Sport

Egymilliós légpuska a szegedi sportágválasztón

Egymilliós légpuska a szegedi sportágválasztón

2013. szeptember 24., kedd
Egymilliós légpuska a szegedi sportágválasztón
sportagvalaszto_026_ia

Akárcsak két esztendeje, idén is képviseltette magát a Szeged Városi Lövészklub, új nevén Délvidéki Lövészakadémia a Szegedi Nagy Sportágválasztón, ahol egy csúcskategóriás sportfegyvert is bemutattak.

Fiúk és lányok, kicsik és nagyobbak egyaránt hosszú sorokban álltak a Szegedi Városi Lövészklub, illetve friss nevén a Délvidéki Lövészakadémia sátránál, ahol - akinek kellett - néhány jó tanács, némi instrukciók után változatos eredményességgel csattantak a légpuskák és szoknyás lőszereik a pár méterre lévő lőlapon - vagy körülötte. "Nagy az érdeklődés valóban, tavalyelőtt 2000-nél is többen lőttek nálunk. A gyerekek nagyon lelkesek ám sokan közülük még túl kicsik a légpuskához, nem bírják el a fegyvert. Ám 12 évesen nagy örömmel várjuk őket vissza, amikor fizikailag már alkalmasak rá" - közölte

Andrássy Árpád

, a lövészakadémia elnöke. Az utánpótlás-nevelésben mindig élen járó szegedi egyesület elnöke hozzáteszi, névválasztásuk nem véletlen: nem csak Szegedről és környékéről szeretnének bevonzani a lövészet iránt érdeklődést tanúsító fiatalokat, hanem a régióból, Magyarország déli területeiről Baranyától Békésig, valamint a Délvidékről és a Partiumból is.

sportagvalaszto_025_ia

A lövészek sátránál egy igazi kuriózumot is ámulattal bámulhattak az ifjú lövészjelöltek:

Pernyész Csaba

, az akadémia egyik sportlövője megmutatta a SZEGEDma.hu-nak az egyesület egyik büszkeségét. "Ez a fegyver egy Walther LG400 Anatomic, sűrített levegős, zárt irányzékú légpuska, a kategória csúcstechnológiája" - emeli ki a kék-ezüst színű, elegáns vonalvezetésű sportfegyvert habszivaccsal bélelt dobozából. Mint kiderül a puska nevében szereplő típusjelzés arra utal, hogy a patinás német gyártó minden beállítást teljes egészében a lövész anatómiai felépítéséhez, testméreteihez tud igazítani. "Nem egyedi tervezésű fegyverről van szó, van egy alaptervezés, azonban tizedmilliméteres szinten lehetségesek a beállítások a válltámasz, a célgömb, a nézőke és számos egyéb alkatrész esetében" - közölte Pernyész Csaba, aki elárulta, egy ilyen fegyverrel az apró lőlapon a néhány tizedmilliméter nagyságú 10-est a világcsúcstartó

Sidi Péter

60-ból 60-szor találja el - valóban abszolút precíziós fegyverről van tehát szó. A speciális légpuska tömege nagyjából 4,5-5 kilogramm ám felsúlyozva elérheti a 6 kilót is. Nem olcsó jószág, 2500-2800 euró körül alakul az ára, és ez csak az alapfegyver, egyéb fontos vagy éppen versenykörülményekhez kötelező kiegészítők beszerzésekor már jócskán 3500 euró fölé is eljuthatunk, mint kiderül - azaz igazi "millió forintos puskáról" van szó.

sportagvalaszto_027_ia

A világszínvonalú fegyver okozta ámulatból visszatérünk a Lövészakadémiához. "Jelenleg jó gárdánk van, akik között több válogatott lövész is akad, valamint a Héraklész-programban is nem egy növendékünk vesz részt. Most javában készülünk, hiszen zajlanak az országos bajnokságok a különböző kategóriákban, puska junior ob-ra megyünk, aztán két hét múlva kerül sor a 25 méteres pisztolyversenyszámokra" - sorolja Andrássy Árpád. Mint megtudtuk, az egyesület idén jelenleg 30-35 olimpiai pontot szerzett, s ha ezt az év végéig még 20-25-tel meg tudják fejelni, akkor már a legjobb hat hazai csapat között tudhatják magukat. Mint az elnök kiemelte, olyan tehetségek tehetnek ezért a legtöbbet mint az ifjúsági korosztályból a puska és pisztoly kategóriában versenyző

Pesti Gábor

, vagy éppen az egyik legmegbízhatóbb junior versenyzőnek számító

Bakos Máté

. Nem maradnak el nagyon a hölgyek sem, ám ők még tanulófázisban vannak, még most ismerkednek a tűzfegyveres lövészettel, mint az elnök elárulja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.