Sport

Labdarúgás: pazar kezdés után a válogatottnál is számítanak Szivacski Donátra

Labdarúgás: pazar kezdés után a válogatottnál is számítanak Szivacski Donátra

2016. október 6., csütörtök
Labdarúgás: pazar kezdés után a válogatottnál is számítanak Szivacski Donátra
szivacski_vasas

Ismét meghívót kapott a magyar U21-es válogatottba a Vasas szegedi nevelésű labdarúgója, Szivacski Donát: a klubjával remekül menetelő játékost a szezon eddigi részéről, és karrierje eddigi alakulásáról is kérdeztük.

Második alkalommal kapott meghívót az U21-es magyar labdarúgó válogatottba

Szivacski Donát

: a Vasas játékosa korábban már több korosztályban is pályára léphetett a nemzeti csapatokban, most azonban

Robert Kilin

szövetségi edző a legidősebb utánpótlás csapatba hívta meg a szegedi futballistát. „Nagyon örülök neki, ez is nagy szó, bár a portugálok ellen valószínűleg nem fogok játszani. Sok embernek ez az utolsó éve, valószínűleg inkább azok kapnak szerepet, akik a jövőben már nem játszhatnak ebben a korosztályban. Nagyon sokat jelent és jó érzés, hogy itt is számítanak rám” – fogalmazott portálunknak Szivacski Donát. Az U21-es válogatott Európa-bajnoki selejtező csoportjában nehéz helyzetbe került a továbbjutást illetően, amely nyolc lejátszott meccse után 11 ponttal áll a négyes számú csoport negyedik helyen. A kiírás értelmében a csoportelsők, valamint a legjobb csoportmásodik csapatok lépnek tovább, utóbbira még lehet esélye a magyar csapatnak, ám ehhez az kell, hogy Izrael maximum kettő, Albánia pedig maximum négy pontot szerezzen, miközben a magyar csapat mindkét meccsét megnyeri. Csütörtökön a mieink a csoport élén álló, és már biztosan kijutott Portugáliával játszanak Gyirmóton. „Egy stabil védekezésből bármi lehet. A szélekre helyeznénk a hangsúlyt, de a legfontosabb, hogy stabilak legyünk hátul, és akkor bármi lehet a portugálok ellen. Napi egy edzéssel készültünk, kivéve hétfőn, amikor kettőt gyakoroltunk. Főleg taktikai jellegű edzések voltak, videóztunk, illetve a regenerációra fektettünk nagy hangsúlyt” – tért ki a felkészülésükre Szivacski Donát. Az U21-es válogatottnál több ismerőssel is készülhet együtt Szivacski Donát, hiszen több szegedi labdarúgó, így

Kecskés Ákos

,

Forgács Dávid

és

Zsótér Donát

is ott van a keretben. Ezzel kapcsolatban a Vasas védője elmondta, a válogatottnál nagyjából mindenki ismer mindenkit, ez viszont pozitív, hogy több szegedi is van a csapatban. A 19 éves játékos kiválóan indította a szezont a Vasassal: az angyalföldi gárda a szezon egyharmadát követően az élen áll az NB I-ben, így a csapat jó szereplése, valamint Szivacski Donát jó játékának is lehetett szerepe abban, hogy ismét ott lehet a válogatott keretében a SZEOL SC nevelése. „Biztos, hogy volt ennek szerepe, hál’istennek jól indultunk és jól is tartjuk magunkat. Nem számítottunk erre az elején, hiszen az volt a célunk, hogy minél hamarabb elkerüljük a kiesést. Egy nagyon jó felkészülésen voltunk túl, amit köszönhetünk Ferenczi Istvánnak is, aki erőnlétileg keményen felkészített minket.

"A háromvédős rendszert gyakoroltuk pár meccsen, ez feküdt a csapatnak. Szerencsés meccseink is voltak, mint a Paks ellen, ahogy egy lehetőségünk volt, de az be is ment, ha szerencsével is, de ott vagyunk elöl. Jó érzés, hogy ilyen fiatalon számítanak rám”

– nyilatkozta a hátvéd, aki hozzátette, érzése szerint a meccsek nagy részében tudott élni a lehetőséggel, Gyirmóton ez nem sikerült, utána ki is vette őt a mester a csapatból, de meglátása szerint, ha jól teljesítményt nyújt, akkor ez a bizalom kitarthat a szezon végéig. A Vasas eddig remekel az NB I-ben, a szezon során az angyalföldiek legyőzték idegenben a Ferencvárost és a Videotont is, de a Debrecen is elvérzett az Ilovszky Rudolf stadionban. Szivacski Donát úgy látja, ha ugyanilyen stabilan tudnak védekezni, mint tették azt a szezon eddigi szakaszában, és a szerencse is velük lesz a folytatásban, akkor tudják ezt a formát tartani több ideig is. „A Fradi és a Videoton nagyon erős kerettel bír, de láthatjuk, hogy bárki bárkit meg tud verni ebben a mezőnyben” – tért ki a bajnokság erőviszonyaira a Vasas játékosa. A magyar válogatott mérkőzései miatt háromhetes szünet állt be az NB I-ben, így a Vasas is szeptember 24-ét követően október közepén lép újra pályára. „Szerintem jól jött a szünet, a Mezőkövesd elleni meccs előtt vereséget szenvedtünk Gyirmóton, illetve voltak rosszabb meccseink. Akik viszont ott maradtak a Vasasban, ők nem nagyon örülhettek, mert nagyon kemény edzéseik vannak” – tette hozzá nevetve a korábban a

Szegedi Labdarúgás Jövőjéért

díjjal jutalmazott játékos. A szegedi labdarúgó az idei 11 bajnokiból tízen kezdőként kapott lehetőséget, csupán a Mezőkövesd elleni mérkőzésen nem lépett pályára

Michael Oenning

együttesében. „Tavaly év végén a kiesés ellen küzdöttünk, akkor bedobtak a szezon utolsó 6-7-8 meccsén, ott is sokat tudtam játszani. A csapat is nagyon együtt van, nincsenek konfliktusok, most jó irányban vagyunk, ez is lehet a sikerek egyik kulcsa” – zárta Szivacski Donát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.