Sport

Januárban keményebben edzünk?

Januárban keményebben edzünk?

2015. január 11., vasárnap
Januárban keményebben edzünk?
kardio_edzes03_gs

Az ünnepekkor olyankor hajlamosak vagyunk kicsit elengedni magunkat. Az egész éves hajtás, munka után jól eshetnek az ünnepekkor az asztalra tálalt ételek, finomságok, nem feltétlenül az egészséges étkezés jár az eszünkben. De persze januárban megfogadhatjuk, hogy az újévben odafigyelünk a súlyunkra, táplálkozásunkra vagy többet edzünk majd az újévben: az ünnepi időszakot követő tapasztalatokról kérdeztük az edzőként dolgozó Perneki Mihályt.

Az újév észrevehető az edzőtermekben is: van, aki még keményebben veti magát bele a munkába, és gyorsan el szeretné tüntetni a felszaladt pluszokat január elején, mások viszont új motivációktól vezérelve dönt úgy, hogy a korábbiakkal ellentétben idén elkezd mozogni, vagy az eddigiekhez képest jelentősen megemeli, jobban odafigyel a testmozgásra. A 10 éve aerobikkal foglalkozó

Perneki Mihály

, a Fittzóna tulajdonosa és edzője szerint nincs különös jelentősége az újévi fogadalmaknak az edzésekkel kapcsolatban. „Én azt tapasztaltam, hogy a fogadalmakat mindig valamihez kötjük általában. Majd a jövő héten elkezdem, majd húsvét után, így gondolkozunk. Aki igazából változtatni akar, az nem fog fogadalmat tenni, hanem eldönti, hogy akkor holnaptól lejárok edzeni, ők vannak kevesebben. Aki valamihez köti, annál az elszántság megvan, azonban mindig keres valamilyen dolgot, amivel össze tudja kötni az edzést. Szerintem azért szállnak el úgymond az emberek karácsonykor, mert azt vettem észre, hogy általában a mozgáson spórolnak ilyenkor a legtöbben. Ha nincs is karácsony, de valamin spórolni szeretne, akkor azt mondja, hogy nem járok edzőterembe, hanem elmegyek futni. Ez egy elég rossz tendencia a nők szempontjából, mert nem mindegyik típusú hölgynek jó a futás, bár ezt általában ők nem is tudják. Karácsonykor azért is ereszkedünk meg, mert spórolunk, elvesszük a pénzt a mozgástól, a testünk által megszokott energiamérlegünk megbomlik, ezért természetesen hamarabb elkezd rakodni” – mondta el portálunknak Perneki Mihály, aki 2005-ben aero kick-boxban világbajnoki címet ért el, valamint többszörös magyar bajnok a sportágban. Perneki Mihály szerint általában valóban egy nagy fordulóponthoz kötik az emberek az életmódváltást, így a karácsonyi időszak látszik az edzőterem forgalmán, ilyenkor megcsappan, januárban pedig megerősödik. Az edzőnek tavaly január első hetére sikerült szerveznie egy bérletakciót, amelyet már negyedik alkalommal tudott megtartani, és a korábbi alkalmakhoz képest jelentősen többen jöttek el januárban, hiszen első alkalommal 70 ember, a második alkalommal 35, a harmadiknál 60, viszont a tavaly januárkor megtartott akciónknál 127 ember jelentkezett, hogy tornázna.

De mennyi idő alatt fogyok le?

Az egyik leggyakoribb kérdés a mozgást elkezdő embereknél, hogy mennyi idejébe fog kerülni az, hogy elérje a kívánt hatást, mennyi idő alatt tűnnek el a nem kívánatos kilók. Perneki Mihály az említett kérdésre mindig visszakérdez: mennyi idő alatt szedte fel az illető azt, amit le szeretne adni? Természetesen ez az idő lecsökkenhet, amennyiben az étkezésen is változtatunk, azonban a szakember ezt elsőre nem javasolja. ”Én elsőre mindig azt tanácsolom, hogy először úgy próbáljuk meg a dolgot, hogy nem nyúlunk hozzá az étkezéshez. Mert ha kevesebbet eszünk, akkor előjöhet a ping-pong effektus, a szervezetünk először a kevesebb kalória bevitelt követően nem a zsírból, hanem az izomból vesz el, így jön a fogyás, csak nem a zsírból, hanem az izomból, viszont ha újra visszaáll az étkezés, akkor a felborult szervezet azt úgy elraktározza, hogy azt nagyon nehéz visszakapni, és így folytatódik oda-vissza, az az érvényesül a ping-pong effektus. Ezért kérem a vendégeket, hogy nézzük meg, először mit érünk el egy hónapon keresztül heti három mozgással, mert ennyi kell ahhoz, hogy változzunk, ezt követően pedig esetlegesen beszélhetünk az étkezésről. Zsírt égetni csak mozgással lehet, mert a zsír oxigén jelenlétében ég, és ha elkezdünk mozogni, akkor az első 30 percben a testünk csak azzal küszködik, hogy az összes vért, amire szüksége van az izmoknak, kinyomja a perifériákra. Harminc percet követően, amikor az izmok érzik, hogy van elég oxigén a munkához, akkor kezd el a szervezetünk hozzányúlni a zsírhoz, és onnan nyeri az energiát, ezért nem érdemes kevesebbet mozogni, mint 30 perc. – mondta el Perneki Mihály. A motivációval kapcsolatban az edző úgy fogalmazott, a legfontosabb lépés, hogy belül eldöntsük, hogy változtatni fogunk az eddigi állapoton. Ugyanakkor szerinte fontos, hogy az emberek legyenek egy bizonyos mértékig határok közé szorítva, mert ez egy nagyon nagy motiváló erő a továbbiakat tekintve. „Háromféle kategória van, van olyan, az egyik, aki csak az akciókra megy rá. Volt olyan ügyfelem, aki három bérletet vett egyszerre az említett akciós időszakban. Van a másik réteg, akinek megtetszik ez a dolog, mert az elején kap egy impulzust, és ezért járni fog a továbbiakban is, illetve vannak azok, akik barátnőstől jönnek, vagy csak egy jó bulinak fogják fel. Aki valóban szeretne ide járni, az nem attól fog, mert akció van, vagy újévi fogadalmat tett, hanem attól, hogy belül eldöntötte, hogy edzeni fog. Ha te már eljöttél, és megkérdezted a bérlet árát, akkor már a legnagyobb lépést megtetted ahhoz, hogy változtass az életeden. Mivel azt vettem észre, hogy a magyar embert bizonyos határig kényszerbe kell tenned, mert különben nem fog járni edzeni, így alkottam meg a bérleteimet is. Ha ő tudja, hogy még van négy alkalma a bérletén, viszont csak hat napja maradt rá, akkor bele fogja szorítani ebbe az időszakba az edzéseket, mert nem szeretné, hogy elveszítse a pénzét” – zárta Perneki Mihály.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.