Sport

Darida Tibor: Ne küzdhessenek a 14 éven aluliak full contact szabályrendszerrel!

Darida Tibor: Ne küzdhessenek a 14 éven aluliak full contact szabályrendszerrel!

2014. július 31., csütörtök
Darida Tibor: Ne küzdhessenek a 14 éven aluliak full contact szabályrendszerrel!
thaiboxgy_44_il

Mint arról korábban beszámoltunk, a Magyar Olimpiai Bizottság a sportért felelős államtitkársággal együtt a sporttörvény módosítását javasolja annak érdekében, hogy betiltsák a 14 éven aluliak úgynevezett full contact küzdelmét. Az elképzeléssel Darida Tibor thai-box edző, a Szandzsu Thai Box klub vezetője is egyetért. Az alábbiakban a szakember véleményét közöljük változtatás nélkül.

A szabályok csak azokat védik meg, akik betartják

A botrányos gyerekviadalok

ügyéről

és azok sajnálatos következményeiről magam is a sajtóból értesültem. Ezért nem tudom és nem is tisztem megállapítani, kit és milyen fokú felelősség terhel a történtekben. Sok összetevője van és lehet ennek a történetnek. A súlyos sérülésekhez vezető úgynevezett gyermek ketrecharchoz kellet egy felelőtlen edző, egy hasonlóképpen felelőtlen szülő és egy olyan kisgyermek akivel elhitették néhány percre, hogy többre képes, mint amit eddig magáról gondolt. Sajnos, a küzdősportokat űző vagy azzal foglalkozó emberekhez a közvélemény sokszor alaptalanul is negatív jelzőket és sztereotípiákat társít, vagy éppen előítélettel viseltetik irántuk. Nem akarom a hazai labdarúgókat és szurkolótáboraikat minősíteni, de ha jól tudom, küzdősport versenyek után a szurkolók még nem vertek szét vonatokat, autókat, metrószerelvényeket és ártatlan járókelőket sem... Pedig képesek lennének rá. Mi a tavalyi évben itt Szegeden, a Bonifert Domonkos Általános Iskolában rendeztünk egy nagy sikerű

Thai Boksz családi napot

, ahol közel 30 edzőmecset vívtak a fiatalok. (A rendezvényről a SZEGEDma.hu is beszámolt, amit ezúton is szeretnénk megköszönni.) A Thai Boksz családi napon ringbe lépő fiatalok nagyjából hasonló korosztályba tartoztak, mint a fent említett gyermek ketrecharc résztvevői. Önmagáért beszél, hogy a rendezvényen egyetlen olyan sérülés sem történt, ami orvosi ellátást igényelt volna. Ezt három dologgal magyaráznám. Az első az edzők felelőssége - a mérkőzés előtt hosszasan egyeztettek az edző kollegák, hogy azonos felkészültségű és lelki alkatú gyerekek kerüljenek a párosításokban össze, ami nagyon fontos dolog. A második, hogy a ringben mérkőzést vezető bírok fokozottabban figyelték a szabályos technikák pontos kivitelezését. Végül a harmadik, hogy az induló fiataloknak a védőfelszerelések teljes tárházát használniuk kellett. Vigyáztunk rájuk és vigyáztak ők is egymásra. Természetesen, az évek múlásával a rutin kialakul, elmaradnak a védőfelszerelések, és a felnőtteknél már szinte alig használnak valamit. De ekkorra már olyan kontrollal rendelkeznek a sportolok, ami nagyobb biztonságot nyújt, mint bármiféle protektor. Nem vitatom, hogy az MMA szabályrendszerénél kevés életszerűbb dolog van, de az esetlegesen megszerzett sérülések, elkísérhetnek az egész életen keresztül. Jobb ebből minél kevesebbet összegyűjteni. Jómagam többször is jártam Thaiföldön, ahol láttam, hogy a fiatal gyermekek 5-6 éves korukban már komoly mérkőzéseket vívtak ringben, sokszor pénzdíjakért, amiből a népes családjukat tartották el. Mindez az ottani kultúra része és sajátossága, jóllehet, európai szemmel nézve, kegyetlen dolog. Ugyanakkor a másik véglet is meglepett, mert 22-24 éves korban a versenyzők sokszor hátat fordítanak a ringnek és egyik napról a másikra, taxisofőrök, szobafestők, vagy egyszerűen kétkezi munkások lesznek. Nem pénzbehajtók, biztonsági emberek vagy testőrök, mint az Európa több országában szokás. Thaiföldön nem láttam kiöregedett harcost, aki múltját megszégyenítve, „megélhetést biztosító sportolóvá” vált. Vagyis a meccsein a ringben rendszeresen és csúnyán elverték őt a fiatal versenyzők, akik rajta keresztül akartak a csúcsra törni. Jómagam is egyet értek azzal, hogy ne lehessen 14 éven aluliak számára full contact küzdelmeket szervezni Magyarországon. Nem szabad megengedni, hogy 6-8-9 éves gyerekek így verekedjenek egymás ellen. Mert ez nem harcművészet. A harc és a művészet szavak egymás mellett talán furcsának tűnnek, de valójában összetartoznak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.