Sport

A Puskás Ferenc Stadionon belül épülhet meg az új nemzeti aréna

A Puskás Ferenc Stadionon belül épülhet meg az új nemzeti aréna

2013. április 23., kedd
A Puskás Ferenc Stadionon belül épülhet meg az új nemzeti aréna
puskasferencstadion01_mti_it

A kormány döntése értelmében különleges, a világon is egyedinek számító eljárással épülhet meg a nemzeti futballaréna, ugyanis "stadion a stadionban" koncepcióval, a Puskás Ferenc Stadionon belül készül majd el az új létesítmény.

Vígh László

, a beruházásért felelős kormánybiztos keddi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a 65 ezer néző befogadására alkalmas stadion építése várhatóan a jövő év végén kezdődhet, és a tervek szerint 2017 végén kerülhet átadásra. A kormány a 3000-4000 euró közötti székárral számolt, így a létesítmény 60-80 milliárd forintba kerülhet, ám a kiszolgáló egységek - például parkoló létesítése - miatt a beruházás összköltsége 70-90 milliárd forint lehet. A Nemzeti Sportközpontok (NSK) tájékoztatása szerint az elmúlt egy évben három koncepció versenyzett egymással: a régi mellett, a régi helyén, illetve a régiben, s azért az utóbbira esett a választás, mert egyrészt gyorsabb és költséghatékonyabb, a másik kettőnél, másrészt pedig jobban szolgálja a kormány azon szándékát, hogy a lehető leghamarabb világszínvonalú körülmények között készülhessenek a magyar sportolók. A régi és az új stadion fala közötti gyűrűt beépítik, az itt rendelkezésre álló több tízezer négyzetméteres helyre edzőtermeket, versenypályákat hoznak majd létre, amellyel így többek között a jégkorongozók, asztaliteniszezők, vívók, ökölvívók és birkózók számára is felkészülési lehetőséget biztosítanak. Az új stadion első sora a tervek szerint nagyjából a jelenlegi futópálya második vonalánál helyezkedik el, a játéktértől így az oldalvonalnál - az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) szabályainak megfelelően - négy-hat, míg az alapvonalnál négy méterre lesznek a szurkolók. A lelátók 34 fokos szögben helyezkednek majd el. Az aréna egyik különlegessége lesz a tetőre kerülő, körülbelül egy kilométer hosszúságú kivilágítható panoráma futópálya. A régi stadion falai megmaradnak, így - amint azt

Giró-Szász András

kormányszóvivő a sajtótájékoztatón megjegyezte - "Puskásék szelleme egy 21. századi létesítményben fog megjelenni". Giró-Szász András a 30-40 milliárd forintos Nemzeti Olimpiai Központ-beruházás további részleteiről elmondta: felújítják majd a Körcsarnokot és a Millenáris Velodrómot, átépítik a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokot, megépül egy úszó- és vízilabda versenyek lebonyolítására alkalmas létesítmény, továbbá multifunkcionális edzőcsarnok, valamint atlétikai központ is. Utóbbit várhatóan a KSI pálya átépítésével oldják meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.