Sport

Sakk Eb: Polgár és Balogh nyert, Almási remizett

Sakk Eb: Polgár és Balogh nyert, Almási remizett

2014. március 14., péntek
Sakk Eb: Polgár és Balogh nyert, Almási remizett

Polgár Judit és Balogh Csaba győzött az utolsó, 11. fordulóban a jereváni sakk Európa-bajnokságon, s sikerével utóbbi a 23. helyen végzett, ezzel pedig indulási jogot szerzett a világkupára. A harmadik magyar, Almási Zoltán pénteken döntetlent ért el.

Az Eb honlapja szerint a minden idők legjobb női játékosának tartott

Polgár

a világos bábukat vezetve a 33. lépés után késztette a parti feladására a török

Mustafa Yilmazt

, míg

Balogh

sötéttel a grúz

Alexandre Qasasvilit

múlta felül.

Almási

világossal szerzett fél pontot az örmény

Karen H. Grigorjannal

szemben. A 11 forduló során Balogh 7,5, Almási és Polgár pedig 6,5-6,5 pontot gyűjtött. A négy győzelem és hét döntetlen Balogh számára a 10-24. helyhez volt elég, de az ő ellenfeleinek Élő-pont átlaga (2539) alapján 23. lett, így éppen befért azok közé, akik ott lehetnek majd a világkupán. Az orosz Grigorij Oparin járt pórul, aki 7,5 pontja ellenére éppen lecsúszott a vk-ról, mert azoknak az Élő-pont átlaga, akikkel ő játszott, a leggyengébb (2508) volt a holtversenyben végzők közül. Polgár legjobb női versenyzőként az 54., míg Almási a 63. helyen végzett. A 160 ezer euró összdíjazású tornán 27 ország 263 játékosa ült asztalhoz az örmény fővárosban, ahol kilenc ponttal az orosz Alekszandr Motijlev diadalmaskodott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.