Sport

Labdarúgás: nem csak az amerikai út létezik Militár Iván számára

Labdarúgás: nem csak az amerikai út létezik Militár Iván számára

2016. január 11., hétfő
Labdarúgás: nem csak az amerikai út létezik Militár Iván számára
militar_ivan_odu

Négy éve került az amerikai norfolki Old Dominion Universityhez a SZEOL SC nevelése, Militár Iván. A szegedi labdarúgó akár az USA profi ligájába, az MLS-be is bekerülhet a következő drafton, miközben az egyetem történetének egyik legjobb labdarúgójává vált.

Tizenhat mérkőzésen 3 góllal és 7 gólpasszal zárta az előző szezont az Old Dominion University együttesében a szegedi

Militár Iván

: a SZEOL SC nevelése ezzel az amerikai egyetemi csapat egyik legjobbja volt a 2015-ös idényben, hiszen együtteséből a legtöbb gólpasszt adta. A 19 évesen a tengeren túlra került Militár Iván bizakodva várhatja a január 14-én kezdődő, három napon át tartó játékos bőrzét, azaz a draftot, ami során az amerikai profi ligában szereplő csapatok kiválasztják, melyik játékost szeretnék soraikban tudni. „Semennyi leállás nem volt a szezon után, folyamatosan készülök, hiszen amikor visszatérek Amerikába, akkor bármikor jöhet a telefonhívás, hogy menni kell az edzőtáborba. Egyébként sem szoktam leállni, a november végén befejeződő szezon után egy hetet pihentem” - mondta el Militár Iván, aki itthon töltötte a karácsonyi ünnepeket, majd a SZEOL SC téli alapozásának első edzésén is részt vett itthonléte alatt. Az idei a második legeredményesebb szezonja volt a szegedi labdarúgónak az amerikai egyetemi évek alatt: 2013-ban négy gól és kilenc gólpassz került a neve mellé abban az idényben. „Két évvel ez előtt elszaladt a térdszalagom, így ezt követően megpróbáltam minél jobb teljesítményt nyújtani az edzéseken és visszakerülni oda, ahol abbahagytam a sérülésem előtt. Ezt túlteljesítettem hála istennek, csapatkapitány voltam a csapatomban, ami óriási megtiszteltetés volt, sőt a gólpassz listát vezettem a bajnokságunkban. Rúgtam pár gólt is, amiből ugyan egy picivel többre számítottam, de az asszisztok visszahozták ezt a jó érzést, úgyhogy azt mondom, sikeres évet zártam” - értékelte a mögötte hagyott szezont Militár Iván, aki Hartford elleni idegenbeli meccsen a hosszabbításban szerzett győztes gólt szabadrúgásból, valamint a New Mexico elleni parádés találatát az országos FOX csatorna is bemutatta. https://www.youtube.com/watch?v=N9NxKJg2xbA

Militár Iván New Mexico elleni gólja, amit a FOX Cristiano Ronaldóéhoz hasonlított

Militár Iván úgy fogalmazott, azok alapján az információk alapján, amiket az USA-ból kap, bizakodhat abban, hogy a harmadik-negyedik körben elkel majd a drafton. „Az első két körben nincs esélyem, hiszen ott általában amerikai játékosokat szoktak kiválasztani, főként azért, mert a ligával kötsz szerződést, nem a csapatokkal, az amerikai liga pedig vigyáz a tehetségekre, e miatt nincs is nagyon lehetőséged külföldiként az első két kör közelébe kerülni. De ez nem probléma, én a harmadik-negyedik körre számítok, ami még csak előszerződést ad. Ezt követően meg kell mutatni az edzőtáborban, hogy elég jó vagyok ahhoz, hogy komoly szerződést ajánljanak. Több lépcső van előttem, de bizakodóan várom a draftot. Ugyanakkor nem lesz probléma, ha nem draftolnak, nem ásom el magam ezzel” - tekintett a közelgő játékoskiválasztóra a szegedi nevelésű futballista.

Inspiráló környezetet keresne

Militár Iván csapatkapitányként is futballozhatott az Old Dominion Universityben, ami külföldiként mindig egy különleges dolog egy sportolónak. „Ez egy nagyon nagy elismerés, nem csak nekem, hanem a játékomnak és a személyiségemnek is. Sokat dolgoztam, nagyon sokat változtam azóta, mióta elhagytam Magyarországot. Megtanultam, mi a profi élet, úgy álltam hozzá az edzésekhez, bármilyen meccshez vagy a csapattársaimhoz, hogy felnézzenek rám. Elvégre külföldi vagyok, nekem többet kellene mutatni, mint az amerikaiaknak. Azt gondolom, ezt sikerült is végrehajtanom, ennek volt az ajándéka, hogy csapatkapitányként vezethettem ki a saját csapatomat” - fogalmazott a megkapott karszalagról a SZEOL neveltje.

szeol_felkeszules018kf

A szabályok szerint egy játékosnak négy szezonja van az egyetemi bajnokságban, így a nemrég lezárult idény volt Militár Iván számára az utolsó, innentől kezdve profi csapatot kell találjon. „Ha úgy alakul, hogy esetleg nem draftolnak le, akkor a másodosztály is szóba jöhet, aminél egyébként nincsen kiesés és feljutás, szóval nem beszélhetünk klasszikus másodosztályról, hanem inkább egy másik ligáról, ami szintben egy kicsit az MLS alatt van. Ha még ez sem sikerül, akkor is futballozhatok még Európában, nem görcsölök a drafton. Mindig azt szoktam mondani, hogy ez az első lépés ahhoz, hogy én profivá váljak, de ha nem ezen a csatornán keresztül leszek profi, akkor nem leszek szomorú, mert van másik út is, nem csak az amerikai” - fejtette ki karrierje lehetséges folytatásáról Militár Iván. Az amerikai futball, (pontosabban ahogy az államokban hívják, a soccer, mert ott a futballt yardokban és touchdownokban mérik) helyzetével kapcsolatban Militár Iván elmondta: nehéz innen európai szemmel nézni a dolgot, mert innen csak a profi liga, azaz az MLS van a kirakatban. „Kevesen tudják, hogy a világon a legtöbb gyerek Amerikában focizik. Ugyan Németországban van a legtöbb igazolt játékos, de Amerika ebben a tekintetben a második helyen van, a számok iszonyúak. A stadionok egészen elképesztőek, a mi egyetemi bajnokságunkban is komoly arénákban, komoly nézőszám előtt játszottam. Tíz-tizenöt év múlva meg kell nézni az amerikai futballt, és azt, hogy hova jutott. Tudás és kultúra az a két dolog, ami nincs az Egyesült Államokban, hiszen 1994-ben kezdték el komolyan venni a futballt. Amint ez meglesz, onnantól kezdve a világnak vigyáznia kell, mert az USA jön felfelé” - összegezte a sportág tengeren túli helyzetét Militár Iván. Hogy mit hozhat a jövő az egyetemi futballt követően? Elsőként persze a draft a legfontosabb most, ott kiderül, számításba jöhet-e egy MLS-es klubnál Militár Iván. „Két dolgot szoktam mondani: az egyik, hogy mindig a lehetőségek közül választok. Azok közül a lehetőségek közül fogom kiválasztani a legjobbat, amik előttem állnak majd, ezt nem kötöm ahhoz, hogy milyen országban, milyen földrészen fogok futballozni. Tizenkilenc évesen kerültem ki az Egyesült Államokba, tizenhat éves korom óta nem élek Szegeden. Nem félek attól, hogy milyen környezetbe kerülök, viszont azt megtanultam, hogy a legfontosabb, hogy ez olyan legyen, ami inspirál, és ezáltal a legtöbbet ki tudjam hozni magamból. Ez alapján fogok dönteni, nem a földrajz alapján. A másik dolog, én futballista vagyok, oda megyek, ahova mennem kell, ott akarok a legjobb lenni. Ha Magyarországon keresnek meg, akkor itt fogok futballozni, ez nem probléma nekem” - foglalta össze a jövőképét Militár Iván.

Bizakodva várja a közelgő MLS-draftot a remek idényt futott Militár Iván.http://szegedma.hu/?p=600315

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. január 10.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.