Sport

Gidai Sándor a 100 éves UTC-ről – kis egyesület nagy jövő előtt

Gidai Sándor a 100 éves UTC-ről – kis egyesület nagy jövő előtt

2013. június 8., szombat
Gidai Sándor a 100 éves UTC-ről – kis egyesület nagy jövő előtt
utc_gyor08_gs

Egy futballszakosztály volt a kezdet, ma már országosan jegyzett az NB I-es futsalcsapat, olimpikonjelölt íjász és repülő korongok jelzik a jövőt – 100 éves az UTC.

Az Ujszegedi Torna Club alapításának 100. évét ünnepli meg szombaton egy egész napos családias sportfiesztával, ahol ki lehet majd próbálni az íjászok különleges felszereléseit, lehet nyílvesszőket lőni, de lesz gálameccs is, ahol Csongrád megye labdarúgó-válogatottja lép pályára a Tisza Volán SC Szeged ellen, s persze a bogrács alatt is lobog majd a láng.

Gidai Sándorral

, az egyesület elnökével beszéltünk az UTC újkori történetéről.

Rózsakertészek az alapítók?

„Nagyon kevés információ van a kezdetekről, a régi UTC-sek elbeszéléseiből tudni valamit az alapítás pontos történetéről. A baráti kör jelenleg is kutatja a korabeli leírások, helytörténeti tanulmányok között a klub történetét. Az a probléma, hogy mivel ez a kommunizmus alatt a kendergyár csapata volt, minden dokumentumot a vállalat kezelt, amelynek felszámolásával eltűntek az egyesület alapító okiratai is. A régiek elmondása szerint 1913-ban rózsakertészek alakították az egyesületet. Egyébként adalékként annyit tennék hozzá, hogy amikor átépítettük az öltözőket, klubhelyiséget, nem találtuk a kendergyárban semmi nyomát még a 70-es években épült kiszolgáló helyiség tervrajzainak sem, úgyhogy fel kellett térképeznünk, milyen vezeték, cső fut a falakban és persze, hogy hol” – avatott be a múlt veszendő nyomainak lehetséges okaiba Gidai Sándor, az UTC elnöke. A sportvezető mielőtt ide került, az SZKV-nál, az akkori közlekedési vállalatnál dolgozott, és ott egy amatőr csapatot szervezett olyan nevekkel, mint

Hegyesi László, Fábián László, Csúcs József

. Így keresték meg az UTC-ből, hogy lenne-e kedve segíteni, újjászervezni az egyesületet.

utc_felujitas_itb (10)

„Ekkor már a gyár levált az egyesületről, és a szervezet kereste a további lehetőségeket. Végül az 1992. február 22-i közgyűlésen választottak meg hivatalosan elnökké. Büszkeséggel tölt el, hogy a klub 100 éves történek majdnem egynegyedét én irányíthattam, formálhattam” – emelte ki. Megtudtuk, a kendergyár távozásával kissé lepusztult az egyesület, alig volt 30 igazolt játékosa az egyetlen szakosztálynak, a megye II. osztályú futballcsapatnak. Az 1970-es évektől 1991-ig viszonylag konszolidált időszak jellemzi az UTC életét, hiszen ekkor a magyar sportfinanszírozás egyszerű és hatékony rendszeren keresztül működött: minden nagyvállalatnak, intézménynek a nagyságához mérten fenn kellett tartania valamilyen sportkört, sportegyesületet.

Olimpikonja is lehet az UTC-nek?

„Először is azt lehet a 90-es évek első számú érdemei közt említeni, hogy egyáltalán sikerült életben tartanunk az egyesületet. Először a futballszakosztályt erősítettük meg, felépítettük újra az utánpótlást, egyre több gyerek jött ismét focizni. Később az íjászszakosztállyal bővült az egyesület. Ma már komoly eredményeink vannak, világbajnoki érem, európai csúcsok, magyar bajnoki arany. Érdemes megemlíteni

Banda Árpád

nevét, aki nálunk kezdte, és egyre nagyobb sikereket ér el, jó esélye van olimpiai kvótára. Három éve alakult a futsalszakosztályunk, amely rövid idő alatt nőtt nagyra az egyesületünkben. Egy év NB II-es szereplés után felkerültünk az első osztályba, ahol egy 6. és egy 4. helyet értünk el eddig a bajnokságban, plusz két magyarkupa-bronzérmet” - sorolta az elnök.

Szimbolikus kézszorítás a szakosztályok között

frizbi27_gs

A bővülés szerencsére folyamatos - avatott be Gidai Sándor. „Tavaly kerestek meg a frizbisek. Úgy látszik, igen jó érzékkel nyúlunk a feltörekvő sportágakhoz, rögtön egymásra találunk” – mondta mosolyogva az elnök. A frizbiseknek olyan sikeres volt a tavalyi bemutatkozásuk a hatcsapatos, öt országot átfogó nemzetközi Grand Slam torna szervezésével, hogy idén ugyanezt már nyolc csapattal rendezik meg, és úgy néz ki, hogy július 20-21-re megkapta a szakosztály a honi frizbiszövetségtől az országos bajnokság megrendezésének a jogát is. „A futballistáink közül egy nagy és öt utánpótláscsapat játszik bajnokságokban, a futsalban egy felnőtt és három utánpótlásgárda, és van nem kötelezően indított U11, U13-as csapatunk is, emellett működnek az íjászok és a frizbisek. A tényleges igazolt és aktív, versenyengedéllyel rendelkező sportolónk mintegy 320 fő, egyébként 400-450, igazolással rendelkező tagunk van. Továbbra is úgy érezzük, bizonyítanunk kell, hogy az UTC érték és egy életképes egyesület. Ezért volt egy nagyon erős, szimbolikus kézfogás a szakosztályok között, hogy a következő két évet keményen megnyomjuk, és minden területen megmutatjuk, hogy mire is vagyunk képesek. Mert bár nem panaszkodhatunk, hiszen részesülünk támogatásokban, de a nagyságunkhoz, aktivitásunkhoz, a tényleges költségeinkhez képest ezek az összegek még mindig nem egetverőek, bizony nem tudunk belőlük kijönni” - így Gidai Sándor.

Spanyolok is jelentkeztek az újszegedi futsalosokhoz

utc_magocs_18_il

Az elnök a megyei első osztályt a 11. helyen, elvileg a kieső zónában záró focicsapattal kapcsolatban elmondta, hogy gyenge rajtot vettek, sok döntetlent játszottak, és hiába van jó kerete az együttesnek, mégsem mutatkozott meg ez a teljesítményben. „Az átszervezések miatt, az Eger visszaminősítése okán, illetve a megye második vonalából feljutó csapatok kérdéses megyeegyes szereplése miatt még mindig nem dőlt el biztosan semmi, de nagy esélyünk van arra, hogy a 11. helyünk bennmaradóvá válik. A lelkesedés igen komoly a feljutó csapatoknál, amíg ki nem derül, hogy az osztályváltás mekkora költségekkel jár. Az NB III-ban alsó hangon 40-50 milliós költségvetésük lehet a gárdáknak. Nem beszélve a kötelező utánpótláscsapatok felállításáról, versenyeztetéséről. Az UTC az alatt a 22 év alatt, mióta itt dolgozom, a földön járt, mindig csak annyit vállaltunk, amennyit a lehetőségeink engedtek. A jövőt nehéz felvázolni. Nagy előrelépés lenne a futsalban például, ha le tudnánk a játékosokat igazolni a saját nagycsapatunkhoz, mert az országos négyes döntőbe az NB III-as játékosainkat nem engedték el, így az elődöntőbeli bukás ennek is köszönhető volt -ellenfeleinknél nem hiányoztak kulcsjátékosok ilyen okok miatt. Igyekszünk fiatalokat is beépíteni a csapatba, jó úton halad az utánpótlásunk. A futsalcsapat tekintetében sokan meglepődnének, ha tudnák, honnan jelentkeztek be játékosok, edzők - például spanyol vonalról is kerestek fel minket. Az anyagi lehetőségeink azonban nem adottak nemzetközi erősítésre” – vázolta a jövőképet a klubvezető. Végül nem árt, ha megismerkedünk egy kicsit az egyesület filozófiájával is. „Lehettem volna belvárosi irodában vállalkozó, de inkább ezt választottam, itt kinn dolgozom. Az UTC jól járt, én pedig jól érzem magam. Ehhez a munkához kell a biztos családi háttér is. A szakmai munkába pedig nem szólok bele. De mindenkinek elmondom, ne én miattam jöjjön ki edzeni, csak azért, mert jól érzi itt magát, szeret az UTC nagy famíliájához tartozni” – zárta gondolatait Gidai Sándor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.