Sport

Labdarúgás: pozitív hozzáállása viszi előre Tóth Attilát

Labdarúgás: pozitív hozzáállása viszi előre Tóth Attilát

2013. szeptember 18., szerda
Labdarúgás: pozitív hozzáállása viszi előre Tóth Attilát
tisza_volan_algyo03_gs

Súlyos sérülés és hosszú lábadozás után gólokkal, gólpasszokkal tért vissza a futballpályára Tóth Attila, a Tisza Volán SC 34 éves támadója.

Csongrád megye egyik kiemelkedő labdarúgója, a nyáron Mórahalomról a Tisza Volán SC Szeged együtteséhez szerződött

Tóth Attila

január közepén

egy DEAC - UTC (6-3) futsalbajnokin

szenvedett

súlyos sérülést

, a gólerős támadó vádlijában keletkezett több centiméteres izomszakadás. A népszerű "Toci" hónapokra kidőlt, játéka hiányzott mind a teremben, mind a mórahalmiak NB III-as nagypályás meccsein. Az élsportolók életét és pályafutását a fokozott terhelés miatt gyakran sújtják súlyosabb sérülések is. Tóth Attilát elsőként arról kérdeztük, hogyan vészelte át ezt a nehéz időszakot. "Az elmúlt hónapokban szembesültem vele igazán, mennyire fontos az egészség. Eddig szerencsére elkerült ilyen kaliberű sérülés, de úgy érzem ebből a mostaniból mind mentálisan, mind fizikálisan sikerült felépülnöm. A legnehezebb az első időszak volt, amikor csak feküdni lehetett, még mankóval sem nagyon lehetett mozogni" - idézte fel a SZEGEDma.hu-nak hosszú lábadozása időszakát a 34 esztendős labdarúgó, akinek sokat segített, hogy optimistán állt a dolgokhoz. "Végig igyekeztem mindennek a jó oldalát nézni: abszolút pozitívan álltam a dolgokhoz, élveztem az úszást, a biciklizést és a futást a rehabilitációm során, úgy vettem mintha nem labdarúgó lennék, hanem úszó, kerékpározó, vagy futóatléta. Az elmúlt néhány hónapban az volt a legrosszabb, hogy pontosan én sem tudtam, jó lesz-e még a lábam valaha, hiszen egy ilyen jellegű sérülés esetében bizonytalan, hogy az hogyan fog meggyógyulni. Lett volna lehetőség műtéti beavatkozásra is, ám azzal is ugyanennyi ideig tartott volna a felépülés, így inkább nem feküdtem kés alá. Igyekeztem türelmes lenni, végigcsináltam minden javasolt terápiát, semmit nem kapkodtam el, és most sem teszem: fokozatosan igyekszem játékba lendülni" - tette hozzá, megjegyezve, hogy a futsalt is ezért nem kezdte el még újra, hiszen ott keményebb talajon nehezebb mozgásról, nagyobb fizikai igénybevételről van szó, s egyelőre nem érzi úgy, hogy felépülésében ott tartana.

tisza_volan_asotthalom_mj-361

A bajnokságban öt mérkőzésen, a megyei kupában egy találkozón lépett pályára, mindannyiszor csereként, ez idő alatt már két gólt és több gólpasszt is jegyez a technikás labdarúgó. "Nem tagadom, jól esik a siker, de azt hiszem meg is szenvedtem érte. A felkészülés során egy-két meccsen már játszhattam pár percet, de a bajnokság kezdetére kerültem olyan állapotba, hogy hosszabb-rövidebb periódusokra beállhatok, de szigorúan betartva a fokozatosság elvét. Igyekeztem minden tréningen részt venni, ám így is kevesebb edzésmunkát végeztem, mint a többiek" - árulta el Tóth Attila, hozzátéve, a Volán vezetőedzője,

Tóth Ákos

- akivel Mórahalmon is együtt dolgoztak már - ebben abszolút partner, teljes mértékben játékosára bízza, hogy érzi, mennyit bír vállalni - ez az eddig találkozókon általában félórát, vagy egy félidőt jelentett. "34 éves vagyok - nem sietek semmivel, nem akarok kockáztatni: ha egy újabb hasonló sérülés miatt hosszabb időt kellene ismét kihagynom, az már komoly baj lenne" - vallja.

volan-tape_mj-241

Tóth Attila úgy érzi, már jött vissza valami régi játékából, lövi a gólokat, mesteri gólpasszokkal szolgálja ki a társakat, s csapata is szárnyal: a Volán eddig összesen egy gólt kapott eddig hét találkozón, a Sándorfalva talált be egyedül

Dongó Dénesnek

, de "megfizettek" érte:

3-1-re nyert a Volán

, a második félidőben pár perc alatt megfordítva a találkozót. Azon a meccsen két gólpasszt is jegyezhetett a Tisza-partiak erőssége, aki első gólját

a Csongrád elleni kiütéses siker

, második találatát pedig legutóbb,

a Tápé elleni diadal

alkalmával szerezte. "Rengeteg munkát végzünk, ez megyei szinten nagyon kijön a csapatból, mindennap edzünk és a keretünk is bő - mindezek komoly előnyt jelentenek számunkra. Minden meccsel egyre magasabbra tesszük a lécet önmagunknak, de ezt csak így lehet. Akarnunk kell minden meccsen egyre jobbnak lenni! Ha megelégszünk az éppen nyújtott teljesítménnyel, nagyon nagy pofonba is beleszaladhatunk akkor, amikor nem is számítunk rá. Szerencsére edzőnknek ezt a pozitív és harcos mentalitást nagyon jól sikerült elültetnie a fejekben" - véli Tóth Attila, aki azonban óva int az elbizakodottságtól. "Abból, hogy eddig csak egy gólt kaptunk, nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. Csak a közhelyízű örök törvény a lényeg: rúgjunk eggyel többet, mint az ellenfél!" A kék-feketékre egyébként nehéz bajnoki széria vár az elkövetkező egy hónapban: szeptember 21. és október 19. között a SZVSE, az UTC, a Hódmezővásárhely, a Mórahalom és a Csanádpalota lesz az ellenfél.

utc_szombathely33_tothattila_gs

Nagypályán tehát már lövi a gólokat, no, de mi a helyzet a teremfocival? "Szeretnék mihamarabb a csapat rendelkezésére állni. Ez az egészségi állapotomtól függ, de egyre inkább úgy érzem, hogy játszhatok rövidesen. Ha a szeptember végi, Berettyóújfalu elleni idegenbeli találkozón nem is, de az azt követően hazai meccsen a Rákosmenti ellen, már reményeim szerint parkettre léphetek. Az ősz folyamán szeretnék fokozatosan visszaépülni a csapatba, de amint úgy érzem hogy sok a terhelés, vissza kell majd vegyek" - mondta el a futsal kapcsán az NB I tavalyelőtti legeredményesebb magyar játékosa.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.