Sport

Labdarúgás: változnia kell a labdarúgásnak Talpai János szerint

Labdarúgás: változnia kell a labdarúgásnak Talpai János szerint

2016. január 20., szerda
Labdarúgás: változnia kell a labdarúgásnak Talpai János szerint
csmlsz_dijkioszto05_gs

Az MLSZ Csongrád megyei igazgatósága életműdíjat adományozott Talpai Jánosnak: a korábban a megyei szövetséget egy évtizeden keresztül irányító szakember úgy véli, a létszámhiánnyal küszködő labdarúgásnak másképpen kell dolgoznia a jövőben.

Az újonnan megalapított Életműdíj

első kitüntettjei között

volt a CSLSZ tíz éven keresztül irányító

Talpai János

: az MLSZ Csongrád megyei igazgatósága péntek esti évadnyitóján adta át első alkalommal a díjakat. „Mindenképpen megtiszteltetés a díj, hiszen több mint negyven éve vagyok vezető a labdarúgásban. Most jött egy természetes váltás, ami az élet velejárója, egy egészen más szervezeti felépítésben működik a szövetség. Ilyenkor háttérbe húzódik az ember és figyel, de e mellett a Tiszasziget megyei I. osztályú csapatánál baráti alapon segítek abban, amiben megkérnek, mint például most a felkészülésnél az edzőmeccsek lekötése. A kapcsolati rendszerrel más területre is el tudunk jutni” - mondta el portálunknak az elismerésről Talpai János. A korábbi CSLSZ elnök, aki 12 éven keresztül az MLSZ amatőr bizottságának az alelnöke is volt, hozzátette, a labdarúgástól soha nem lehet elszakadni. „Tudomásul kell venni, hogy vannak időszakok, amikor más elgondolások vannak. Soha nem jött még annyi pénz a labdarúgásba, mint jelenleg, a magam részéről szurkolok a jelenlegi csapatnak. Ebben is mindenkinek végig kell járni az utat, amiben vannak göröngyök és sikerek is, mint az ember életpályájában is” - fogalmazott Talpai János.

A létszámhiány a legnagyobb probléma

A megyei szövetség egykori első embere úgy véli, óriási lehetőségek vannak jelenleg a futballban, amit a szövetség le is közvetít, igaz, helyben dől el jó részt, hogy mit lehet ezekből megvalósítani. „A létszámhiány miatt viszont óriási gondokkal küzdenek a klubok, valószínű, ez lesz a labdarúgás következő váltása, amikor át kell térnünk egy egészen más rendszerre. Hiába mondjuk, hogy indítsunk ilyen és olyan csapatot, amikor kis túlzással három faluban sincs annyi. Ezt szerintem már kezdik is felismerni, hogy más módon kell dolgozni. Amikor én dolgoztam, már akkor bejött ez a tényező, valószínű, hogy a szakmát másfelé kell fordítani majd a jövőben” - összegezte a Csongrád megyei labdarúgás jelenlegi helyzetét Talpai János. Példaképp a létszámhiányra kifejtette, tapasztalata szerint a Tisza-Maros szögnek összesen van annyi csapata, hogy egy jó, megyei I. osztályú hátteret tudjon biztosítani, hiszen mivel iskolák zárnak be, nincs létszám a futballban. A magyar labdarúgó-válogatott sikerétől, az Eb-re való kijutástól sokan azt remélik: egy új lökést ad majd a sportágnak az országból, amiből mindenképpen hosszabb távon is profitálhat a sportág. „Most óriási siker az Európa bajnokságra való kijutás, de ettől itt nem lesz magasabb a létszám. Még egyszer mondom, a szakmai irányt kell megváltoztatni, egy kisebb létszámot kell a jövőben profi módon nevelni. Úgy látom, ehhez a pénzügyi háttér adott is, csak egyelőre még mindenkinek azt kell megemésztenie, hogy nem tudunk több gyereket adni. Ahogy volt szerencsém ezt látni például Hollandiában is, igazán pici közösségekben nevelik a gyerekeket, aztán egy csapat alá hozzák őket, szerintem ez valósulhat meg itt is. Az én időmben a tömegesítést harsogtuk mindenhol, de nem lehet előhozni a gyerekeket, ha nincsenek, így rá kell menni a minőségi szakmai munkára. Kevesebbet kell nevelnünk, de őket profin, a többi sportszerető meg majd megy utána” - vélekedett Talpai János. A válogatott kijutásával kapcsolatban kifejtette, egy idegen ember került Magyarországra, aki más labdarúgó neveltetésből jött, egészen másképp gondolkozott, majd ebből a pici lehetőségből is kihozta a maximumot. „Öröm volt szakmailag is nézni a pótselejtezőt, de ugyanígy öröm nézni most már egy Fradi-Újpest meccset is. Amit Bernd Storck leírt, az tökéletesen úgy van: 120%-ot nyújtva még továbblépési esélyeink is lehetnek az Eb-n, de az is benne van, hogy nincsenek csodák, a futballban sem. A realitások talaján maradva, ha 1-2 meccsnél többet megfogunk, az nagy siker. Tartós siker azonban csak úgy lesz a magyar futballban, ha lesz miből építkeznie” - tekintett a közeljövőbe Talpai János.

"A létszámhiány miatt viszont óriási gondokkal küzdenek a klubok, valószínű, ez lesz a labdarúgás következő váltása,...

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. január 20.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.