Sport

Olimpia: Hatos Gábor elvesztette a bronzmérkőzést + FOTÓK

Olimpia: Hatos Gábor elvesztette a bronzmérkőzést + FOTÓK

2012. augusztus 10., péntek
Olimpia: Hatos Gábor elvesztette a bronzmérkőzést + FOTÓK

Hatos Gábor elvesztette a bronzmérkőzést a szabadfogású birkózók 74 kg-os súlycsoportjában, így ötödik helyen zárt a londoni olimpia pénteki versenynapján.

Az idén Európa-bajnoki, 2010-ben pedig világbajnoki bronzérmes magyar birkózó kínai és kazah ellenfelét legyőzte, majd az elődöntőben kikapott a kétszeres vb-ezüstérmes iráni Szaed Gudarzitól. A bronzmeccsen a vigaszágról érkező, orosz születésű Tyigijev volt az ellenfele, aki azóta, hogy Pekingben ezüstérmet szerzett, szinte alig versenyzett. Tyigijev Londonban egy görög birkózó legyőzése után vereséget szenvedett Gudarzitól, majd a vigaszágon nyert a Pekingben harmadik Kiril Terzijev ellen. A harmadik helyért rendezett összecsapásra az 55 kg-osok eredményhirdetése után került sor a dobogó melletti szőnyegen. Másfél perc telt el a találkozóból, amikor Tyigijev egy gyors lábra támadással földre vitte Hatost és mögékerülésért egy pontot kapott. A menet végén a magyar versenyzőnek majdnem sikerült kibillentenie riválisát, de az üzbég kihúzta a hátralévő időt.

A második két percben Hatos folyamatosan ment előre, Tyigijev teljesen passzív volt. Akció nélkül telt el a menet. A pirosmezes üzbég sorsolhatott, s a piros golyót húzta ki, ami azt jelentette, hogy ő volt a kedvezményezett, s átkarolhatta Hatos lábát. Hatos hiába védekezett, Tyigijev ledöntésért megkapta a menet megnyeréséhez, s így a győzelemhez szükséges pontot. "Jól kezdtem a versenyt, aztán jött az iráni, akivel már többször birkóztam, s most kikaptam" - értékelte teljesítményét a 28 éves Hatos. "Utána próbáltam fejben összeszedni magam, hosszú volt egytől nyolc óráig folyamatosan bemelegíteni, koncentrálni. Nagyon bánt, hogy a végén a sorsolás nem nekem kedvezett, mert úgy érzem, a harmadik menet meglett volna, már nagyon elfáradt az üzbég. Stabil, rutinos versenyző, aki évekig nem birkózott, most hozták vissza." Hozzátette: nagyon szomorú az elvesztett bronzmeccs miatt, de örül, hogy általa most már a szabadfogásúaknak is van pontot érő helyezése. "Az is nagy dolog, hogy kijutottam az olimpiára" - mondta Hatos, aki Pekingben fülgyulladás miatt nem indulhatott el. "Lesz bennem annyi tűz, hogy a következő játékokat is megcélozzam." A magyar birkózócsapat eddig két érmet szerzett Londonban: a kötöttfogásúaknál az 55 kilós Módos Péter harmadik, a 66 kilós Lőrincz Tamás pedig második lett. Az utolsó magyar birkózó, a 120 kilós Ligeti Dániel szombaton lép szőnyegre.

Az iránival nem bírt

Hatosnak a döntőért a kétszeres vb-ezüstérmes Szaed Gudarzi ellen kellett szőnyegre lépnie. Az iráni a pekingi olimpia bronz- és ezüstérmesét is búcsúztatta, előbb a bolgár Kirill Terzijevet, majd az üzbég Szoszlan Tigijevet győzte le. Az elődöntőben a szép számú és nagyon hangos iráni szurkolótábortól támogatott Gudarzi 25 mp után ledöntötte Hatost, s megszerezte a vezetést. A menet második fele is az övé volt, egy lábramenés után mögékerüléssel szerzett újabb pontot. A második két perc elején ismét az iráni támadott és volt eredményes. Aztán villámgyorsan lábra ment be, majd mögékerüléssel növelte előnyét. Hatos láthatólag nem tudott mit kezdeni vele, Gudarzi végül biztosan jutott tovább. "Hihetetlenül erős volt az iráni, pedig úgy mentem fel a szőnyegre, hogy győzni akarok" - nyilatkozott csalódottan Hatos. "Iránban még van húsz ilyen kaliberű birkózó, sok edzőpartnerrel gyakorolhat, ennyivel jobb. Én annyit dolgozom, mint egy gép, de vannak helyzetek, amelyre nem lehet felkészülni." "Az volt a terv, hogy kifárasztja az iránit, de nem sikerült. A bronzmeccsnek meg kell lennie" - mondta Gulyás István szakágvezető.

Magabiztos birkózással jutott az elődöntőbe

Hatos Gábor első meccsén magabiztos birkózással, két menetben győzött a a 2010-es vb-8. kínai Csang Csung-jao ellen. A szombathelyi versenyző a magasabb, s lábramenésekkel kísérletező kínai ellen két mögékerüléssel 2-0-ra nyerte az első menetet. A folytatásban fél perc múlva újra sikerült a mögékerülés, majd újabb 30 mp után még egy. Ezzel ez a menet is 2-0-ra Hatosé lett, aki így a negyeddöntőbe jutott. "Kezdésnek azt hiszem, ez nagyon jó volt. Nem ismertem a kínait, az Ázsia-bajnokságon ért el jó eredményeket. Most egy nagyon erős ellenfél jön, a kazahhal legutóbb 0-0-t birkóztam, most szeretnék átgázolni rajta, nem akarom a labdakihúzást választani" - nyilatkozott első küzdelme után Hatos Gábor. A negyeddöntőben aztán újfent magabiztos birkózást mutatott be a 2010-ben hozzá hasonlóan vb-harmadik kazah Abdulhakim Sapijevvel szemben. Hatos a tavalyi vb nyitókörében úgy kapott ki kétszer 1-0-ás menetben a kazahtól, hogy a sorsolás mindkétszer riválisának kedvezett. Az összecsapás során a női mérkőzésvezető többször is figyelmeztette Sapijevet szabálytalan fogásért, egyszer fejelésért. Végül pont nélkül telt el az első két perc, a piros mezes magyar birkózó pedig a piros labdát húzta ki, így ő támadhatott. Bár az első akciót még visszafújta a bíró, másodszorra Hatos kitolta ellenfelét a szőnyegről, s megnyerte e menetet (1-0). A másodikban már nem volt szükség sorsolásra. Hatos ugyanis szépen fogta meg Sapijev kitolási kísérletét, majd villámgyorsan visszatámadott, s ügyesen kiléptette menekülő riválisát, ami újra a Haladás versenyzőjének jelentett pontot (1-0). Sapijevnek még volt egy veszélyes akciója, de ezt Hatos kivédekezte, így a magyar jutott a legjobb négy közé. "Visszavágtam a tavalyi vb-vereségért, megyek tovább" - mondta a láthatóan felpörgetett állapotban lévő Hatos. Gulyás István szakágvezető csak annyit tett hozzá, hogy nehéz és fontos győzelmet aratott Hatos.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.