Sport

Vb-2014: Büntetőkkel jutott elődöntőbe Hollandia

Vb-2014: Büntetőkkel jutott elődöntőbe Hollandia

2014. július 6., vasárnap
Vb-2014: Büntetőkkel jutott elődöntőbe Hollandia

A holland válogatott 11-esekkel nyert Costa Rica csapata ellen a brazíliai labdarúgó-világbajnokság szombati második negyeddöntős mérkőzésén, ezzel negyedikként - a németek, a brazilok és az argentinok után - a legjobb négy közé került.

Hollandia egymás után másodszor, összességében pedig ötödször jutott el az elődöntőig. A döntőért az argentinokkal mérkőzik majd szerdán. A hollandok irányították a játékot az első félidőben, sokkal többet birtokolták a labdát ellenfelüknél, de igazán lendületes támadásokat csak mintegy húsz perc elteltével vezettek. Ekkor helyzeteket alakítottak ki, többször zavarták össze a Costa Rica-iakat, akik viszont alapvetően védekezésre rendezkedtek be, s csak elvétve jutottak el a holland kapuig. A hollandok több akciója les miatt akadt meg, de nemegyszer csak néhány centin múlott, hogy nem fejezhették be támadásukat. A szünet után valamivel aktívabbá vált elöl a Costa Rica-i csapat, a hollandok pedig kevesebbet kezdeményeztek ebben az időszakban. A hajrára viszont az európai csapat nagyon beszorította ellenfelét, és többször is egészen közel állt a gólszerzéshez, ami azonban a rendes játékidőben nem jött össze neki. Nem esett gól a hosszabbításban sem, pedig ekkor már a felbátorodó Costa Rica-iak előtt is adódott nagy gólszerzési lehetőség, és a hollandok is többször eldönthették volna a mérkőzést. A büntetőpárbaj előtt a hollandok szövetségi kapitánya,

Louis van Gaal

kapust cserélt:

Jasper Cillessen

helyére

Tim Krul

állt be, aztán két 11-est hárított, ezzel nagy mértékben járult hozzá csapata továbbjutásához. A hollandok lényegesen többet tettek a győzelemért, így továbbjutásuk megérdemelt.

Negyeddöntő:

Hollandia-Costa Rica 0-0 - 11-esekkel: 4-3

Salvador, Fonte Nova Aréna, 50 ezer néző, v: Ravsan Irmatov (üzbég) sárga lap: Martins Indi (64.), Huntelaar (111.), illetve Diaz (37.), Umana (52.), Gonzalez (81.), Acosta (107.)

Hollandia:

Jasper Cillessen (Tim Krul, 121.) - Stefan de Vrij, Ron Vlaar, Bruno Martins Indi (Klaas-Jan Huntelaar, 105.), Dirk Kuyt, Daley Blind - Arjen Robben, Georginio Wijnaldum, Wesley Sneijder - Robin van Persie, Memphis Depay (Jeremain Lens, 76.)

Costa Rica:

Keylor Navas - Cristian Gamboa (Dave Myrie, 79.), Michael Umana, Giancarlo Gonzalez, Johnny Acosta, Junior Diaz - Christian Bolanos, Yeltsin Tejeda (Miguel Cubero, 97.), Celso Borges - Bryan Ruiz - Joel Campbell (Marcos Urena, 66.)

I. félidő:

22. perc: Robben labdáját Kuyt passzolta jobbról keresztbe, a 16-osnál álló Depay remekül hozta helyzetbe Van Persie-t, az ő lövését bravúrral hárította a Costa Rica-i kapus, majd Sneijder ismétlésénél is a helyén volt. 39. perc: Sneijder végzett el szabadrúgást középről, mintegy 25 méterről, labdáját Navas látványos mozdulattal ütötte ki a jobb felső sarok elől.

II. félidő:

82. perc: a 16-os bal csücskétől csavarta kapura a labdát Sneijder szabadrúgásból, a labda a jobb oldali kapufáról vágódott vissza a mezőnybe. 93. perc: bal oldali középre gurítást követően nagy kavarodásban Van Persie lőtt kapura közelről, labdája az egyik hazai védő lábáról a felső lécre pattant.

11-esek:

Borges a bal alsó sarokba lőtt, Krul jó irányba vetődött, de nem érte el a labdát (1-0) Van Persie ugyanoda lőtt, ahova Borges, Navas is alig maradt le a labdáról (1-1) Ruiz is a bal alsót vette célba, Krul azonban ezúttal védett Robben elegánsan a jobb felsőbe emelt (2-1) Gonzalez a kapu bal oldalába bombázott (2-2) Sneijder magabiztosan a kapu jobb oldalába lőtt (3-2) Bolanos ugyanoda célzott, és nem hibázott (3-3) Kuyt is jobbra lőtt, a kapus nem tudott védeni (4-3) Omana büntetőjét a balra vetődő Krul kivédte

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.