Sport

Rehák György Szegeden: A muay thai mindaddig csapatsport, amíg a győztes kezét fel nem emelik + FOTÓK

Rehák György Szegeden: A muay thai mindaddig csapatsport, amíg a győztes kezét fel nem emelik + FOTÓK

2015. október 14., szerda
Rehák György Szegeden: A muay thai mindaddig csapatsport, amíg a győztes kezét fel nem emelik + FOTÓK
thai-box12kf

Kedden a szegedi Szandzsu Thai Box tagjainak vezényelt edzést Rehák György, a thai boksz egyik legnagyobb hazai úttörője az Eötvös-gimnázium tornatermében.

A sportág honi emblematikus alakja egy gyors bemelegítést követően a nyolc végtag művészetére jellemző technikák helyes elsajátításában nyújtott segítséget a tréningezőknek. Bár az egyszeri laikus aligha gondolná, a foglalkozás résztvevői között fiatalok és idősebbek, hölgyek és férfiak, lányok és fiúk egyaránt felbukkantak, hűen tükrözve, hogy a muay thai lényege nem merül ki a támadási és védekezési fogások egyvelegében. "Amellett, hogy ez egy nagyon hatékony küzdősport, egy olyan harcművészet is egyben, amelyet több száz éve fejlesztettek ki a thai emberek, akikre jellemző a család, illetve általában a közösség szeretete. Márpedig itt a felnőttek és gyerekek közösen edzhetnek és végezhetnek olyan gyakorlatsort, amely mindenkinek jóleső érzés. Megtanulnak rúgni, ütni, akrobatikus mozdulatok elvégezni, védekezni, elhajolni, ráadásul mindezt játékos formában teszik. Ez szerintem jó, máskülönben nem jönnének el újra és újra a gyerekek, a felnőttek, apukák és anyukák" - mutatott rá

Rehák György

, a Magyar Kick-Box Szövetség elnökségi tagja, válogatott edző. "Addig ez csapatsport, amíg a győztes kezét fel nem emelik a ringben. Kis közösségek, kiváló csapatszellem, sok-sok szurkoló - ezek mind kellenek a mérkőzésekre, illetve edzőpartnerek is kellenek, hogy egy kis tornateremből, egy kis családi műhelyből kilépjen egy olyan bajnok, akire az egész társaság büszke lehet" - emelte ki.

thai-box06kf

Hozzátette, a közösségépítés kapcsán megkerülhetetlen az edzők szerepe. Kifejtette, Szegeden e téren nagyszerű munkát végez

Darida Tibor

, a Szandzsu Thai Box klubvezető-edzője. "Kiváló edzőnek tartom, ezért is támogatom és segítem őt a munkájában. A muay thai sajnos nem rendelkezik olyan forrásokkal, mint sok más sportág, de jók a rendezvények versenyszinten, továbbá jók a közösségek és a családi programok. Azt gondolom, ez a legfontosabb. Ezért is vannak ma itt ilyen sokan. Az a fontos, hogy a sportot úgy adja át az edző, hogy közben közösséget is építsen, jó dolgokat adjon át, és ez mindenkinek a javára váljon. Így lehetnek kitűnő sportolóink a jövőben is, akiket láthatunk majd akár kisebb, akár nagyobb versenyeken, de mindenképpen egészséges emberek lesznek, akik meg tudják védeni magukat, sugározzák azt a magabiztosságot, amelyet a muay thai ad, és nem utolsó sorban a munkában, iskolában is jobban fognak teljesíteni" - fogalmazott Rehák György. Szegeddel kapcsolatban elmondta, a Tisza-parti városban egyre többen űzik a sportágat, és bár a nagy versenyszintű eredmények még váratnak magukra, meglátása szerint a 7-20 éves korosztályokban jócskán rejtőzik tehetség. "Piramisrendszerben építkezünk, tehát kell a tömegbázis, kellenek jó, megbízható edzők, közösségi emberek, és akkor kibújik majd a hajtás, hogy aztán szárba szökkenjen és kivirágozzon. Biztos, hogy lesznek Szegeden is bajnokok egy-két éven belül" - zárta gondolatait.

A thai boksz hazai emblematikus alakja tartott edzést tegnap Szegeden - KLIKK: http://szegedma.hu/?p=580004

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. október 14.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.