Sport

Kosárlabda: testközelből tapasztalhatta meg az elit színvonalat Vágvölgyi Ákos

Kosárlabda: testközelből tapasztalhatta meg az elit színvonalat Vágvölgyi Ákos

2016. július 27., szerda
Kosárlabda: testközelből tapasztalhatta meg az elit színvonalat Vágvölgyi Ákos
szedeak-alba012kf

Minden mérkőzését elveszítette a finnországi, A-divíziós U20-as kosárlabda Európa-bajnokságon a magyar válogatott: a csapat tagjaként a Naturtex-SZTE-Szedeák játékosa, Vágvölgyi Ákos is átélhette azt, milyen volt a kontinens legjobb csapatai ellen játszani, a negatív élmények ellenére azonban pozitívan tekint a jövőbe.

Nem sikerült az előzetesen is nehéz feladatnak tartott bent maradást elérni a magyar U20-as kosárlabda-válogatottnak:

Pór Péter

együttese nem tudott meccset nyerni az A-divíziós tornán, így utolsóként zárva a 16 csapatos mezőnybe búcsúzni kényszerült a legjobbak közül, és visszakerült a B-divízióba. Bár Európa legjobbjai ellen kellett helyt állnia a csapatnak, a felkészülési meccsek alapján, ahol például Szlovénia ellen nyerni is tudott a csapat, nem volt benne a pakliban, hogy olyan vereségeket szenved a csapat, mint amikbe belefutott: a nyitómeccsen a németektől majdnem 50, majd a litvánoktól egy közel 60 pontos vereségbe szaladt bele a válogatott. „Ez elég nagy kudarc volt az egész csapatnak. Nagyon nehéz ezt a bokszzsák szerepet átélni, nem erre számítottunk, hiszen jó és szoros edzőmeccseket játszottunk, nem gondoltuk, hogy ekkora lesz a különbség. Arra számítottunk, hogy nem fogunk sok meccset nyerni, de arra jó ez az Eb, hogy láttuk, hogy mi az etalon, miben kell fejlődnünk, egy húsz éves játékosnak mit kell már tudnia a játékról. Elég szomorú, hogy nagyon nagy a különbség, ez nem formában mutatkozott meg, hanem taktikai és tudásbeli különbséget jelentett a meccsek nagy részén” – összegezte a torna tapasztalatait a Naturtex-SZTE-Szedeák hátvédje,

Vágvölgyi Ákos

. A tornán végül a legszorosabb meccse is a helyosztókon a belgáktól elszenvedett 89-83-as vereség volt, de a többi meccsen is átlagban közel húsz ponttal kapott ki az U20-as válogatott: egy ilyen széria rendesen megviselheti a játékosok lelkét is. „Ki kell mondani, az szörnyű volt, nem is hangzik jól, hogy ilyen vereségeket szenvedtünk. Csapatszinten is egyértelműen nehéz volt, de személy szerint nekem az első két ekkora vereség után a harmadik meccsre való bemelegítés borzasztóan rossz volt, önbizalom romboló volt az egész. Csalódott vagyok azért is, mert nem kaptam sok lehetőséget, bár az első két meccsen igen, de azok a találkozók nem voltak mérvadóak. Többet szerettem volna hozzátenni a csapat játékához. Persze ez az edzők döntése, hogy kit játszatnak” – fogalmazott Vágvölgyi Ákos, aki hozzátette, mindezek ellenére annak örül, hogy sok év után ez az első olyan nyár, amit sérülések nélkül kell töltenie. Az Eb-n végül a hét meccs alatt összesen 47 percnyi játékidőt kapott a Szedeák játékosa, de ahogy hozzátette, mindenképp jó volt az is, hogy szokhatták a légkört, az Eb-t kívülről nézni is már egy nagyon nagy dolog volt, hiszen sokkal gyorsabb a játék, mint itthon. „Egyébként az A-csoporthoz tudnám hasonlítani a tornát, csak annyi volt a különbség, hogy húsz éves gyerekek voltak a pályán, nem harminc éves, erejük teljében lévő emberekről, de körülbelül ugyanaz fizikális szint volt. Itt még én nem igazán tudtam megállni a helyem, de remélem, hogy az alapozás majd segít ebbe belerázódni” – válaszolta portálunk érdeklődésére Vágvölgyi Ákos. A hátvéd dolgát korábbi sérülése sem könnyítette: tavalyi keresztszalag-szakadását követően november 15-én lépett újból pályára a MAFC elleni U20-as mérkőzésen, majd a felnőttek közé a Jászberény ellen tért vissza január harmincadikán, a hosszú kihagyás pedig még nem múlt el nyomtalanul. „Nem merek úgy betörni, felvállalni a kontaktot, mint régen. Voltam már pszichológusnál, ezt nekem kell fejben rendbe raknom, ha ez nem sikerül, akkor valószínűleg nem sok siker vár majd rám a jövőben” – nyilatkozta Vágvölgyi Ákos. A Szedeák fiatalja az Eb-t követő hazatérést követően nyaralni indult, hiszen a bajnokság végeztével sem állt le az edzésekkel, még közösen készült

Nikola Lazic

és

Milenko Topic

vezetésével, majd gyakorlatilag rögtön elkezdődtek az U20-as válogatott edzőtáborai, felkészülési tornái – így most augusztus közepéig, amíg elkezdi a felkészülést a Naturtex-SZTE-Szedeák, a pihenés játssza a főszerepet Vágvölgyi Ákosnál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.