Sport

Kajak-kenu: egy-egy millióval támogatja a két szegedi olimpikon felkészülését a város + FOTÓK

Kajak-kenu: egy-egy millióval támogatja a két szegedi olimpikon felkészülését a város + FOTÓK

2016. április 7., csütörtök
Kajak-kenu: egy-egy millióval támogatja a két szegedi olimpikon felkészülését a város + FOTÓK
sportbizottsagos_sajttaj002kf

Szerdán bejelentették, hogy a nyári, riói olimpiára való felkészülést segítve Szeged városa egy-egy millió forinttal segíti az EDF DÉMÁSZ-Szegedi VE két klasszisának, Kárász Anna és Vajda Attila felkészülését az ötkarikás játékokra. A város sportbizottsága további sportolókat is támogathat.

Fárasztó heteken van túl

Kárász Anna

és

Vajda Attila

: az EDF DÉMÁSZ-Szegedi VE sportolói külföldi edzőtáborukból tértek haza a közelmúltban. A kajakos Kárász Anna hat hetet töltött Floridában, majd három hetet Portugáliában készült, ahol Vajda Attila két turnusban teljesítette az edzőtábori feladatokat. Szerdán a két, riói olimpiára készülő sportolót biztosította támogatásáról a város: a sportbizottság javaslata alapján egy-egy millió forinttal járul hozzá a város az olimpiára való eredményes felkészüléshez.

Joób Márton

, a foglalkoztatási, szociális és sportbizottság elnöke kifejtette: a sport olyan tartást ad, amelyre szüksége van a fiataloknak, ebből a szempontból nagyszerű példát mutat Kárász Anna és Vajda Attila. A bizottság által elkülönített 10 millió forintból, amelyet a szegedi sportolók olimpiai felkészülésére és premizálására biztosít a város, 1-1 millió forintot kap a két sportoló, az önkormányzat így direkt módon támogatni szeretné támogatni a két sportolót mindenben, ami az eredményes olimpiai felkészülésükhöz szükséges. A sportbizottság vezetője hozzátette: a megmaradt pénzből is szeretnének támogatni további sportolókat, akik esélyesek az olimpiai indulásra, a személyekre a sportbizottság javaslatot fog tenni, hogy kik részesülhessenek még támogatásban.

sportbizottsagos_sajttaj005kf

Kárász Anna elmondta, a támogatás nagyban hozzájárul a felkészülésük sikerességéhez. „Örülünk, hogy itthon lehetünk, úgy érzem, jól sikerült a kilenchetes edzőtábor. Jól döntöttünk, hogy hat hetet készültünk Floridában majd három hetet Portugáliában. Jó úton járunk,elvégeztük a szükséges munkát, nagyjából ugyanott járunk, mint tavaly ilyenkor a versenyek előtt, ahol szeretnénk, ezt az időeredmények is igazolják” - nyilatkozta Kárász Anna. „Napi három edzéssel készültünk, teljes mértékben minden a kajakozásról szólt. Az első két-három hetünk nem volt nagyon meleg, reggelente 7-8 fokok voltak, az utolsó négy hét már igazi floridás meleg volt. Itt könnyebb volt kikapcsolódni, mint Portugáliában, ahol ingerszegényebb a környezet. Szerintem jobb egy edzőtáborban, amikor az ember önmagának tud főzni, itt erre volt lehetőségünk” - mesélte edzőtábori tapasztalatait Kárász Anna. A két szegedi sportoló egyetlen alkalommal edzett közösen az edzőtábori időszak alatt, ennek az is volt az oka, hogy eltérő távokra készülnek. Kárász Anna a két egyes számára, a 200 és az 500 méterre készül elsősorban, e mellett pedig Vad Ninettával idén is indul majd K2-500 méteren. Vajda Attila megerősítette klubtársa szavait, mi szerint jó újra családi környezetben lenni az edzőtábort követően, a jó eredményekkel pedig szeretnék viszonozni a jövőben azt a bizalmat, amelyet a várostól kaptak. „Jól sikerült a felkészülés, külön örülök annak, hogy sikerült olyan csapattársakkal készülnöm, akik fejlődtek, és nemzetközi porondon is már megmutatták magukat. Egy francia versenyzővel is együtt tudtam készülni, aki igencsak jó állapotban volt, ez is hozzásegített ahhoz, hogy az általános állapotom fejlődni tudjon. Egy ilyen hosszú edzőtábor mentálisan is igénybe veszi az embert, ezért is örülök annak, hogy itthon vagyunk, és nem csak a kinti ételeket fogyaszthatjuk, hanem olyan étel is terítékre került, amit csak itthon tudunk jól elkészíteni. Köszönjük a lehetőséget a városnak, valamint azt, hogy kiemelten foglalkoznak velünk” - fejtette ki Peking olimpiai bajnoka.

sportbizottsagos_sajttaj006kf

„Bármit akartunk enni, annak egy íze volt, inkább ez az, ami megnehezítette az edzőtáborunkat. Anna említette, mennyire ingerszegény a környezet, egy-két városnézésre volt lehetőségünk. Azért választottuk ezt a részt, mert Európán kívülre nem akartunk elmenni, ismertük a helyet, tudtuk, hogy mire tudtunk itt felkészülni. Nem maradt bennünk hiány, annak ellenére, hogy az időjárás nem a szebbik arcát mutatta felénk, elég sokat esett az eső és fújt a szél. Megviselt mindannyiunkat a tábor fizikálisan és mentálisan is, az utolsó hét viselt meg minket a legjobban, de szépen szokjuk már a hazai környezetet, birtokba vettük a Maty-eret. Most már a sebességet is be tudjuk lőni, ez visszajelzés szempontjából nagyon fontos. Két válogatót írt elő számomra a szövetség, így is készítjük elő az évet, nem reménykedünk abban, hogy grátiszban megkapjuk az egyiket” - összegezte a portugáliai tapasztalatokat és az idénykezdetet Vajda Attila. A kenusnak még Szolnokon még lesz egy tesztversenye áprilisban, amit hasznosnak gondol, hiszen tét nélkül tudnak még egyet versenyezni, ugyanakkor két hetet a szolnoki pályán tölt majd el, hogy megszokja az ottani környezetet. Ezúttal nem egyszerre, hanem egy kicsi szünettel teljesítette a másfél hónapos edzőtábort a szegedi sportoló. „Kellett is a szünet, hogy ezt a környezetet valamivel felturbózzuk. Csak egy óra eltolódás volt, mégis nagyon nehéz volt összehangolni, hogy a fiammal hogy tudok kommunikálni. Pozitív volt, hogy a felkészülés során vele is tudtam találkozni, ez egy kis többletet is adott, de ez hamar el is veszett, mert a szakácsot is vinnünk kellett volna magunkkal itthonról” - fejtette ki Vajda Attila, aki újból Vécsi Viktorral készül, amivel kapcsolatban elmondta, jó viszonyban dolgoztak újra együtt, aminek ismérve az is, hogy az előre megbeszélt dolgokon tudtak módosítani is az edzőtábor alatt.

Sík Márton

, a szegedi klub szakmai vezetője elmondta, a város támogatása nem csak az olimpiai ciklus végéről szól, hanem az elmúlt évtizedekben is számíthattak az önkormányzatra, ennek is köszönhetőek a sikerek. Elengedhetetlen ez a támogatás ahhoz, hogy ilyen eredményeket érjenek el a klub, ugyanakkor az igények is magasabbak lettek, ennek igyekeznek megfelelni az év során. Az olimpiai eredmények mellett az egyesületnek azonban tovább is kell gondolkodnia és építenie kell a további generációt a következő ciklusra. Május 11-12-13-án olimpiai válogatót, valamint ifjúsági rangsoroló versenyt rendeznek a Maty-éren, amelyre a klub szeretettel vár minden érdeklődőt.

Egy-egy millió forinttal segíti Kárász Anna és Vajda Attila eredményes felkészülését a város - további olimpikonok is kaphatnak segítséget.http://szegedma.hu/?p=625282

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. április 7.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.