menyhárt Zoltán is fogalmazott: nincs rossz idő, csak rosszul felöltözött atléta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.