Sport

Labdarúgás: szép búcsúra volt csak elég a Litvánia elleni nagyszerű diadal + FOTÓK

Labdarúgás: szép búcsúra volt csak elég a Litvánia elleni nagyszerű diadal + FOTÓK

2014. október 24., péntek
Labdarúgás: szép búcsúra volt csak elég a Litvánia elleni nagyszerű diadal + FOTÓK
magyarorszag_litvania_14_10_24_gs

Kiváló futballt bemutatva már az első félidőben eldöntötte a Litvánia elleni meccset a kelet-magyarországi amatőr válogatott, amely győzelme ellenére lemaradt az UEFA Régiók Kupája nyolcas döntőjéről.

Már az első percektől kezdve nyomás alá helyezte ellenfelét a hazai együttes, aminek alig hat perc után már számbeli eredménye is lett. Igaz, a vezető találathoz kellett némi segítség a litvánoktól, lévén,

Pócs Tamás

balról laposan belőtt labdájába

Deividas Paulauskas

ért bele olyan balszerencsésen, hogy az védhetetlenül csorogjon a hálóba. (1-0) Az első negyedóra végén egy sajnálatos eset miatt állt sokáig a játék,

Czirják Tamás

szorult ápolásra, majd cserére, miután egy felívelésnél összeütközött

Martynas Vaitkusszal

. A gólvonalra így a Tápé ESK hálóőre,

Szabó Gergely

állt be, sajnos azonban nem sikerült a legjobban a bemutatkozása ezen a találkozón. A 26. minutumban egy hosszan felívelt labdára mozdult ki, de az akciót kísérő

Gál Richárd

is jó pozícióból várta a lehulló játékszert. A két menteni igyekvő magyar végül a tizenhatoson kívül összeszaladt,

Nerijus Kestenis

pedig nevető harmadikként szabadon gyalogolhatott be az üres kapuba. (1-1) Szerencsére nem kellett sokat várni a vendéglátók válaszára, alig félóra elteltével

Kökény Tamás

csúsztatta a hálóba 11 méterről

Szilágyi Norbert

szabadrúgását. (2-1) A félidő végén aztán a végig jobban játszó kelet-magyarországi amatőr válogatott ismét érvényesítette a mezőnyfölénye jelentette potenciált, egy gyors kontra végén Szilágyi szolgálta ki

Marics Gábort

. (3-1) Fordulás után a litvánok percei következtek, Szabónak több alkalommal is bravúrra volt szüksége a védéshez, ahogyan a túloldalon

Osvaldas Kniuksta

is emberfeletti reflexekről tanúbizonyságot téve tolta a keresztlécre Szilágyi közeli bombáját. Az összecsapás utolsó harmadára kissé alább hagyott az iram, érezhetően előjött a csapatokon a mögöttük álló hét rendkívüli terhelése. Újabb gól már nem született, így nyert a magyar együttes. Sajnos azonban a továbbjutáshoz ez nem volt elegendő, különösen úgy, hogy Írország végül 1-0 arányban legyőzte Izraelt, és százszázalékos teljesítménnyel masírozott tovább az UEFA Régiók Kupája jövő nyári nyolcas döntőjébe.

Hódmezővásárhely, 500 néző
2014. október 24., 13.30
Magyarország
Litvánia
Vége a mérkőzésnek.
Játékvezető: Thorvaldur Árnason •* Asszisztens: Oddur Helgi Gudmundsson, Manuel Fernandes
3
-
1

UEFA Régiók Kupája 4. selejtezőcsoport, 3. forduló:

Magyarország - Litvánia 3-1 (3-1)

Hódmezővásárhely, 500 néző. Vezette: Thorvaldur Árnason (Oddur Helgi Gudmundsson, Manuel Fernandes).

Magyarország:

Czirják (Szabó 16') - Kökény, Gál, Szilágyi, Pócs, Mészáros (Bitó 72'), Fegyverneki, Ábel, Palásti, Laksteter, Marics (Bertók 83').

Edzők:

Major László, Fecsku István.

Litvánia:

Kniuksta - Slepakovas, Palauskas (Mantvydas 60'), Trakselis, Petronis, A. Lipnevicius (Sirotavicius 69'), Vilkelis, Kestenis, Vaitkus, R. Lipnevicius, Vitorovic.

Vezetőedző:

Saulius Vertelis.

Gólszerzők:

Paulauskas (6' - öngól), Kökény (32'), Marics (40'), ill. Kestenis (26').

Sárga lap:

Bitó (76'), Szilágyi (79'). Major László:

"Összességében jól szerepelt a csapat, nagyon szépen sikerült a búcsú. Úgy gondolom, hogy az első félidőben a legjobb játékot nyújtottuk az egész torna során. Sajnos a második felvonásban már kijött picit az, hogy több játékos is hat nap leforgása alatt már a negyedik meccsét teljesítette. Szeretnék köszönetet mondani a keret minden tagjának, a vezetőknek, edzőknek, illetve azoknak a kluboknak, amelyek elengedték a játékosokat. Egyetlen apró hiányérzet maradt csupán bennem: véleményem szerint, ha nem az írek ellen kellett volna kezdenünk, meg tudtuk volna őket is szorongatni. Ugyanakkor ez a második hely is nagyon szép, becsületesen megállta a helyét a csapat. Végezetül az egész csapat nevében szeretnék jobbulást kívánni kapusunknak, Czirják Tamásnak, akit vállsérülés miatt kellett kórházba vinni a mérkőzés alatt."

A játéknap másik csoportmérkőzésén:

Izrael - Írország 0-1 (0-0).

Gólszerző: Moorhouse (65').

Az UEFA Régiók Kupája 4. selejtezőcsoport végeredménye:

1. Írország - 9 pont - továbbjutott 2. MAGYARORSZÁG - 6 pont 3. Izrael - 3 pont 4. Litvánia - 0 pont

Online közvetítésünk:

VÉGE
90+4'
Vége, a játékvezető lefújta. Pazar teljesítménnyel verte Litvániát a magyar csapat a csoport zárófordulójában. Mivel azonban az írek megverték Izraelt is, ők jutottak tovább a csoportból, 100 százalékos teljesítménnyel, a magyar csapat a második helyen végzett, két győzelemmel, és egy vereséggel.
90+1'
Három percet tesz rá az izlandi játékvezető.
89'
Laksteter lopta el Petronistól a labdát, majd a jobb oldalon megiramodó Bertókhoz passzolt, aki öt méterről, éles szögből a rövid sarkot célozta meg. Kniuksta nagy bravúrral védett.
84'
Kestenis szelídített meg egy labdát mellel a tizenhatoson belül, majd félfordulatból végül az oldalhálóba lőtt. Látható, nem véletlenül viseli a tar játékos a csapatkapitányi karszalagot, képzettségével és mai játékával egyértelműen kiemelkedik ebből a litván csapatból.
83'
Marics számára véget ért a mérkőzés, a helyén Bertók futballozik a továbbiakban.
81'
Egy újabb távoli litván kísérlet, ismét a gólszerzés ezen formájával próbálkoznak a litvánok, de ez sem jár sikerrel.
79'
Szilágyi is besárgult, elrúgta a labdát sípszó után.
79'
Kissé csökken az iram a mérkőzésen, ami nem is csoda, hiszen a csapatok öt nap alatt már a harmadik meccsüket játsszák. A rendkívüli megterhelés láthatóan sokat kivett a játékosokból.
76'
A meccs első sárgáját az imént beállt Bitó kapta, veszélyes játékért mutatta fel neki a kártyát az izlandi játékvezető.
72'
Majd' felrobban a lelátó, a dóci szurkolók legnagyobb örömére ugyanis érkezik Bitó a pályára, Mészárost váltva.
Közben az írek Moorhouse góljával megszerzik a vezetést Izrael ellen, a 70. percben Írország 1-0-ra vezet.
69'
Ismét cserélnek a litvánok, Sirotavicius állt be A. Lipnevicius helyett.
68'
Marics és Pócs őrjítette meg a védőket a bal oldalon, majd a tápéi játékos adott középre. Laksteter átlépte a labdát, a hosszún érkező Szilágyi pedig nagy erővel lőtt kapura, Kniuksta viszont elképesztő bravúrral tolta a keresztlécre a löketet!
65'
Igen tetszetős akciókat szövöget az utóbbi percekben a magyar válogatott, most éppen Pócs kiváló cselsorozaoát követően adott középre, de az utolsó pillanatban Trakselis mentett az érkező Marics elöl.
A másik meccsen 60 perc után sem született gól, így továbbra is 0-0 az Izrael-Írország meccs.
60'
Itt az első csere a meccsen, az öngólt vétő Paulauskas helyére jött Montvydas a litvánoknál. A mieink közül Bitó, Bertók és Sztojka melegít intenzíven.
60'
Palásti és Fegyverneki játszott össze a tizenhatos bal oldalánál, végül utóbbi beadását előbbi tette kapura közelről. Petronis blokkja gátolta meg a magyar alakulatot az újabb gólban.
57'
Ismerős jelenet: egy hosszú indításra Kniuksta mozdult ki a kapujából, majd a labdával védőjét, Slepakovast találta el, a lepattanóra pedig Laksteter csapott volna le. Slepakovas azonban időben reagált és menteni tudott.
55'
Szabó Gergely! Előbb a csapatkapitány Kestenis csúsztatott meg egy labdát, amit óriási bravúrral hárított a kapus, majd a kipattanónál R. Lipnevicius hatméteres bombáját hatástalanította a Tápé hálóőre!
53'
Ismét Kestenis mutatja magát, a jobb felső sarkot vette célba szabadrúgásból bő 30 méterről, Szabó azonban még időben elindult a labdára, így könnyedén védte a litván kísérletét.
51'
Kestenis szúrta rá majd 30 méterről, lövése azonban nem talált célt. Egyelőre változatlan a játék képe, a magyar együttes dominál a mezőnyben..
49'
Marics tekert az oldalvonalról középre egy szabadrúgást, és bár Mészáros ugyan nem tudott belefejelni, a hosszú sarok felé csapódó labda ugyanakkor majdnem meglepte a litván kapust.
46'
Laksteter és Marics hathatós közreműködésével elkezdődött a második félidő.
A félidőben a csoport másik meccsén nem született gól, így 45 percnyi játék után Izrael-Írország: 0-0.SZÜNET
45+3'
Véget ért az első félidő, amely után kétgólos előnye birtokában fújhat egyet a magyar csapat. A jelenlévő dóci szurkolók többször követelték a Dóc játékosát, Bitó Róbertet a pályára - nem lennénk meglepődve, ha lehetőséget kapna a középpályás a második félidőben.
45'
Szabó jött ki a kapujából egészen a tizenhatosig egy indításra, azonban felszabadítása rövidre sikerült, így R. Lipnevicius emelhette vissza az üres kapura a játékszert. Szerencsére a próbálkozás nem volt pontos, a labda 2-3 méterrel ment mellé.
43'
Szilágyi indította kiválóan Lakstetert, a bő 40 méteres felívelést azonban a rutinos támadó nem tudta lekezelni ígéretes helyzetben.
40'
GÓÓÓL!!! 3-1! Szinte az előző jelenetet kopírozzuk le: Palásti ezúttal remek ütemben ugratta ki Szilágyit, aki 30 métert sprintelve a túloldalt érkező Mariccsal passzolta ki Kniukstát. A csatárnak már csak éles szögből az üres kapuba kellet gurítania. 3-1!
39'
Egy gyors kontrát vezethetett a magyar válogatott, Marics játszotta meg balról a középen érkező Palástit, aki azonban túl sokáig várt az indítással, így Szilágyit lesen állította meg a partjelző.
A csoport másik meccsén Izrael és Írország 0-0-ra áll a meccs 34. percében, ezzel Írország jelenleg tornagyőztes.
34'
Palásti szerzett labdát az ellenfél térfelén, majd a tizenhatoson belülre nyargalt vele. Ott az érkező Vilkelisszel addig rángatták egymást, amíg mindketten el nem estek. Bár a bekk nem ért a labdához, az izlandi bíró kifelé fújt az esetnél. Lelke rajta.
32'
GÓÓÓL!!! Újra vezetünk! Szilágyi ívelt fel 35-40 méterről szabadrúgást, amibe Kökény csúsztatott bele remekül a tizenegyespontnál, a labda pedig a hálóban kötött ki a tehetetlen Kniuksta mellett! 2-1!
26'
Gól... Sajnos ezt összehoztuk hátul: egy felívelést Gál is elrúghatott volna, a kimozduló Szabó pedig bár jelezte, hogy jó lesz neki, azaz tisztázni tud, mégis összeszaladtak a védővel. Kestenisnek így nem volt nehéz dolga, csak az üres kapuba kellett passzolnia. 1-1.
24'
Marics tört ismét kapura, majd a tizenhatoson belül Petronis mintha nem a meccs labdájaként funkcionáló Brazucát, hanem Maricsot buktatta volna, azonban az izlandi játékvezető továbbot intett.
21'
Közben Czirják már talpon lecserélését követően, de csak a mentősök segítségével. Látszólag a lába sérült meg a Mórahalom kapusának.
20'
Maricsot buktatta Petronis mintegy 25 méterre a kaputól. A szabadrúgást Szilágyi bombázta rá ismét, azonban próbálkozása ezúttal elhalt a sorfalban.
17'
Az előző ütközést követően egyébként szabadrúgással jöhettek a litvánok a tizenhatos sarkáról. R. Lipnevicius átlépte a labdát, a mögötte érkező Kestenis pedig a rövid felsőt vette célba. Szabónak rögtön egy remek védéssel kell jelentkeznie a baj elkerüléséhez.
16'
Czirják Tamás nem tudja folytatni a játékot, Szabó váltja őt a kapuban.
12'
Ez csúnya jelenet volt! Egy újabb előrevágott labdára startolt rá Vaitkus, majd ütközött a kimozduló Czirjákkal a tizenhatos sarkánál. Az óriási csattanás után a hálóőr a földön maradt, végül hordágyon hagyja el a pályát. Szabó Gergely melegít, minden bizonnyal cserélnünk kell.
10'
Gál kísérletezett bátran távolról, de lövése mellészállt. Egyelőre mezőnyfölényben vagyunk, középen nagyon jól teljesít a Szilágyi, Mészáros duó.
6'
GÓÓÓL!!! Vezetünk! Pócs adott középre balról, a rövidnél álló Paulauskas pedig oly' szerencsétlenül ért bele a labdába, hogy az a kapus mellett a hálóban kötött ki. 1-0!
5'
Gál bizonytalankodott hátul egy hosszúnak tűnő indításnál, így Kestenis tetemes hátránya ellenére is megszerezte a labdát a bekktől, de lapos lövését 16-ról Czirják magabiztosan fogta.
3'
Itt az első lehetőség, Szilágyi lőtt kapura jó 35 méterről egy szabadrúgást. Nagy erejű lökete centikkel ment csupán el a felső sarok mellett, miközben a litván portás némiképp meglepő nyugalommal nézte végig a kapuja mellett éppen elsuhanó labdát.
1'
Szemerkélő esőben indították útjára a labdát a litvánok, név szerint Kestenis és Vaitkus.
13:25 - Az esős időjárásra való tekintettel a vásárhelyi műfüves pályán rendezik meg a mérkőzést, amelyen a magyarokat egy szurkolótábor is biztatni fogja, Dócról érkeztek a drukkerek, reméljük, magyar sikert láthatnak ők is. A litvánok sárga felsőben, és fekete nadrágban lépnek majd pályára, míg a mieink tiszta pirosban futnak majd ki. 13:18 - Köszöntjük olvasóinkat Hódmezővásárhelyről, a mai délutánon zárul az UEFA Régiók Kupája 4. selejtezőcsoportja, a magyar válogatott ellenfele Litvánia lesz, akiket Izraelhez hasonlóan egy klubcsapat, az FK Nevezis képvisel ezen a tornán. A mérkőzés Thorvaldur Árnason sípjelére 13.30-kor kezdődik.

A találkozó elé:

Csoda - válaszolhatnánk egy szóval, mi kellene a magyar együttes továbbjutásához a jövő nyári nyolcas döntőbe. Bár a Major László, Fecsku István edzőpáros által irányított gárda szerdán nagyszerű játékkal legyőzte Izraelt, Írország is hozta saját meccsét, nem is akárhogy. A szigetországiak Litvánia felett aratott 6-1-es diadala azt jelenti, 6 pontjuk mellé 10-2-es gólaránnyal várják az utolsó kört, míg a mieinknek 3 egységhez 3-4 a gólarányuk. Kilenc találat tehát a differencia, amelyet le kellene egyetlen forduló alatt dolgozni, amihez alapvetés, hogy Izrael megverje az íreket, de ne annyira, hogy azzal jobbnak bizonyuljon a litvánokat mindenképpen megverni köteles magyar válogatottnál. A matematikai esély adott még, lehetne egyszerű közhellyel megfogalmazni a helyzetet, a gyakorlat ezzel szemben viszont inkább az, hogy a balti állam alakulata elleni mérkőzés nem más, mint kiváló alkalom e különleges futballünnep méltó lezárására. Hajrá Magyarország!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.