Sport

Magyarország a 2019-es helyett későbbi Universiadéra pályázik

Magyarország a 2019-es helyett későbbi Universiadéra pályázik

2013. november 8., péntek
Magyarország a 2019-es helyett későbbi Universiadéra pályázik

Magyarország mégsem pályázik a 2019-es Universiadéra, egy későbbi - legkorábban 2023-as - időpontban lehet esélye a kandidálásnak.

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) és az Universiade Pályázat Előkészítő Bizottság közös pénteki közleménye szerint a halasztási döntés oka, hogy a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetséggel (FISU) folytatott tárgyalásokon kialakult rendezési feltételek alapján - különösen a fizetendő rendezési díjak összege és esedékessége miatt - Magyarország nem tud vállalkozni 2019-es Universiade megrendezésére. A magyarok ugyanakkor jelezték a FISU-nak: továbbra is elkötelezettek abban, hogy 1935 és 1965 után Budapest ismét házigazdája legyen az egyetemisták és főiskolások világjátékának, ez - a 2021-es vizes világbajnokság miatt - legkorábban 2023-ban lehetséges. A MEFS szeptember 14-én nyújtotta be pályázatát, az eseményre még Brazíliaváros és Baku jelentkezett, utóbbi október végén visszalépett. A FISU kérésére a szombati, brüsszeli helyszínkijelölés alkalmával bemutatják a magyar pályázatot és ott ismertetik a halasztási döntés okait, valamint az ezzel kapcsolatos javaslatokat is. Az Universiade pályázatot kidolgozó és értékelő bizottság - kiegészülve további szervezetekkel és szakértőkkel - a továbbiakban mint kormányzati munkacsoport folytatja tevékenységét a kiemelt jelentőségű, nemzetközi multisport-rendezvények magyarországi rendezésének előkészítése érdekében - áll a közleményben. Az Universiade az olimpia után a világ második legnagyobb létszámú nemzetközi sporteseménye. Kiss Ádám MEFS-elnök korábban úgy nyilatkozott, hogy sikeres kandidálás esetén nagyjából 5-6 ezer sportoló érkezésére lehetne számítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.