Sport

Ökölvívás: a szegedi Kovács Mária a női válogatott élén

Ökölvívás: a szegedi Kovács Mária a női válogatott élén

2016. szeptember 9., péntek
Ökölvívás: a szegedi Kovács Mária a női válogatott élén
kovacs_maria_pvsk

Kedden megtartotta az olimpia utáni első elnökségi ülését a Magyar Ökölvívó Szövetség vezérkara - adta hírül a boxing.hu.

A

portál cikke

szerint az ülésen előbb megtárgyalták, majd elfogadták

Kovács László

szövetségi kapitány beszámolóját és értékelését az olimpiai ciklusban végzett munkáról, annak eredményeiről, majd személyi kérdésekről döntöttek.

Csötönyi Sándor

, a MÖSZ elnökének előterjesztését az elnökség egyhangúlag támogatta. Ahogy Csötönyi fogalmazott "ambiciózus fiatalokkal töltötték fel a szövetség szakmai vezetését." A férfiaknál a szövetségi kapitányi posztot

ifj. Balzsay Károly

veszi át. Új arcok kerültek a női válogatottak élére is. Edzőként legalábbis mindenképpen új a

Kovács Mária

,

Ancsin Katalin

páros, akik idén még az olimpiai kvóta megszerzéséért versenyeztek. A szegedi Kovács Mária kétszeres világ és négyszeres Európa-bajnok a felnőtt női válogatott vezetőedzője lett, míg a korábbi Eb bronzérmes Ancsin Katalin az utánpótlás vezetőedzője lett. Szaktanácsadóként

id. Balzsay Károly

segíti a munkájukat.

Kovács Mária: vágytam rá, hogy átadhassam a tapasztalataim

- A törökországi utánpótlás Eb-re készülve milyen tapasztalatokat szerzett a lányok mellett?

- Van néhány ügyes csaj, nem is számítottam rá, hogy ennyire rátermettek. Ez természetesen öröm, de azt az érzésemet is meg kell osztanom, hogy furcsa edzőként irányítani, hiszen nem régen még magam is a versenyzők közé tartoztam.

- A versenyzés mellett volt ideje tanulni is. Milyen edzői képesítést szerzett?

- Középfokú edzőim van. Egyszer már sikerült bekerülnöm a TF-re, de akkor a sok verseny miatt nem bírtam a kettőt együtt, de most fel fogom melegíteni ezt a tervemet és majd neki vágok újra. Jelenleg azonban inkább erőnléttel és gyógytornával kapcsolatos tanfolyamokat szeretnék látogatni.

- Hogy érintette az, hogy felmerült a neve a nők vezetőedzőjeként?

- Nagyon örültem neki, sőt őszintén vágytam arra, hogy eljöjjön az idő, amikor a mögöttem levő 17 év versenyzés tapasztalatait tovább adhatom a mögöttem következőknek. Minden vágyam az volt, hogy a sportágban maradhassak, akár válogatott, akár klubedzőként.

- Eredményszegénység uralkodik a felnőtteknél, komoly eredménykényszer fogja nyomni. Bírni fogja?

- Én még az elsők között kezdtem és a régi garnitúrából én voltam az utolsó, aki abbahagytam az ökölvívást. Annak a generációnak rengeteg siker jutott, de ma már hasonlóra nem számíthatunk. Most egy vonalat kell húznunk és el kell kezdeni építkezni. A sikeréhségem azonban edzőként sem kisebb, mint versenyzőként volt.

- Mi a legújabb nagy álma?

- Ha nekem már nem sikerült kijutnom egyetlen olimpiára sem, azt szeretném, hogy legalább másokat hozzásegítsek az álmuk valóra válásához.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.