Sport

Az újabb botrányt már nem élte túl a FIFA vezetője - Rippel-Szabó Péter sportjogász a Blatter-ügyről

Az újabb botrányt már nem élte túl a FIFA vezetője - Rippel-Szabó Péter sportjogász a Blatter-ügyről

2015. június 14., vasárnap
Az újabb botrányt már nem élte túl a FIFA vezetője - Rippel-Szabó Péter sportjogász a Blatter-ügyről
joseph_blatter_fifa

Forr a levegő a nemzetközi labdarúgásban május vége óta: bár az európai top bajnokságok véget értek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) hat magas rangú tisztviselőjét május 27-én őrizetbe vette a rendőrség korrupció vádjával. Bár a testület elnökét, Sepp Blattert újraválasztották két nappal később, a sportvezető végül pár nappal később lemondott, a botrányról pedig az óta is egyre több információ kerül világra. Az ügyről kérdeztük Rippel-Szabó Péter sportjogászt.

Bár többször is korrupciós vádak árnyékában végezte feladatát a FIFA, május 27-én viszont a svájci

Sepp Blatter

által vezetett szervezet legkomolyabbnak tűnő botránya robbant ki, hiszen több tisztviselőt őrizetbe vett a rendőrség. A gyanú szerint a FIFA-nál dolgozók kenőpénzt fogadtak el sporttal foglalkozó média- és értékesítési cégektől, amelyek cserébe megkapták különböző egyesült államokbeli és latin-amerikai tornák média- és értékesítési jogait, de a svájci főügyészség a 2018-as és a 2022-es világbajnokság rendezésének odaítélését is vizsgálja. Főleg utóbbi, a katari rendezésű világbajnoksággal kapcsolatban merültek fel korábban is aggályok, hiszen az országban megszokott extrém nyári hőség nagyban rányomhatja a bélyegét az eseményre. „Sepp Blatter 1998-ban került a FIFA élére, előtte majd’ 20 évig a FIFA főtitkára volt. Egyes hírek szerint Blatter már az 1998-as elnökké való választásakor is vesztegetés gyanújába keveredett. Emellett voltak további botrányok már korábban is, például kb. 10 évvel ez előtt a Visa-MasterCard szponzorcsere esetében, vagy a FIFA marketing társaságánál a média és különböző közvetítési jogoknál is bűncselekmény gyanúja merült fel. Tulajdonképpen a korrupciós híresztelések évek óta folyamatosan érintették a FIFA-t, de maga Sepp Blatter közvetlenül sosem keveredett gyanúba. Blatter azt gondolhatta a jelenlegi botránnyal kapcsolatban is, hogy ő valahogy még ezt is "túl tudja élni". Később mégis meggondolhatta magát, és nyolcvan órával a megválasztását követően lemondott. Ehhez kapcsolódóan említésre méltó,

Andrew Jennings

– a FIFA ügyeiben régóta nyomozó újságíró – rávehette

Chuck Blazert

, a korábbi FIFA-funkcionáriust arra, hogy az FBI-nak beismerő vallomásokat tegyen, melyek folyományaként elképzelhető, hogy most már magát Blatter is kihallgatják vagy már korábban ki is hallgatták, és akár meg is gyanúsíthatják” – mondta el portálunknak Rippel-Szabó Péter sportjogász, aki hozzátette: azt is el tudja képzelni, hogy Blatter a lemondásával el akarta kerülni, hogy közvetlenül a FIFA elnökét, mint intézményt meggyanúsítsák, másrészt az FBI Blatternek belengethetett egy "vádalkut" is, amely szerint ha most lemond, akkor az ő ügyét "eltussolják". „Egyébként Blattert tényleg motiválhatta, hogy tegyen a játékért, hiszen a legszegényebb tagországokkal próbált jó kapcsolatot felépíteni, ahol épültek pályák, vagy elvitte a vb-t Afrikába is. Azaz valahol ő szereti a focit” – mondta el véleményét a FIFA elnökének tevékenységéről és a megválasztását követő lemondásáról Rippel-Szabó Péter. A sportjogász kifejtette, az alapszabálya szerint a FIFA-t illeti meg az összes vagyoni értékű jog, így a például a világbajnoksághoz kapcsolódó valamennyi jog értékesítése is. „A vb-t megrendező ország személyéről a FIFA 22 tagú végrehajtó bizottsága dönt. A vb megrendezése bármelyik országnak óriási sportpolitikai elismerés és jelentős gazdasági potenciállal is kecsegtet. Így a kandidáló országok mindent módszert bevetnek a rendezési jog megszerzéséért. Lehetséges például, hogy ha a végrehajtó biztosság egy tagja egy adott kandidáló országra szavaz, úgy cserébe ezen ország valamely vállalata a végrehajtó bizottsági tag országában beruházást hajt végre. Büntetőjogi szempontból valószínűleg vesztegetésről beszélhetünk, hiszen ennek nem csak az a formája létezik, hogy készpénzt adnak át egy bőröndben, hanem az is annak minősülhet, ha ígéretért cserébe szavaz a végrehajtó bizottság tagja” – válaszolta kérdésünkre Rippel-Szabó Péter, erre pedig a német

Zeit újság szerint

a németek különböző ígéretekkel és beruházásokkal próbálták elérni a 2006-os világbajnokság előtt, hogy elegendő szavazatot kapjanak a végrehajtó bizottságban, és elnyerjék a rendezést. Végül a német pályázat 12, míg a dél-afrikai 11 szavazatot kapott. Az ügy fejleményeként a svájci hatóságok már Blatter irodájából is vittek el számítógépeket, ahogyan

Jerome Valcke

főtitkár és

Markus Kattner

gazdasági igazgató irodájából is, a FIFA pedig a 2026-os vb pályázási folyamatát is leállította addig, amíg a '18-as és '22-es tornákkal kapcsolatos nyomozás le nem zárul.

Változhat a döntéshozás

A FIFA döntési mechanizmusával kapcsolatban, akárcsak az Aranylabda odaítélésénél sokszor felmerül problémaként, hogy az egyes tagországok szavazatai ugyanannyit érnek, pedig sokan közülük futballkultúrával lényegében nem is rendelkeznek. Ahogy Rippel-Szabó Péter elmondta, két különböző szavazásról beszélünk a FIFA esetében, az elnökválasztásról és a vb rendezés odaítéléséről. „Az elnökválasztáson mind a 209 tagállam leadhatja a voksát. Az elnökválasztást az nyeri, aki több szavazatot kap, a FIFA elnökének lenni pedig mindenképpen presztízs. Ha arra gondolunk, hogy a valódi futballkultúrával rendelkező országoknak – mint például Anglia, Németország, Spanyolország, Olaszország – futballtörténelmükkel, fogyasztói hátterükkel, regisztrált játékosaik számával, klubjaikkal ugyanannyi szavazatuk van, mint mondjuk a Kajmán-szigeteknek, ahonnan két embert is letartóztattak, és mindössze 58 ezren élnek, ez valóban figyelemre méltó tény. Ugyanakkor a FIFA is egy, a svájci jog szerint létrehozott és működő egyesület, és ezért tulajdonképpen úgy működik, mint minden más egyesület, azaz a közgyűlésen minden tagnak egy szavazata van. Ettől az alapszabály módosításával valószínűleg el lehetne térni, ezért elképzelhetőnek tartom, hogy a jövőben súlyozzák a tagszövetségi szavazatokat – a svájci egyesületi jognak is megfelelő – elvek alapján. Egyébként nehezen elképzelhető, hogy ezt az alapszabály-módosítást a kis országok meg is szavaznák. A világbajnokság rendezési jogának odaítélésénél pedig csak a végrehajtó bizottság 22 tagja szavaz.

Tehát ez a 22 ember dönti el, hogy hol rendezzék meg a vb-t, és ez óriási melegágya lehet a korrupciónak. A tervek között van, hogy ezen változtassanak, és ne a végrehajtó bizottság, hanem a közgyűlés döntsön a világbajnokság odaítéléséről.

"Ez logikus is lenne, hiszen egyrészt jobban megfelelne az egyesületi jogi demokratikus elveknek, másrészt 22 embert sokkal könnyebb megvesztegetni, mint 209-et” - tette hozzá a sportjogász.

A szponzorok és a csapatok maradnak

A korrupciós botrány kapcsán több szponzor is aggodalmát fejezte ki a FIFA működésével kapcsolatban, majd később Sepp Blatter lemondását is üdvözölték a szervezetet támogató cégek, így felmerül a kérdés, nem járhat-e anyagi következményekkel a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél kirobbant ügy a szervezetre tekintve? „Szinte bizonyos, hogy a szponzori szerződésekben olyan generális felmondási klauzulák is vannak, melyek szerint, ha olyan események, cselekmények történnek, amelyek a FIFA személyét a közvélemény szemében negatívan befolyásolják, úgy a szponzor egyoldalúan felmondhatja a szerződést. Az más kérdés, hogy valóban felmondják-e, mert hiába van benne nyakig a FIFA a korrupciós botrányban, ettől még a következő labdarúgó világbajnoksághoz kapcsolódóan közvetlenül csak a fő szponzorok fognak megjelenni. Ez az exkluzív megjelenés a szponzoroknak jelentős marketingértékét képvisel, hiszen közvetítések során, a stadionokban, a szurkolói zónákban – lényegében tehát mindenhol – csak ők jelennek meg, ennek pedig még mindig óriási értéke van. Persze kiadhatnak a botrányoktól való elhatárolódásra vonatkozó nyilatkozatokat, de szinte bizonyos, ha az egyik szponzor felmondaná a szerződést, a vetélytársa rögtön a helyére ugrana” – tért ki a szponzorok és a FIFA kapcsolatára Rippel-Szabó Péter. Főleg a katari világbajnoksággal kapcsolatos visszásságok miatt olyan hírek is megjelentek, hogy egyes nemzeti együttesek akár bojkottálhatják is majd a 2022-es világbajnokságot, annak ellenére, hogy sikerrel veszik a selejtezőket. Rippel-Szabó Péter szerint elképzelhető, hogy önszándékból visszaléphet egy ország, viszont ezt a döntést akár komoly kártérítési perek követhetik. „A világbajnokság értékét mégiscsak a komoly európai országok és a két dél amerikai nagycsapat adja. Ezen országok a vb-n való részvételt valószínűleg akkor tagadnák meg, ha létrehoznának egy másik világbajnokságot a saját maguk számára. Mindazonáltal nehezen gondolom azt, hogy a FIFA "felbomlana", hiszen egy ilyen folyamat például újból elindíthatná a már többször felvetett európai szuperliga ötletét is az UEFA rovására. Akármilyen botrányok is vannak jelenleg, a jó csapatok anyagilag még mindig jól járnak” – fogalmazott az esetleges visszalépéssel kapcsolatban a sportjogász.

"A vb megrendezése bármelyik országnak óriási sportpolitikai elismerés és jelentős gazdasági potenciállal is kecsegtet. ...

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 14.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.