Sport

Papp Petra a sakkolimpiára utazó csapatban

Papp Petra a sakkolimpiára utazó csapatban

2014. július 29., kedd
Papp Petra a sakkolimpiára utazó csapatban

A legerősebb magyar férfi és női csapat utazik a norvégiai Tromsőben pénteken kezdődő sakkolimpiára - mondta Mészáros Attila, a Magyar Sakkszövetség főtitkára kedden.

A budapesti sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az Élő-pontszámok alapján a résztvevők rangsorában a férfi csapat a 6., a női a 13. helyen áll. A férfiak versenyében 175, a nőknél majdnem 140 válogatott nevezett az eseményre.

Hazai László

szövetségi kapitány szerint a nőknél a legjobb tízbe kerülés szép eredmény lenne. Közölte: az első táblán a tavalyi egyéni Európa-bajnok

Hoang Thanh Trang

játszik majd, a másodikon pedig a kétszeres olimpiai bajnok, nagy visszatérő

Mádl Ildikó

. Rajtuk kívül még

Gara Anita, Gara Tícia

és

Papp Petra

szerepel a csapatban. Hoang Thanh Trang elmondta, bár az idei plovdivi egyéni Eb nem úgy sikerült, ahogyan szerette volna, úgy érzi, azóta egyre jobban megy neki a játék. Bízik benne, hogy sikerül megismételni a tavalyi szereplést, amikor az Eb-n hatodik lett a válogatott.

Horváth Tamás

, a férfiak szövetségi kapitánya ismertette: az első táblán Lékó Péter, a másodikon a tavalyi Eb-n ugyanitt jól szereplő

Balogh Csaba

játszik majd, a harmadik csapattag

Almási Zoltán

, a negyedik az első olimpiáján részt vevő

Rapport Richárd

, az ötödik

Polgár Judit

lesz. A szakember szerint az összeállítást a játékosok pillanatnyi formája és az ellenfél kiléte is befolyásolja majd.

Lékó Péter

úgy látja, tíz hasonló tudású csapat küzd majd az érmekért, és a Rapport Richárddal megerősödött magyar válogatottól az első hatba kerülés nagyon jó teljesítmény lenne. Szerinte a csapat erősségét az adja, hogy öt szinte azonos képességű sakkozó alkotja, ami kitűnő lehetőséget nyújt a taktikázásra. Lékó úgy érzi, minden szempontból jól felkészült az olimpiára. A magyar játékosok hangsúlyozták, hogy a 11 fordulós, svájci rendszerű lebonyolításnál - amelyben nem minden hasonló képességű válogatott játszik egymással - a szerencsének is szerepe van a végső sorrend kialakulásában. Bíznak abban, hogy ez a szisztéma ezúttal őket segíti majd, különösen azért, mert pontegyenlőség esetén most már a csapatgyőzelmek száma dönti el a sorrendet, nem az egyes táblaeredmények. A magyar csapattagok az első hatba kerülés esetén számíthatnak állami pénzjutalomra, az esetleges olimpiai bajnoki cím pedig fejenként átlagosan 14 millió forintot jelentene. A sakkrajongók számára hasznos információ, hogy az augusztus elsejétől 14-éig tartó sakkolimpia magyar vonatkozású eseményeit a chess.hu honlapon élőben is nyomon követhetik majd.

Mészáros Attila

bejelentette azt is, hogy a nemzetközi szövetség (FIDE) tromsői kongresszusán Magyarország megpályázza a Kazahsztán visszalépése miatt helyszín nélkül maradt idei U16-os sakkolimpia megrendezését. A december eleji esemény házigazdájaként Győr, Hévíz és Budapest kerülhet szóba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.