Sport

Karate Eb: Magyarország 15. az éremtáblázaton

Karate Eb: Magyarország 15. az éremtáblázaton

2013. május 12., vasárnap
Karate Eb: Magyarország 15. az éremtáblázaton
Karate Európa-bajnokság

Törökország végzett az élen a budapesti karate Európa-bajnokság éremtáblázatán a szombat-vasárnapi helyosztókon gyűjtött négy arannyal, két ezüsttel és négy bronzzal.

A franciák összteljesítménye (4, 2, 1) nem sokkal maradt el a győztesétől. Magyarország a tabella 15. helyét szerezte meg öt bronzérmével, ez a hazai karatesport történetének eddigi legsikeresebb Eb-mérlege. A káposztásmegyeri Jégpalotában rendre telt ház előtt rendezett Eb-n 25 ország jutott éremhez.

A 48. Európa-bajnokság éremtáblázata:

arany ezüst bronz 1. Törökország 4 2 4 2. Franciaország 4 2 1 3. Spanyolország 3 - 1 4. Olaszország 1 4 3 5. Svájc 1 - 2 6. Azerbajdzsán 1 - - Horvátország 1 - - Ukrajna 1 - - 9. Németország - 3 2 10. Görögország - 1 2 Szerbia - 1 2 12. Ausztria - 1 - Bosznia-Hercegovina - 1 - Hollandia - 1 -

15. MAGYARORSZÁG - - 5

16. Belgium - - 1 Grúzia - - 1 Lettország - - 1 Macedónia - - 1 Montenegró - - 1 Nagy-Britannia - - 1 Oroszország - - 1 Portugália - - 1 Szlovákia - - 1 Szlovénia - - 1

Karate Európa-bajnokság

Az Eb-győztesek és a dobogós magyarok:

Küzdelem: egyéni:

nők:

50 kg: Alexandra Recchia (Franciaország) 55 kg: Tuba Yenen (Törökország), ...3. TÓTH BEATRIX 61 kg: Anyita Szerogina (Oroszország) 68 kg: Hafsa Seyda Burucu (Törökország), ...3. METZGER SANDRA plusz 68 kg: Jessica Cargill (Svájc), ...3. BARTHA NIKOLA

férfiak:

60 kg: Aukut Kaya (Törökország) 67 kg: William Rolle (Franciaország), ...3. S. KOVÁCS ÁDÁM 75 kg: Rafael Agajev (Azerbajdzsán) 84 kg: Kenji Grillon (Franciaország) plusz 84 kg: Enes Arkan (Törökország)

csapat:

nők: Horvátország, ...3. MAGYARORSZÁG (METZGER SANDRA, BARTHA NIKOLA, LASSINGLEITNER FRUZSINA, JUHÁSZ NIKOLETT) férfiak: Franciaország

Formagyakorlat:

egyéni:

nők: Yaiza Martin Abello (Spanyolország) férfiak: Damian Hugo Quintero (Spanyolország)

csapat:

nők: Olaszország férfiak: Spanyolország

Mészáros János: öt éremre csak kevesek képesek

Mészáros János

, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke szerint minden várakozást felülmúlt a magyar válogatott a sportág vasárnap zárult budapesti Európa-bajnokságán.

Karate Európa-bajnokság

Azt is hangoztatta, hogy a varázslatos hangulatot teremtő közönség nagyban hozzájárult az öt hazai bronzéremhez, mint ahogy a rendezéssel a magyar szövetség is sokat tett a sportág olimpiai részvételéért. Az elnök elmondta, hogy ő három éremre számított. "Sportolóink a legmerészebb várakozásainkat is felülmúlták, hiszen soha ilyen jól nem szerepeltünk korábban. Öt éremre Európában csak nagyon kevesek képesek. Bebizonyosodott, ami már az Eb előtt is körvonalazódott, hogy van csapatunk, méghozzá nem is akármilyen: erős és egységes" - jelentette ki a sportvezető. Hozzátette, ha a karate olimpiai sportág lesz 2020-ban, a magyar válogatott képes lehet érmet nyerni. Az egyéni teljesítményekre vonatkozó kérdésre így válaszolt: "Nem tudok kiemelni senkit, hiszen mindenki csodálatosan versenyzett, még azok is, akik nem értek el helyezést." Egyvalakit azért mégis külön megemlített, magyarázatul hozzátéve, hogy az illető a magyar karate immár negyvenéves történetének legeredményesebb versenyzője. "

S. Kovács Ádámról

olyan körülmények között búcsúzhatott el egyedülálló pályafutásától, ami keveseknek adatik meg, a bronzéremért egy pont híján technikai fölénnyel verte az ellenfelét. Azt a mérkőzést oktatni kellene és példaként állítani a feltörekvő generáció elé, hogy mi, magyarok ilyet is tudunk" - mondta Mészáros János.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.