Sport

A vízilabda modernizációja a téma a FINA-konferencián

A vízilabda modernizációja a téma a FINA-konferencián

2014. február 26., szerda
A vízilabda modernizációja a téma a FINA-konferencián
Vízilabda - Magyarország-Egyesült Államok férfi barátságo

Az úszás és a vízilabda jövője szempontjából is több jelentős döntés születhet a vizes sportokat tömörítő FINA csütörtök-pénteki mexikói világkonferenciáján, és az azt követő hétvégi vezetőségi ülésen, amelyet ugyancsak Cancúnban tartanak.

A csúcsszintű sportszakmai összejövetel egyértelmű célja, hogy az olimpiákon legrégebben - 1900 óta - szereplő labdajáték, a vízilabda népszerűsítésében, korszerűsítésében előrelépés történjék, például közérthetőbbé tegyék a nézők számára az olykor kevésbé érthető bírói ítéleteket, ezzel is közelebb hozva a közönséghez a sportágat. A FINA által meghívottak sorában, a póló lehetséges modernizálásával, a játék továbbfejlesztésével foglalkozó előadók között van

Kemény Dénes

, a férfiválogatottal három olimpiai bajnoki aranyat nyert ex-szövetségi kapitány, a Magyar Vízilabda Szövetség jelenlegi elnöke is. A FINA előzetes hírlevele szerint a konferencián a vizes szakemberek, továbbá a szponzorok és a média képviselői mellett jelen lesznek és megosztják ismereteiket, tapasztalataikat a saját csapatsportjuk népszerűsítésében elért sikerek hátteréről a világszerte közkedvelt amerikai profiligák közül az amerikaifutballisták (NFL), a kosarasok (NBA) és a jégkorongozók (NHL) reprezentánsai is. Cancúnban a nemzetközi összejövetelt követően tanácskozik a FINA vezérkara, a Büro, amely az úszók technikai bizottságának ajánlásai közül mondhat igent több javaslatra is. Ilyen például az, hogy ettől az évtől már a junior korosztály világcsúcsai is nyilvántartásba kerüljenek. A lányoknál 14-17, a fiúknál 15-18 évesek érhetik el ezeket. Rábólinthat a testület arra is, hogy világbajnokságokon - 50 és 25 méteres medencében egyaránt - az előfutamokat 10, az elődöntőket és döntőket pedig nyolc pályán rendezzék. A vezető testület megerősítheti továbbá, hogy a 2016. évi riói olimpián a 10 kilométeres nyíltvízi versenyen - akárcsak 2012-ben Londonban - 25-25 férfi és nő indulhat. A Büro-ülésen

Gyárfás Tamás

, a Magyar Úszó Szövetség első embere, a FINA alelnöke bemutatja azt az angol nyelvű leporellót, amely a Budapesten sorra kerülő 2017-es junior- és 2021-es felnőtt világbajnokságra épülő új uszodakomplexum terveit ismerteti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.