Sport

Görkorcsolya: kiváló magyar szereplésben bíznak a szegedi Eb-n

Görkorcsolya: kiváló magyar szereplésben bíznak a szegedi Eb-n

2012. július 12., csütörtök
Görkorcsolya: kiváló magyar szereplésben bíznak a szegedi Eb-n

A július 23-28. közötti szegedi Gyorsasági Görkorcsolya Európa-bajnokság kapcsán tartott sajtótájékoztatót a főszervező Tornádó Team a Hotel Soleilben.

Az olimpia előtti héten rendezendő kontinensviadalon közel 20 ország 450 sportolója képviseli magát kadett, junior A, Junior B és felnőtt korosztályban, hat különböző távon 300-tól 15 000 méterig.

Lugosi László

, a hazai szakszövetség elnöke előljáróban elmondta, nagy öröm a szövetség számára, hogy Magyarország, s azon belül Szeged adhat otthont a kontinentális tornának. A sportvezető kiemelte a szegedi Tornádó Team szervezésbe fektetett munkáját, mely nélkül lehetetlen lenne nívós versenyt rendezni. A magyar válogatott kapcsán elhangzott, a kemény válogatókon 18 versenyző, ebből 9 szegedi vesz részt a viadalon, de tatabányaiak, szombathelyiek és kazincbarcikaiak is képviselik a hazai élvonalat. "A szegedi önkormányzat mindig örömmel áll jelentős szegedi sportesemények mögé, idén is örömmel fogatuk a nemzetközi szövetség megkeresését a szegedi szervezés kapcsán" - mondta el

Solymos László

alpolgármester, aki gyerekkorában maga is próbálkozott a görkorcsolyázással, de ez rövid életű kísérlet maradt. Hozzátette, bízik benne, hogy a hazai pálya előnye nagyban fogja segíteni a hazai és a szegedi versenyzőket.

Garzó Erika

a tornádósok vezetőedzője közölte, a szülőkből álló szervező bizottság szerdán tartotta utolsó megbeszélését, most már a ceremóniák forgatókönyvét gondolják át. A megnyitó a Móra Ferenc Múzeum előtti téren lesz július 22-én, vasárnap este 19.30-tól, ahol minden ország egyenként vonul fel, így a bemutatásokkal együtt közel másfélórás, látványos ceremónia tanúi lehetünk. "Mivel a spanyolok visszaléptek, ráadásul későn, így az európai szövetség nagy engedményeket téve adták Szegednek a jól sikerült áprilisi Európa-kupa futam után" - hangsúlyozta a tréner. "Általában nem jellemző négy korosztály részvétele, ketté szokták bontani, és két Eb-t rendeznek, ezért is nagy dolog ez az esemény" - tette hozzá. Mint megtudtuk, minden nap reggel 9-kor indul a program, az első napon a 300-as futamok lesznek, ezek máris látványos gyors versenyt ígérnek. A következő napokban a nagyobb távokra kerül sor, a délutáni programok pedig a legmelegebb órák okán tartandó szünet miatt 15 órától indulnak. 10-15 világbajnok és világcsúcstartó lesz a megmérettetésen, akik között számosan a sportág jeges változatában, gyorskorcsolyában is remekelnek, elég csak a francia

Alexis Continre

gondolni, aki a vancouveri téli olimpián 4. lett 10 000 méteren.

Kéri Ferenc

, a Tornádó Team edzője, főszervező előrébb lépésre számít a hazai versenyzők körében a nemzetközi porondon.

Sántha Blanka

, a Tornádó Team egyik legtehetségesebb versenyzője hozzátette, felkészülésében korábbi sérülése nem hátráltatja. "Az 5000 méteres kizárásos távon - azaz egyes körökben az utolsókat kizárják, így fogy a futam mezőnye - várok magamtól a legtöbbet" - közölte a versenyző.

Dékány Bence

elmondta nagyon kemény mezőnyben kell helytállni, hiszen a nyugat-európai országokban óriási emberanyagból válogatják ki a legerősebb görkorisokat. "Pontkieséses versenyben az utolsók egyes körökben kiesnek, mint a kizárásos futamokban, ugyanakkor az élmezőnyben lévők pedig pontokat kapnak, tehát a bolyban erre is nagyon kell figyelni. Hatalmas taktika csata egy-egy futam" - mondta el a világversenyeket megjárt görkorcsolyázó, hozzátéve, nagyon szeret itthon versenyezni, a pálya ismerete nagyon nagy előnyt jelent. A kontinensviadalnak a szatymazi utcai felújított görkorcsolyapálya ad otthont július 23. és 28. között, ahol az áprilisi Európa-kupa-futamot rendezték. A verseny a tervek szerint az interneten is folyamatosan követhető lesz a

http://speedskating2012ec.info

oldalon élőképes közvetítésben.

A magyar válogatott tagjai

Nők:

Deák Dóra, Gardi Dominika, Monostori Eszter, Sántha Blanka, Sebők Dominika, Svitelj Szonja, Szatmári Nikoletta, Török Réka.

Férfiak:

Bejczi Botond, Dékány Bence, Frecska Péter, Gengeliczky Domokos, Gengeliczky Donát, Hülber Dániel, Karancsi Sándor, Molnár Márk, Nagy Péter, Rási László.

A magyar válogatott csapatvezetője:

Garzó Erika

Edzők:

Kéri Ferenc, Tóth András

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.