Sport

Labdarúgás: felfogásukban rejlik az izlandiak ereje Kiss Olivér szerint

Labdarúgás: felfogásukban rejlik az izlandiak ereje Kiss Olivér szerint

2016. június 17., péntek
Labdarúgás: felfogásukban rejlik az izlandiak ereje Kiss Olivér szerint
algyo_pick07_gs

Másfél évet töltött Izlandon a Levendula Hotel-FKSE Algyő kapusa, Kiss Olivér: a szezonban bajnoki címet szerzett kézilabdázót kérdeztük az északi országban szerzett tapasztalatairól a szombati Magyarország-Izland Eb meccs előtt.

Meglepetésekkel indult a labdarúgó Eb F csoportja: a csoportkör első fordulójában előbb a magyar válogatott győzte le a tornára veretlenül kijutott Ausztriát, majd a másik mérkőzésen a selejtezők során a hollandokat oda-vissza legyőző Izland pontot csent Portugáliától. A Levendula-Hotel FKSE Algyő kapusa,

Kiss Olivér

pályafutása korábbi szakaszában védett Izlandon is, az Afturelding együttesében, így az ott eltöltött idő alatt beleláthatott az ország kiemelkedően sikeres sportéletébe. „Pont a napokban beszélgettem erről a családtagjaimmal és a barátaimmal, hogy egy ilyen kis ország olyan óriási sporttal, múlttal és jövővel rendelkezik, amit nagyon kevesen tudnak elmondani, hiszen 330 ezren lakják összesen, mégis a futballisták ott vannak az Eb-n, Premier League-ben játszanak, a kézilabdában szinte az összes játékos a Bundesligában, a spanyol, dán első osztályban játszik. Ez valószínű azért lehet, mert ott náluk nem igen létezik az a fajta profizmus, hogy külföldieket igazolnának, hanem igenis a saját nevelésű, fiatal játékosokat játszatják, akiket eladogatnak később külföldre, ebből profitálnak. A női kézilabdájuk is jön felfele, a női focijuk már régóta híres, egy kis gyöngyszem Európában Izland” - fogalmazott portálunknak Kiss Olivér. Az algyőiek kapusa 2008 januárjában került Izlandra, majd másfél évvel később, 2009 nyarán jött haza Magyarországra. Az ilyen sikerek, mint amiket elértek a szigetország sportolói, nem minden előjel nélkül következnek be. „Már akkor mutatkoztak ennek jelei, sőt, a kézilabdázóik akkor ezüstérmesek lettek az olimpián, volt szerencsém a nagy ünneplésen Reykjavík főterén ott lenni. 30-40 ezer ember fogadta őket, borsódzik a bőröm, mert mintha csak tegnap lett volna. A focijukkal kapcsolatban csak ismételni tudom magam, már akkor is szinte csak saját nevelésű játékosokból állt. Az időjárási körülmények miatt rövid a bajnokság, de bontogatták már a szárnyaikat akkor is” - emlékezett vissza Kiss Olivér.

algyo_pick28_gs

A kapus hozzátette, az izlandi emlékek beleégtek a fejébe, egyúttal pedig nagyon várja a pillanatot, hogy vissza tudjon térni Izlandra. „Két-három emberrel a mai napig, ha nem is napi szinten, de társalgunk, üzenetet váltunk, ismerőseimnek jeleztem is, hogy szombaton csata lesz. Nehéz meccsre számítok, de győzelemre. Nem tudom őket máshogy jellemezni: vikingek. Ezt a portugálok ellen be is mutatták, nem szabad őket leírni, de hála isten mi is bemutattuk, hogy bennünket sem” - fejtette ki a szegedi nevelésű kapus. A futballal való kapcsolatával az NB I-ben már 17 évesen bemutatkozott kapus elmondta, a Széchenyi téren az ötödik sorban ülve követte az osztrákok elleni meccsen, majd önfeledt állapotban egy széken ugrálva kiabálva ünnepelt. „A feleségem szerintem letagadta arra a két órára, hogy bármi köze is van hozzám. Nagyon szurkolok nekik, büszke vagyok, mert rég volt már, hogy ilyen sikert elérjünk. Egy meccsről beszélünk, mégis azt lehet mondani, hogy sikereket ért el a magyar válogatott. Alaba kapufájánál bennem is megállt az ütő, de ne felejtsük, bár a játékvezető nem fújta le, de az egy kemény szabálytalansággal indult az az akció. Mindez már történelem, mindenki csak a 2-0-ra fog emlékezni, nem pedig arra, hogy Alaba 21 másodperc után majdnem gólt rúgott nekünk” - mondta Kiss Olivér az Ausztria elleni magyar győzelemről, aki reméli, hogy szombaton is nyer a válogatott, így a győzelmet oda tudja dörgölni majd izlandi ismerősei orra alá. A Levendula Hotel-FKSE Algyő idén megnyerte az NB I/B Keleti csoportot, azonban a csapat vezetése

úgy döntött

, hogy nem kíván élni az osztályváltás lehetőségével, így jövőre is a másodosztályban játszanak majd

Dankó Ervin

tanítványai. „Maximálisan elfogadom és egyetértek az elnök úrral a döntésével kapcsolatban. Ahhoz, hogy bent maradjunk, játékosállományilag kellett volna változtatni, hiszen óriási az űr egy NB I/B-s bajnokcsapat és egy élvonalban bent maradó csapat között, költségvetésben és játékosállományban is. Én is úgy érzem, per pillanat erre nem lettünk volna készek, hogy egy bent maradó csapatot fel tudjunk építeni” - mondta el álláspontját a kérdésben Kiss Olivér. Az algyőiek erőssége úgy véli, amíg ők tehermentesen, jó hangulatban tudtak kézilabdázni, addig a két riválist, a Ferencvárost és a Nyíregyházát nyomta a tét – ez is lehetett a titkuk. „Nálunk az volt a cél, hogy nyerjünk annyi meccset, amennyit tudunk, nem voltak szankciók, míg a két említett csapatnál úgy tudom, voltak, mert nem úgy ment a szekér. Felszabadult játékkal elsők lettünk, jó hangulatban jöttünk haza, ami sok mindent elárul. Ha az első osztályban két-háromszor megtörténik, hogy kikapunk 10 góllal, már más lett volna a feelingje a csapatnak és az egész történetnek. Inkább maradjunk ebben az osztályban, és küzdjünk tovább. A Fradi várhatóan szinte NB I-es kerettel indul, borzasztóan beerősítettek, bár még nem tudni, hogy a keleti vagy a nyugati csoportba fog indulni, hiszen van egy másik fővárosi klub azzal, hogy a PLER kiesett” - zárta Kiss Olivér.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.