Sport

Kézilabda: a magyarok norvég kapitánya törné meg a norvég átkot

Kézilabda: a magyarok norvég kapitánya törné meg a norvég átkot

2012. december 14., péntek
Kézilabda: a magyarok norvég kapitánya törné meg a norvég átkot

A magyar női kézilabda-válogatott tétmérkőzésen legutóbb hét éve, a 2005-ös szentpétervári világbajnokságon tudta legyőzni Norvégiát, amellyel szombaton a szerbiai Európa-bajnokság elődöntőjében találkozik.

Karl Erik Böhn

szövetségi kapitány az MTI-nek elárulta, hogy megálmodta: hazája válogatottja - a keretben élettársával, a világ legjobb beállósának tartott

Heidi Lökével

- és jelenlegi csapata összefut majd a szerb fővárosban. "Tudom, hogy Norvégia és Heidi miatt pikáns a meccs, de nem az én személyem a fontos! A saját válogatottamra koncentrálok, hogy a lányok mutassák meg, bárkit képesek legyőzni! Az Eb-n több mérkőzésen is remek teljesítményt nyújtottunk, és ehhez magas színvonalú védekezés, valamint kapusteljesítmény kellett. Tudom, nem mi számítunk esélyesnek, csak tökéletes játékkal lehet keresnivalónk az elődöntőben" - mondta Böhn. Hozzátette: készül egy kis meglepetéssel honfitársai ellen, de hogy pontosan mivel, azt nem árulta el. A csütörtökön az oroszoktól elszenvedett vereséggel kapcsolatban csak annyit jegyzett meg: mivel tét nélküli összecsapás volt, így tudtak piheni az alapjátékosok, és most ez volt a legfontosabb. Hozzátette, sérülés és betegség nem zavarja a felkészülést, Böhn szerint csapata remek formában várja az ütközetet. A magyaroknak az utóbbi időszakban - nem túlzás a jelző - katasztrofálisan megy az aktuális olimpiai és világbajnok, sorozatban négy Eb-n aranyérmes norvégok ellen. A legutóbbi találkozó a két évvel ezelőtti Eb-n, Lillehammerben 34-13-as vereséget hozott. Előtte 2009-ben, a kínai vb-n 25-19, a dániai Világkupán 33-13, a 2008-as Eb-n pedig 34-20 volt a skandináv együttes javára. Ezen a négy találkozón a magyarok összesen 65 gólt lőttek és 126-ot kaptak. Az utóbbi nyolc párharcot az északiak nyerték. Mostanáig az utolsó magyar győzelem 2007. február 28-án született, akkor Szombathelyen 32-27 lett a végeredmény. A magyarok nem Magyarországon - jelesül Norvégiában - utoljára 2006. április 4-én, Kristiansandban, éppen Böhn szülővárosában nyertek a rivális ellen 25-24-re. Az utolsó tétmérkőzésen aratott siker 2005. december 10-én volt a szentpétervári vb-n, amelyen 20-18-ra sikerült legyőzni a norvégokat, igaz a félidőben még 9-6-ra ők vezettek. Az Eb-k 1994 óta íródó történetében a magyarok ötödik alkalommal jutottak az elődöntőbe. Az első kontinensviadalon, Németországban negyedik lett a gárda úgy, hogy a bronzmérkőzésen 24-19-re kapott ki Norvégiától. Négy év múlva Hollandiában is összefutott a két csapat, akkor az elődöntőben a skandináv alakulat 28-14-re nyert a később a harmadik helyet megszerző Mocsai-csapat ellen. Mocsai Lajossal - közvetlenül az ezüstérmet hozó sydneyi olimpiát és a távoli földrészen a norvégok 28-23-as elődöntős legyőzését követően - Romániában aranyérmes lett a magyar válogatott. Ezen az Eb-n nem találkozott a két együttes. A 2004-es, magyarországi rendezésű kontinenstornán

Kiss Szilárd

csapata az elődöntőben 44-29-re kapott ki a norvégoktól, majd megszerezte a bronzérmet az oroszokkal szemben. A szerbiai Eb-n nemcsak a magyar-norvég, hanem a szerb-montenegrói elődöntő is pikáns lesz. Szerbia és Montenegró 2003 februárja és 2006 májusa között államszövetség volt. A két ország női válogatottja Eb-n még soha nem szerepelt ilyen jól. A vendégek az idei londoni olimpián ezüstérmesek voltak, ám most várhatóan közel 20 ezer szurkoló szorít majd a Belgrád Arénában a hazaiaknak. A kontinensviadalon a négy elődöntős gárda már nem érdekelt a jövő évi, ugyancsak szerbiai rendezésű világbajnokság selejtezőinek vasárnapi sorsolásán, hiszen már mindannyian kijutottak a vb-re.

Külön szektor a magyaroknak

A szervezők külön szektort biztosítanak a magyar szurkolóknak a Szerbiában zajló női kézilabda Európa-bajnokság szombati és vasárnapi játéknapján. A magyar szövetség (MKSZ) pénteki tájékoztatása szerint a szerb rendezők mindkét napra összesen 2000 belépőt tartanak fenn magyarok számára a belgrádi aréna több szektorában. Szombatra 12, illetve 15 eurós, vasárnapra pedig 15 és 20 eurós jegyek vásárolhatóak kizárólag a magyar szurkolók részére fenntartott szektorokba (418, 419, 420, 421, 422, 423, 424 és 425). Az MKSZ arra kér minden kiutazót, hogy ezekbe a szektorokba vásároljon belépőket, mert így egy táborban lehet szurkolni a válogatottért. Internetes jegyvásárlásra az elődöntőkre szombat délelőttig, a másnapi helyosztó mérkőzésekre vasárnap délelőttig van lehetőség, ezt követően a csarnok jegypénztárában lesznek kaphatók a belépők. A szervezőktől kapott információk szerint a magyar szurkolók számára célirányosan a fenti szektorokba kínálják a jegyeket.

Az Eb további programja:

Szombat (Belgrád):

Az 5. helyért:

Dánia - Oroszország

12.00

Elődöntő:

Norvégia - Magyarország

14.30

Szerbia - Montenegró

17.00

Vasárnap (Belgrád):

A 3. helyért 14.30

Döntő 17.00

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.