Sport

Besenyei légikűrje nyitotta meg a szegedi sárkányhajós vb-t + FOTÓK, VIDEÓ

Besenyei légikűrje nyitotta meg a szegedi sárkányhajós vb-t + FOTÓK, VIDEÓ

2013. július 23., kedd
Besenyei légikűrje nyitotta meg a szegedi sárkányhajós vb-t + FOTÓK, VIDEÓ
besenyei_peter07_gs

Harminc ország sárkányhajós küldöttségének színpompás felvonulásával és Besenyei Péter műrepülő-világbajnok légibemutatójával nyitották meg a vb-t.

Összesen 30 ország közel 3000 sportolója vesz részt a 11. sárkányhajó világbajnokságon szerdától vasárnapig, s a szervezők megadták a módját, hogy a belváros is lásson valamennyit a javarészt a Maty-éri síkvízen rendezendő világversenyből. Vasárnap már

a Szegedi Nemzetközi Sárkányhajó Kupa versenyeivel

a héten zajló viadalhoz kapcsolódó esemény szemtanúi lehettek a Huszár Mátyás rakpartra kilátogató ezrek, kedd délután pedig a Klauzál téren és a Kárász utcán gyülekező hajós sereglet bemutatását követhették nyomon az arra járók. 18 órakor a különböző csoportokba osztott színes-hangos menet a Széchenyi téren, majd a Vár utcán keresztül jutott ki a Tisza-partra, ahol a csapatok elfoglalhatták sátraikat.

Ekkorra már több ezres tömeg verődött össze a a folyó belvárosi, két híd közötti szakaszán, de Újszegedről a laposról és a szabadstrandról is rengetegen figyelték a forgatagot. A nemzetközi sárkányhajós menetet az örökké jó hangulatú ausztrálok végeláthatatlanul népes mezőnye vezette fel a Móra Ferenc Múzeum mellett, majd sorra következtek utánuk a britek, a kanadaiak, kínaiak, németek, csehek, majd az ugyancsak népes amerikaiak, míg a rakparton párhuzamosan haladtak a kelet- és délkelet-ázsiai sárkányhajós nemzetek, majd a lengyelek, ukránok, románok, svájciak, de a ghánaiak személyében láthattunk afrikai küldöttséget is. A sort a házigazda magyar csapat zárta. Akadtak olyanok is, mint a Puerto Ricoi vagy épp a svájci - nem tévedés, Európa legmagasabban fekvő országában is népszerű az ázsiai eredetű sárkányhajózás -, amelyek autentikus hangszereikkel fokozva a jókedvet vonultak el a rakparton kijelölt helyükre - amennyire az alpesi hangulatot a mediterrán Szegedre varázsoló óriási kolompokat hangszernek tekinthetjük.
sakanyhajo_megnyito_27_gs
Este 19 órakor a többszörösen is beharangozott első meglepetés az égből érkezett: Besenyei Péter műrepülő-világbajnok délről érkezve Extra 300-asával a Belvárosi híd alatti merész áthúzással hagyott tátott szájakat maga után, majd váltott ki elismerő-álmélkodó morajt a több ezres tömegből és a felsorakozott versenyzőkből. 11 perces légikűrje csaknem számtalanszor csalt ki vastapsot a közönségből, miközben rakéta módra tört az égbe gépével, hogy aztán hulló falevélként bukjon alá, nem egyszer orsók sorával kombinálva a tökéletes produkciót, melynek végén még futotta pár áthúzásra a Belvárosi híd alatt és felett, majd szárnybillegtetve megköszönte a népes és hálás publikum odafentről is jól látható elismerését. http://www.youtube.com/watch?v=_05p5p7VeSc Az egyszemélyes légiparádét, majd a magyar himnusz megható pillanatait követően Járosi Péter, a szervezőbizottság elnöke, versenyigazgató, s egyben a Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség (IDBF) képviselője nyitotta meg az eseményt, majd Simicskó István sportért felelős államtitkár köszöntötte a részt vevőket és a nézősereget. A megnyitó beszédeket követően 20 órától utcabál zárta a 11. sárkányhajó világbajnokság megnyitó ünnepségét. A világbajnokság szerdai, 2000 méteres futamait bárki ingyenesen megtekintheti, mivel azokat a Tisza belvárosi szakaszán rendezik 9 és 17 óra között. Csütörtöktől a regatta a Maty-érre költözik, az 1000 méteres versenyszámok 9-től 18 óráig, pénteken az 500-as futamok 9 és 17.30 között, a leglátványosabb, 200 méteres szombati versenyek pedig 8.30 és 18 óra között zajlanak. A vasárnapi 500-as futamok 9 órától 17.15-ig tartanak.

A 11. sárkányhajó világbajnokság részletes programja napi bontásban:

Tiszai verseny: Július 24: 2000 méteres futamokMaty-éri versenyek: Július 25: 1000 méteres futamok Július 26: 500 méteres futamok Július 27: 200 méteres futamok Július 28: 500 méteres futamok

Korábban:

Öt kontinens harminc országának mintegy háromezer sportolója vesz részt a szerdán kezdődő és vasárnapig tartó szegedi IDBF sárkányhajó-világbajnokságon. A viadal kedden este, a Huszár Mátyás rakparton sorra kerülő megnyitóval veszi kezdetét: Besenyei Péter műrepülő pilóta bemutatójával, majd nagyszabású utcabállal indul a szervezők által Sárkányok hetének nevezett versenysorozat. Szerdán aztán ugyanezen a helyszínen, azaz a Tiszán küzdenek majd egymással a sportolók, csütörtöktől pedig a Maty-éri pálya lesz a vb helyszíne. A magyar válogatott hat korosztályban 325 versenyzőt indít a vb-n, amelyen az összes korosztály képviselői összecsapnak egymással. A 11. sárkányhajó-vb-n szerdán a 2000 méteres táv versenyeit rendezik, a program csütörtökön az 1000, pénteken az 500, szombaton pedig a 200 méteres futamokkal folytatódik, majd vasárnap újabb 500 méteres versenyekkel zárul. A Magyar Sárkányhajó Szövetség (MSSZ) által hazánkban is meghonosított sportágban az elmúlt években a magyar versenyzők kiemelten jó eredményeket értek el. A 2011-es tampai világbajnokságon elhoztuk a világbajnoki címet, így 2013-ban sem kisebb a tét, minthogy hazai pályán is világbajnokok legyünk. A versenyek közül a július 24-i első nap eseményeit is az élő Tiszán rendezik, ezek a 2000 méteres futamok lesznek, az összes többi megmérettetésre a Maty-éren kerül sor. A tiszai futamok megtekintése ingyenes.

A megnyitó programja:

18.00: A csapatok a Klauzál térről a Huszár Mátyás rakpartra vonulnak a megnyitóra 19.00: Besenyei Péter műrepülő bemutatója 19.15: Hivatalos megnyitó a rakparton, a két úszóház között felállított vízi színpadon beszédet mond Simicskó István sportért felelős államtitkár és Járosi Péter, a szervezőbizottság elnöke, versenyigazgató az IDBF (Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség) képviselője 20.00: Utcabál

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.