Sport

Úszás: Cseh László ezüstérmes, Hosszú hatodik + FOTÓK (FRISSÜL!)

Úszás: Cseh László ezüstérmes, Hosszú hatodik + FOTÓK (FRISSÜL!)

2013. augusztus 3., szombat
Úszás: Cseh László ezüstérmes, Hosszú hatodik + FOTÓK (FRISSÜL!)
Cseh László

A szombat délelőtti futamokban nem sikerült döntős pozíciót kiharcolniuk a magyar úszóknak, ám az esti döntőkbe korábban bejutottak jól szerepeltek.

Kapás Boglárka negyedik 800 méter gyorson

Kapás Boglárka országos csúccsal a negyedik helyen végzett 800 méter gyorsúszásban a barcelonai vizes világbajnokságon. A 20 éves, ifjúsági olimpiai bajnok versenyző a táv nagy részében stabilan a negyedik helyen úszott, 600 méter körül úgy tűnt, talán a harmadik pozíció is meglehet, de aztán az új-zélandi Lauren Boyle-lal nem bírta tartani a lépést. Kapás 8:21.21 perces idejével több mint két és fél másodpercet javított a londoni olimpián elért, 8:23.89-es eredményén. "Nagyon erős volt a kezdésem, de nem bánom, mert bírtam, sőt a végén még hajráztam is, hogy ne megint ötödik, hanem negyedik legyek. Sikerült, ahogy sikerként értékelem ezt az egész világbajnokságot is, hiszen a mostani 8:21-em is jó idő, és megint országos csúccsal zártam. Elégedett vagyok, mert a három számom mindegyikében, így 400 és 1500 gyorson is vb-döntőt úsztam, ráadásul mind a háromban rekordot javítottam" - mondta Kapás, aki 400 gyorson ötödik, 1500-on pedig hetedik helyen végzett a vb-n. A 800 méter döntőjében az amerikai Katie Ledecky győzött, mégpedig 8:13.86 perces világcsúccsal. A korábbi, 8:14.10-es rekordot a brit Rebecca Adlington úszta a 2008-as pekingi olimpián.

Női 800 m gyorsúszás, világbajnok:

Katie Ledecky (Egyesült Államok) 8:13.86 p 2. Lotte Friis (Dánia) 8:16.32 3. Lauren Boyle (Új-Zéland) 8:18.58 4. KAPÁS BOGLÁRKA 8:21.21

Cseh László ezüstérmes 100 méter pillangón

Ezüstérmet nyert Cseh László 100 méteres pillangóúszásban a barcelonai vizes világbajnokság szombati versenynapján. A nyolcas döntő magyar résztvevője az ötödik legjobb idővel, 51.61 másodperces országos csúccsal lépett tovább a péntek esti elődöntőből, de már akkor sem volt jelentős a hátránya a legjobbakkal szemben, pedig nagyon rosszul rajtolt.

Cseh László

A fináléban is az utolsó helyen tempózott a start után, de a fordulóhoz már hatodikként ért, a második ötven méteren pedig nagyszerű hajrát mutatott be, s remek benyúlással, 51.45-ös új egyéni rekorddal végzett a második helyen. "Ez egy nagyon értékes, nagyon jó eredmény, és igazán szerencsésnek vallhatom magam" - mondta Cseh László a döntőt követően. "Mégpedig azért, mert ilyen rövid távon, ennyire sűrű mezőnyben bárki nyerhet, de lehet utolsó is, éppen emiatt én magamat előtte az 1-8. helyre bármelyikére vártam, bármi belefért. Hogy végül összejött ez az ezüstérem, ráadásul országos csúccsal, annak tudom be, hogy a munka bennem van, csak olykor versenyzési problémáim vannak, amint azt a 200 vegyes is mutatta. Most azért valami visszajött, annak pedig különösen örülök, hogy egy olyan számban sikerült másodiknak lennem, amelyben alig versenyzek, ennél fogva nem is féltem tőle..." Győzött a dél-afrikai Chad Le Clos 51.06-tal. A harmadik helyezett lengyel Konrad Czerniakot Cseh egyetlen századmásodperccel előzte meg, de a nyolcadik helyezett is csak 20 századra volt tőle.

Férfi 100 m pillangóúszás, világbajnok:

Chad Le Clos (Dél-afrikai Köztársaság) 51.06 mp 2. CSEH LÁSZLÓ 51.45 3. Konrad Czerniak (Lengyelország) 51.46

Hosszú Katinka hatodik 200 méter háton

Hatodik helyen végzett Hosszú Katinka 200 méteres hátúszásban a barcelonai vizes világbajnokság szombati napján. A katalán fővárosban 200 vegyesen arany-, 200 pillangón bronzérmes Hosszú pénteken a délelőtti előfutamban 2:08.93 perces egyéni csúcsot úszott, majd a délutáni elődöntőből ettől alig elmaradva, 2:08.97-tel, a hatodik legjobb idővel jutott a fináléba. Itt aztán ugyanezt a pozíciót harcolta ki, alig rosszabb időeredménnyel, 2:09.08-cal úgy, hogy 50-nél hatodik, 100-nál negyedik, 150-nél pedig ötödik volt. "Most rendben volt a rajtom, el sem fáradtam, jó volt az egész - értékelt Hosszú. Katinka. - Lehettem volna akár negyedik is persze, mert kevésen múlott, de hát továbbra is még csak tanulom ezt a számot, május óta idáig jutottam el. Örülök, s folytatom a 200 hát megtanulását."

Hosszú Katinka

Női 200 m hátúszás, világbajnok:

Missy Franklin (Egyesült Államok) 2:04.76 p 2. Belinda Hocking (Ausztrália) 2:06.66 3. Hilary Caldwell (Kanada) 2:06.80 ...6. Hosszú Katinka 2:09.08

Egy magyar sem jutott tovább szombat délelőtt

Szerény magyar úszóeredmények születtek a barcelonai vizes világbajnokság utolsó előtti napjának délelőttjén, a szombati előfutamról nem jutott tovább 50 méter háton Bernek Péter, s ugyanígy járt 1500 méter férfi gyorson Kis Gergő és Gyurta Gergely is.

Bernek Péter

Az ifjúsági olimpiai bajnok, 200 méter háton péntek este nyolcadikként végzett Bernek indította a rossz sorozatot azzal, hogy a műfaj legrövidebb távján egyéni csúcsától is jócskán elmaradva, 26.36 másodperces idővel csak a 28. lett az előfutamok teljesítményeit összegző rangsorban.

Gyurta Gergely

A másfél kilométeres "medencés maratonin" előbb Gyurta Gergely, a 200 méter mellen pénteken háromszoros világbajnokká előlépett Dániel öccse indult, s egyéni csúcsánál jó öt másodperccel gyengébb, 15:09.21 perces idővel összesítésben a 12. lett. Még messzebbre került a vasárnapi nyolcas finálétól Kis Gergő, aki 15:23.26-tal 21.-ként végzett. "A legjobbamat szerettem volna megúszni, igaz, azzal sem jutottam volna tovább - mondta az MTI-nek az ifjabbik Gyurta. Hozzátette: jól bírta, csak éppen lassú volt, hiába próbált gyorsítani. "Nem az erővel volt a baj, inkább a tempót nem éreztem. Kár érte, mert előzetesen úgy gondoltam, van sanszom a döntőbe kerülésre" - mondta.

Kis Gergõ

Kis Gergő úgy nyilatkozott, hogy sérülése miatt nem sikerült neki a világbajnokság. "Most már elárulhatom, amiről a 400 és a 800 gyors után nem beszéltem: fáj a hátam. Úgy egy hónapja derült ki, amikor bementem a kórházba megnézetni, hogy porckorongsérvem van, amit kezeltetni kell. Eddig nem tettem meg, de így, olykor zsibbadó lábbal, hátfájással nem lehet jó eredményt elérni" - jelentette ki. Hogy azért véletlenül se szürke eseményként érjen véget a szombat délelőtti uszodai seregszemle, arról Julija Jefimova gondoskodott. Mégpedig úgy, hogy előfutamában - ily korai órában meglehetősen szokatlanul - világcsúcsot úszott 50 méter mellen. Az oroszok klasszis versenyzője két századot faragva le a korábbi legjobb időeredményből 29.78 másodperc alatt tudta le penzumát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.