Sport

Kajak-kenu: két kvótával tértek haza a szegediek a milánói vb-ről

Kajak-kenu: két kvótával tértek haza a szegediek a milánói vb-ről

2015. augusztus 25., kedd
Kajak-kenu: két kvótával tértek haza a szegediek a milánói vb-ről
Kárász Anna

Magyarország volt a legeredményesebb nemzet a milánói olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon: a magyar egységek 15 kvótát szereztek a jövő évi olimpiára, amiből kettőt az EDF DÉMÁSZ Szegedi VE versenyzői szereztek meg. A viadal után Sík Mártont, a klub szakmai igazgatóját, és Kárász Annát kérdeztük.

Három szegedi,

Kárász Anna

,

Vajda Attila

és

Nádas Bence

állhatott rajthoz a milánói világbajnokságon: az EDF DÉMÁSZ Szegedi VE versenyzői közül Kárász Anna két ezüstéremmel, és így egy olimpiai kvótával, Vajda Attila szintén egy brazíliai „jeggyel”, míg Nádas Bence párosban a B döntő ötödik helyével térhetett haza Olaszországból. „Kettő kvóta megszerzésében játszottunk közre, így igazából eredményesnek tekintem a hétvégét. E mellé Kárász Anna jóvoltából K1 500 méteren és K4 500 méteren két ezüstérem tükrözi az eredményeket. Alakulhatott volna szerencsésebben, de én azt gondolom, a legfontosabb, hogy egy kvalifikációs világbajnokság esetén a kvótákkal való hazatérés a legfontosabb, ebből a szempontból elégedettek lehetünk. Megyünk tovább, megpróbáljuk sokszorosítani és ismételni azokat az elmúlt években megszokott eredményeket, amiket a versenyzők hoznak” – fogalmazott portálunknak

Sík Márton

, a szegedi klub szakmai igazgatója. A szegediek számára nem sok pihenés jut a vb után, hiszen szerdán már kezdődik is az országos bajnokság. Két ezüstöt szerzett Kárász Anna: a szegedi kajakos egyesben, és négyesben is a második helyen ért célba döntőjében. Egyesben nem tudta megszorítani az új-zélandi győztes Lisa Carringtont, míg a négyesek döntőjében ugyan a végére nagyon feljött a fehérorosz hajóra a magyar egység, de nem tudta megelőzni riválisát, így második helyen zárt a magyar négyes ötszáz méteren.

Nem teljesen elégedett

„Kicsit csalódott vagyok a két ezüst miatt, nem azért, mert ezüst lett, hanem azért, mert úgy érzem, hogy kicsit többet tudtunk volna mind egyesben, mind négyesben. Egyesben teljesen maximális pályát jöttem, azzal nem volt gond, de nem éreztem ugyanazt a mentális és fizikális harmóniát, kiegyensúlyozottságot magamban, mint mondjuk a válogatókon, ez a kis plusz nem volt meg. A négyesnél azzal volt a gond, hogy rosszabb pályát mentünk, mint amit szoktunk, amit eddig edzéseken csináltunk. Az indítást nem tudtuk megcsinálni együtt a lányokkal, nagyon szétestünk, nagyon billegtünk az utolsó 200 méteren, ez volt az oka, hogy nem tudtuk már befogni a beloruszokat” – értékelte a két döntő futamot Kárász Anna.

Kárász Anna

Kárász Anna szegedi csapattársa, az olimpiai bajnok Vajda Attila úgy fogalmazott a versenyt követően: ilyen helyen nem rendezne kvalifikációs világbajnokságot, mert nem a legjobbak a körülmények. „Mi is nagyon sokat szenvedtünk a vízzel, főleg egyesben sokkal zavaróbb, hogy nagyon hullámos, ugye nincsen külön felevező sáv, és ha jönnek szemben a futamok után, az mindig hullámokat ad. Engem ez a rajtba zavart a legjobban egyébként” – részletezte a milánói pálya körülményeit Kárász Anna. A szegedi versenyző összességében nem panaszkodott, örült a két ezüstnek, örült, hogy elindulhatott egyesben, és túl van az első világbajnokságán, de még sem teljesen elégedett. „Ott van a másik oldal is, hogy voltak hibák, azokból pedig szeretem levonni a következtetéseket, hogy legközelebb mit kell másként csinálni. Nem vagyok vele úgy, hogy na jó, két ezüst, lépjünk tovább, ezeket elemzem magamban ilyenkor, végiggondolom, hogy mit kell másképp csinálnom” – mondta el Kárász Anna, aki a szolnoki országos bajnokságra készül, majd vasárnap már a jövő évi olimpia helyszínre, Rióba utazik, ahol az előolimpián vesz részt, így értékes tapasztalatokat gyűjthet.

Két olimpiai kvótát szereztek Magyarországnak az EDF Démász-Szegedi VE versenyzői a milánói kajak-kenu világbajnokságon - részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=561948

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 25.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.