Sport

MOB-alelnök: megtiltanák a kiskorúak "full contact" küzdelmét

MOB-alelnök: megtiltanák a kiskorúak "full contact" küzdelmét

2014. június 22., vasárnap
MOB-alelnök: megtiltanák a kiskorúak "full contact" küzdelmét
mma_szeged28_gs

Ősszel kerülhet az Országgyűlés elé a sporttörvény módosítása, amely megtiltaná a 14 éven aluliak úgynevezett full contact küzdelmét, a javaslatot a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) a sportért felelős államtitkársággal együtt terjeszti be - mondta Leyrer Richárd, a MOB alelnöke vasárnap az MTI-nek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a MOB foglalkozott a Mixed Martial Arts (MMA)Országos Szövetség júniusi rendezvényén történt súlyos gyermeksérülésekkel, a kiskorúak küzdősportokban való részvételével kapcsolatban létrejött megállapodásról a szervezet a honlapján számolt be. A beszámoló szerint a megállapodás régóta érlelődött, a cselekvést a néhány nappal korábbi "MMA-eseményen történt súlyos gyermeksérülések gyorsították fel". Az aláírók többi között vállalták, hogy a sportágukban utánpótláskorúaknak rendezett versenyek esetén mindent elkövetnek a sportolók egészségének védelméért, és törekszenek arra, hogy a sérülésveszélyt csökkentsék. Az MTI azzal kapcsolatban kereste meg

Leyrer Richárdot

, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) közleményben szólította fel

Simicskó István

sportért felelős államtitkárt: kezdeményezzen vizsgálatot "a botrányos gyerekviadal" ügyében. A DK elnökségi tagja,

Varju László

által jegyzett közleményben az ellenzéki párt a gyerekek úgynevezett ketrecharcának betiltását követelte. Varju László közleményében azt írta: a Mixed Martial Arts (MMA) Országos Szövetség által szervezett versenyen három gyereket szállítottak súlyos sérüléssel kórházba. Sajtóértesülésre hivatkozva a politikus azt írta, szegény sorsú gyerekeket ketrecharcban versenyeztetnek profi versenyzők ellen, fejvédő nélkül. "A Demokratikus Koalíció tiltakozik a fiatalkorúak megveretése, megalázása ellen" - hangsúlyozta az ellenzéki politikus. Hozzátette: a DK tudni akarja, hogy ki a felelős az ilyen viadalok szervezéséért, és lehet-e ezekre a "versenyekre" fogadást kötni. "A Demokratikus Koalíció felszólítja Simicskó István sportért felelős államtitkárt, hogy kezdeményezzen vizsgálatot az ügyben, és nevezze meg a botrányos gyerekviadal felelőseit" - olvasható a közleményben. A Blikk június 10-én számolt be arról, hogy szegény sorsú tizenéves gyerekeket "verekedtetnek egymással" az egyik legkeményebb küzdősportban, az MMA-ban, fejvédő nélkül, felnőtt szabályok szerint, és a legutóbbi versenyen három gyerekhez is mentőt hívtak súlyos sérülés miatt. A napilap megkereste a versenyt szervező MMA Országos Szövetség egyesület vezetőjét,

Felföldi Szabolcsot

, aki szerint nem igaz, hogy a gyerekek felnőtt szabályrendszerben indultak volna. Növényi Norbert, az MMA Országos Küzdősport Szövetség elnöke elhatárolódott a gyerekek harcától. A MOB honlapja szerint június 13-án több, az olimpián nem szereplő küzdősport hazai szövetségének elnöke írt alá együttműködési megállapodást a kiskorúak védelmében. Az aláíráson Leyrer Richárd azt szorgalmazta, hogy "ne lehessen 14 éven aluliak számára full contact küzdelmeket szervezni Magyarországon", és jelezte, élesen elhatárolódnak a szabálytalan küzdősportesemények szervezésétől. Lehetetlennek tartják - mondta -, hogy 6-8-9 éves gyerekek verekedjenek egymás ellen. "Magyarországon még a kutyaviadalokat is tiltják, a kiskorúak full contact küzdelmeit nem szabad engedni!" - hangsúlyozta. A földharcot is megengedő úgynevezett kevert harcművészet, az MMA (vagy más néven ketrecharc) széles skáláját engedélyezi a harcművészeteknek, a nyolcszögletű ketrecben például szabad ütni, rúgni, fojtani, feszíteni és dobni is. A full contact küzdelemben "nem fogják vissza magukat" a felek, teljes erejű ütéseket, rúgásokat alkalmaznak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.