Sport

Amikor Hódmezővásárhely legyőzte Athént + VIDEÓ

Amikor Hódmezővásárhely legyőzte Athént + VIDEÓ

2014. június 20., péntek
Amikor Hódmezővásárhely legyőzte Athént + VIDEÓ
jsf_hodmezovasarhely009

Teknősként fejvesztve előzte meg görög riválisát, birkaként egy zsákban futó farkas szállította el, végül pedig holtversenyben a csehekkel a harmadik helyet szerezte meg csapatával – Gera Andrea, az 1994-ben és 1995-ben a Játék határok nélkül nagysikerű vetélkedősorozatában résztvevő hódmezővásárhelyi együttes tagja mesélt a SZEGEDma.hu-nak a különleges megmérettetésen szerzett élményeiről.

„Atletizáltam, futballoztam, karatéztam, tehát általában ismerős voltam sportkörökben. El is jutott hozzám is egyszer a hír, hogy válogatót tartanak Hódmezővásárhelyen, mert a város csapatot állíthat ki a Játék határok nélkülben. Mindenféle feladatot állítottak össze a szervezők, másztunk kötelet időre és felmásztunk a sportcsarnok lelátójára is, végül pedig, ha jól emlékszem, tizenkettőnket választottak ki. Ezt követően indult egy felkészülési időszak, aminek során eldőlt, ki játszhat, illetve ki lesz tartalék. Én tartalékként utaztam Rómába, egy évvel később viszont már válogató nélkül bekerültem a csapatba” – emlékezett vissza

Gera Andrea

. A vásárhelyi alakulat az 1994-es olaszországi, Federico Fellini filmjei köré épülő megmérettetés során az ötödik helyet érte el. Egy évvel később már Görögország és Athén volt a helyszín a hatodik elődöntőben, a tematika alapját pedig Aiszóposz meséi adták.

jsf_hodmezovasarhely008

„A teknős és a nyúl versengését játszottuk el a fonaljátékban, ami úgy zajlott, hogy a nyulat megtestesítő versenyzőnek minél gyorsabban ki kellett szaladnia egy csigavonalban megépített pályáról, majd egy függőágyba kellett megérkeznie. Ezt követően a teknős – aminek a szerepét megkaptam – négykézláb ment végig az úton és egy kupa megszerzésével fejezhette be a számot” – mondta el kedvenc játékáról a vásárhelyi hölgy. Csakhogy a feladat teljesítése során egy váratlan akadály is nehezítette a dolgát: „Kicsit balul sült el a vége, ugyanis leesett a fejemről a fejem. Papírhoz van odaragasztva a madzag, és ez elszakadt, ahogy folyton beleakadt a páncélomba. Hiába vettem le a serleget, az az idő számított, amikor újból visszaraktam a fejet a fejemre. Azt az időt fogadták el, úgy néz ki. Sajnos…” – fogalmazott Gera Andrea 1995-ben a műsorvezető,

Gundel Takács Gábor

kérdésére válaszolva. Közel húsz évvel később portálunk érdeklődésére már nevetve idézte fel, milyen bohókásra sikerült hirtelen zavarában az az interjú. A nippon zengo edzőként ma is a sport világában tevékenykedő hölgy kitért rá, bár az egyes versenyszámok között a televíziós beállás miatt hosszú idő telt el, ők ezt akkor nem bánták. „Nagyon izgultunk az egyes játékok előtt, így jól jöttek a szünetek, hiszen alaposan át tudtuk beszélni, kinek mi lesz a dolga, hogyan oldjuk meg az adott feladatot. De egyébként is jó hangulatban telt a verseny. Fiatalok voltunk, ismerkedtünk egymással, a helyszínnel, a többi csapattal. Összességében életem egyik legnagyobb élménye, hogy részt vehettem a játékban” – árulta el az 55 begyűjtött ponttal és a csehországi Turnov városával holtversenyben megszerzett harmadik hellyel zárult elődöntőről.

jsf_hodmezovasarhely001

A Játék határok nélkül hét éve alatt, amikor már a magyarok is részt vettek a tornákon, a hazai média meghatározó műsorává nőtte ki magát. Az 1999-ben véget ért verseny helyét jobbára azóta sem tudta egyetlen más vetélkedő sem átvenni, így mindent egybevetve komoly űr keletkezett hiányában, amit az M3 közszolgálati csatorna a régi felvételek sugárzásával igyekszik kitölteni. „Bele-bele szoktam nézni a vetélkedők ismétlésébe, és utólag úgy gondolom, sokat jelentett, hogy ismeretlen emberek voltunk a korabeli nézők számára. Éppen ezért nem voltak felénk elvárások sem. Ezzel szemben manapság már főként sztárok szerepelnek a hasonló műsorokban. Másrészt olyan jól találták ki a játékokat a szervezők, hogy az önmagában is megadta a játék varázsát. A díszletek, a jelmezek mind egy különleges hangulat létrejöttében segítettek” – mondta el véleményét Gera Andrea arra vonatkozóan, mi rejtőzhetett a nemzetek közötti vetélkedő különlegessége. Mint arról az

origo.hu cikke

hírt adott, Tompa Tímea és Farkas József Miklós szervezők az MTVA közreműködésével újraélesztik a játékot, illetve már le is forgattak egy hasonló műsort – azonos címmel. Az új kezdeményezés alapját továbbra is a nemzetek közötti versengés jelenti tréfás feladatokon keresztül. Kérdés persze, hogy a koncepciót illető apró változtatásokkal, illetve a nosztalgia rózsaszín köde nélkül milyen hatást vált majd ki a nézőkből a megújult köntösbe bújt pontvadászat. „Reprodukálni akkor lehetne az eredetit, ha ugyanolyan tematikával működne a játék, mint régen. Úgy hallottam, hogy az új műsort már ismert sztárokkal vették fel. Mindemellett kíváncsian várom, már csak a hangulata miatt is. Ha hasonlóképpen próbálták megcsinálni, mint ahogy ezelőtt húsz évvel működött, akkor biztos, hogy meg fogja dobogtatni a szívünket” – fogalmazta meg optimista várakozásait Gera Andrea. Tulajdonképpen csak egyet tudunk vele érteni: jó lenne ismét a citromsárgába bújt magyar együttes sikeréért szorítani a nyári estéken.

A Hódmezővásárhely 1995-ös csapata: Cuci Adrienn, Gera Andrea, Katona Zoltán, Kovács László, Likhanecz Levente, Posztó Sándor, Strifler Éva, Vas Anita.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.