Sport

Íjász-vk: Banda az első fordulóban búcsúzott, pénteken lőnek kvótáért a magyarok

Íjász-vk: Banda az első fordulóban búcsúzott, pénteken lőnek kvótáért a magyarok

2016. június 15., szerda
Íjász-vk: Banda az első fordulóban búcsúzott, pénteken lőnek kvótáért a magyarok

Banda Árpád az első fordulóban búcsúzott az íjászok vasárnapig tartó antalyai világkupa-versenyén, az utolsó olimpiai kvalifikációs viadalon pénteken lőnek a riói kvótáért a magyar versenyzők.

Banda

egyedüli magyarként a 66. helyen harcolta ki a vk-szereplés jogát a hétfői rangsorolóban, a nyitókörben az orosz

Vitalij Popov

várt rá. Az első két szettben döntetlen született - a nemzetközi szövetség honlapjának beszámolója szerint -, a harmadikat viszont megnyerte Banda Árpád, s mivel a negyedik szett is döntetlennel zárult, közel került a továbbjutáshoz. A döntő szettben azonban az orosz remekül célzott, 29 kört lőve egyenlített. Következett a szétlövés, amelyben az orosz tízest, míg Banda nyolcast lőtt, így Popov ment tovább. A pénteki kvótaszerző viadalt Banda jelen állás szerint a 16. kiemeltként várja, ám ez még módosulhat, ha a csütörtöki csapatverseny után esnek ki előle kvótát szerzett versenyzők. Rajta kívül

Buzás Károly

és

Gajdos Csaba

is versenybe száll a riói indulási jogért: előbbi 62., utóbbi 93. pozícióban rangsorolt a kvalifikációs versenyre. A csütörtöki csapatkvalifikációba nem kerültek be a magyarok. Az antalyai viadalon nemenként három egyéni és három csapatkvótát osztanak ki. Rióban a csapatban is szereplő országok három versenyzőt indíthatnak az egyéni versenyben, más nemzetek viszont csak egy íjásszal vehetnek részt a játékokon. A kvalifikáció a nemzetre vonatkozik. A kvótás helyre bárki nevezhető, aki július 11-ig teljesíti a minimális selejtezős pontszámot, amely a férfiaknál 630 FITA-kör. Ezt eddig a magyar versenyzők közül Banda Árpád, valamint Buzás Károly lőtte meg. Legutóbb az 1996-os atlantai játékokon vett részt magyar íjász.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.