Sport

Evezve és kerekezve a Tisza-Maros szögben + FOTÓK

Evezve és kerekezve a Tisza-Maros szögben + FOTÓK

2012. július 1., vasárnap
Evezve és kerekezve a Tisza-Maros szögben + FOTÓK

Nagy sikerrel zárult a Tisza-Maros szögi duatlon, melyen a rekkenő hőség ellenére is több mint százan vettek részt. Kerékpárral, sárkányhajóval és kenuval lehetett teljesíteni a 43 kilométeres távot, mely után a deszki sportpályán még egy futballtornára is invitálták az érdeklődőket az ízletes csevap mellett.

Egy, az unió által is támogatott projekt keretében deszki és tiszaszigeti gyerekek számára erdélyi táboroztatást szerveztek, illetve a romániai Igazfalváról és Ferdefaluból harminc iskolást láttak vendégül egy héten keresztül Deszken.

Ahogy korábban írtuk

, egy teljesítménytúrát is szerveztek a gyerekeknek és érdeklődőknek, s szombaton délelőtt fél tíz körül több mint száz kerékpáros kerekedett fel a deszki szabadidő parkból, ahová a negyvenhárom kilométeres táv megtétele után érkeztek vissza a résztvevők. A szabadidő parktól a Maros töltéséig kerekeztek el az indulók, ahol hajókra szállhattak azok, akik nem kizárólag kerékpárral szerették volna teljesíteni a távot. A bicikliket a parton teherautóra pakolták, melyekre a tiszaszigeti gátőrháznál pattanhattak vissza a túrázók. Eredetileg kajakkal is teljesíthető lett volna a táv ezen része, ám miután többen már vízre szálláskor beborultak a Marosba, a szervezők úgy döntöttek, hogy sárkányhajókat és kenukat részesítik előnyben. A szombati duatlonra a táborozó gyerekeken kívül szép számmal neveztek Deszkről és a környező településekről is. A Zoltánfy István Általános Iskolát négy pedagógus is képviselte,

Vid György

igazgatón kívül

Rau Zoltán, Ágoston Lóránt

és

Kovács Attila

is teljesítette a távot. A tanárok kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, hiszen az ő hajójuk érkezett meg elsőként Tiszaszigetre, az egyik ellenőrző ponthoz. Több pihenőt és ellenőrző pontot is beiktattak a szervezők, a tiszaszigeti mélypontnál például gulyással is kedveskedtek a teljesítménytúra résztvevőinek.

A távot csak kerékpárral is lehetett teljesíteni, a leggyorsabbak már fél tizenkettő körül visszaértek Deszkre, míg az evezést is választók tizenhat óra körül kezdtek célba érni, míg az utolsók tizennyolc óra után érkeztek meg. A tábor és maga a teljesítménytúra is rendkívül jó közösségépítőnek bizonyult. Radvánszky Antal projektmenedzsertől megtudtuk, hogy a Deszktől mintegy kétszáz kilométerre élő Romániából érkezett gyerekek jövőre is szeretnének hasonló programon részt venni. A gyerekek egy része nem beszél magyarul, így – akárcsak más táborok esetében – a közös nyelv például az angol volt. Radvánszky hangsúlyozta, míg egyes táborokban lazulnak a gyerekek, itt kemény próbatételen estek át, hiszen a nyári forróságban a negyvenhárom kilométeres táv teljesítése erőt próbáló volt. Hozzátette, reméli, hogy a gyerekek által most kötött barátságok nem szakadnak meg, s lesz alkalmuk a találkozásra. A most záruló határon átnyúló EU-s pályázat céljai között szerepel, hogy közelebb hozza nem csak a két ország fiataljait, hanem az idősebb korosztályt is, a Tisza-Maros szögi túra így a kistérség és a két ország lakosságát hivatott összekötni. A rendezvény pozitív visszhangja révén már egy újabb túra ötlete is körvonalazódik. Radvánszky Antal portálunknak elmondta, ősszel kerékpáros túrát fognak szervezni, s mindenképp a Tisza-Maros szög szépségeit, érdekességeit fogják akkor is bemutatni az indulóknak, hiszen egyik céljuk, hogy ennek a környéknek az értékeit megismertessék minél több emberrel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.