Sport

Birkózás: "Birkózó város" diplomát kapott Szeged + FOTÓK

Birkózás: "Birkózó város" diplomát kapott Szeged + FOTÓK

2014. január 27., hétfő
Birkózás: "Birkózó város" diplomát kapott Szeged + FOTÓK
dizsoklevel13_gs

Az elismerést Hegedűs Csaba, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke adta át hétfő délután a szegedi városházán.

Az ünnepélyes átadáson

Szentgyörgyi Pál

, a szegedi önkormányzat Ifjúsági és sportbizottságának elnöke köszöntötte az olimpiai bajnok

Hegedűs Csabát

, a Magyar Birkózó Szövetség elnökét,

Lázár János

alelnököt, és a Szegedi Vasutas SE birkózó szakosztályának vezetőit és sportolóit. Hegedűs Csaba elmondta, Szegedre szinte hazajár, hiszen aktív sportpályafutása idején, majd azután is, sokszor volt alkalma versenyzőként, edzőként szakvezetőként megjelenni városunkban sporteseményeken. Hangsúlyozta, Szeged, azon belül a Szegedi Vasutas SE kiemelkedő fellegvára a magyar birkózásnak, a sportolók, a szakvezetők kiemelkedő munkát végeznek. A Magyar Birkózó Szövetség a 'Birkózó város' diploma átadásával köszöni meg az adott városoknak, közöttük most Szegednek, hogy a birkózást is támogatják. Büszke vagyok rá, hogy ez a kezdeményezés elindult, s örömmel tölt el, hogy a városnak címzett köszönetünket a mai nehéz körülmények ellenére is tolmácsolhatjuk" - hangsúlyozta München kötöttfogású olimpiai bajnoka. A szövetség elnöke kiemelte, a birkózás 2013-ban nagyon komoly lehetőséghez jutott a kormány sporttámogatási koncepciójával. Felidézte a sportág presztízsének kapcsán, hogy a modernkori olimpiai mozgalom himnuszának második sora is megemlékezik a birkózásról, hazai renoméját pedig az ötkarikás mozgalom kezdeteitől is számon tarthatjuk, hiszen a magyar Weisz Richárd 1908-as, St. Louis-i diadalával egyike az első birkózó olimpiai bajnokoknak. Aláhúzta, a 2005-ös világbajnokság után a 2013-as budapesti rendezvénnyel hazánk, és a hazai szövetség kiemelkedő minőségű rendezést tudhat maga mögött, miközben kevéssel előtte a NOB megkérdőjelezte a birkózás olimpiai létjogosultságát. "Megdöbbentően heves volt a világ reakciója, ellenállása a határozattal szemben, amit jól kifejez, hogy a kérdésben az Egyesült Államok és Irán is egy oldalon állt" - mondta el Hegedűs Csaba, hozzátéve, végül sikerült megvédeni az ősi sportágat, ami nagyon komoly eredmény a mai világban. A birkózó szövetség elnöke ezután átadta a szövetség diplomáját Szeged városának, amelyet Szentgyörgyi Pál vett át. Az ünnepély zárszavaként

Savanya Ferenc

, a SZVSE birkózó szakosztályának vezetője megköszönte a szövetség elismerését, s megjegyezte, az ilyen elismerések tovább motiválják a szegedi birkózókat a még jobb eredmények elérésére, hogy a sportág városunkban ismét régi fényében tündököljön.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.