Sport

Kerékpár: szegedi csapat is rajthoz áll a Tour de Hongrie-n

Kerékpár: szegedi csapat is rajthoz áll a Tour de Hongrie-n

2015. július 23., csütörtök
Kerékpár: szegedi csapat is rajthoz áll a Tour de Hongrie-n
bringafieszta2015-768x428

Idén újra megrendezik a magyarországi országúti kerékpáros versenyt, a Tour de Hongrie-t. Az idei verseny egy prológból és öt szakaszból áll majd, a versenyen pedig rajthoz áll a szegedi MugenRace Team Prolog csapata is. Az augusztus negyedikén induló versenyről kérdeztük Veres Csaba csapatfőnököt, valamint a közelmúltban bajnoki címet nyert versenyzőt, Molnár Istvánt.

2015-ben ünnepli 90. születésnapját a Tour de Hongrie, azonban az előző években nem rendezték meg a magyar országúti kerékpáros versenyt, ami idén viszont újraéled, és augusztus negyedikén, egy 20 kilométeres csapatidőfutammal kezdődik meg az öt további szakaszból álló verseny. A prológ Szombathelyen lesz, majd Keszthelyre, Kecskemétre, Karcagra, és a királyetapnak nevezhető Kékestetőt is magában foglaló szakaszon keresztül augusztus kilencedikén érkeznek meg a kerékpárosok a Budai várhoz, megtéve így a mintegy 700 kilométeres távot. A versenyen összesen 16 csapat, amelyből 11 külföldi kontinentális gárda mellett a szerb válogatott is rajthoz áll, valamint az öt magyar csapat egyikeként az idén két korosztályos magyar bajnoki címet szerzett csapat, a MugenRace Team Prolog ott lesz a szombathelyi rajtnál. Az idei Tour de Hongrie a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) 2.2-es besorolását nyerte el, így a résztvevők olimpiai kvalifikációs pontokért ülhetnek nyeregbe. „Mindenféleképpen a tisztes helytállást tűztük ki magunk elé a Tour de Hongrien, de elég nehéz dolgunk van, én szakmailag nem tartom helyesnek ennek a versenynek a megrendezését, ráadásul több millió forintjába kerül ez majd a szövetségnek. Ebből a pénzből inkább fel kellene készíteni, fejleszteni a csapatokat nemzetközi szintre, hogy tényleg helyt tudjunk állni. Nehéz lesz magyarként ezen elindulni, ami büszkeség kellene, hogy legyen” - mondta el portálunknak

Veres Csaba

, a MugenRace Team Prolog csapatfőnöke. A szegedi csapat

Vasiljev Dejan

edző vezetésével készül, július 20-tól pedig hat napos edzőtábor keretein belül gyakorolnak közösen a csapattagok. A programban szerepelnek a légzéstechnikai gyakorlatok mellett a hegyi szakaszokra koncentrálva erőnléti edzések is, valamint stéherezés, azaz az autó után mintegy 60-70 kilométeres sebességgel való résztávok gyakorlása is terítéken lesz. „Az edzőtábor kicsit mentálisan is összerakja a csapattagokat, mert ez is legalább olyan fontos, mint a fizikális felkészülés. A kerékpársport egy laikus számára egyfős versenynek tűnik, de nem az, hanem abszolút csapatsport. Nekünk most az a célunk, hogy legyen dobogós magyar versenyzőnk. Nehéz lesz, mert a két magyar, akivel együtt kell dolgozni, az más nemzetiségű csapatban lesz, így a csapatérdekeket majd valahogy össze kell hozni, és menet közben több variáció is előfordulhat, de mindenképpen azt szeretnénk, hogy egy magyar versenyző ott legyen az első nyolc pontszerző helyen. Jelenleg két magyar versenyzőnek van UCI-pontja, Kusztor Péternek és a mi versenyzőnknek, Molnár Istvánnak, nekik kell pontszerző helyen végezniük, hogy ezáltal kvalifikálhassák magukat az olimpiai szereplésre. Nehéz, mert eddig volt válogatott szereplés, ott sokkal egyértelműbbek az érdekek. Most több csapatnak kell úgy viselkednie, mint egy válogatottnak” - nyilatkozta kérdésünkre a csapatfőnök.

Az olimpia lebeg a szeme előtt

Molnár István

friss magyar bajnokként vághat neki a Tour de Hongrienak: a MugenRace Team Prolog versenyzője a Debrecen és Balmazújváros között megrendezett versenyen 100 kilométert követően meg tudott szökni Kusztor Péter és Pályi Csaba társaságában, majd Kusztor és Molnár sprintelt a győzelemért, és végül Molnár István bizonyult jobbnak. A Gyulán készülő kerekes elmondta, az OB után másfél-két hetes pihenő időszaka volt, és az elmúlt hétvégén a szerbiai Cacakon szállt újra nyeregbe, és ért célba a második helyen, majd csatlakozott csapata edzőtáborához.

molnar_istvan_cacak

„Az UCI-pontokat tekintve nekem van a legnagyobb esélyem, hogy az olimpiai kvótát megszerezzem, ennek fejében a top háromban szeretnék végezni a Tour de Hongrien, mert azokkal a pontokkal még lesz esélyem a kvótára. Ha első-második helyen végeznék, akkor 99%-ban meglenne a kvóta, mert az első hely 80 pontot ér, a második 56-t ér. A harmadikkal még neccesen, de meglehet” - fejtette ki a SZEGEDma.hu-nak Molnár István. Az országos bajnok bringás úgy látja, már a prológra nagyon oda kell figyelni a Tour de Hongrien, mert bár nem nehéz szakaszról beszélünk, de komolyabb hátrányt össze lehet szedni azon a szakaszon. „Úgy érzem, a Kékestetőn fog eldőlni a verseny, a hosszabb szakaszokon pedig a szökés is összejöhet. Ott nagyon oda kell figyelni, hogy azok a versenyzők ne menjenek el, akik a Kékesre fel tudnak menni, ott kell lennem elöl, hogy a végelszámolásban jól szerepeljek” - mondta el Molnár István. A MugenRace versenyzőjének jelenleg a Tour de Hongrie a fő célja, ezt követően pedig amennyiben sikerül kvótát szereznie, akkor ezzel együtt a világbajnokságon is szerepelhet, így ennek tükrében alakul majd a további programja.

Az olimpiai részvételért tekerhet a Tour de Hongrie-n a szegedi csapat bringása!http://szegedma.hu/?p=555020

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 23.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.