Sport

Két napon át szállt a frizbi a hétvégén + FOTÓK

Két napon át szállt a frizbi a hétvégén + FOTÓK

2012. május 22., kedd
Két napon át szállt a frizbi a hétvégén + FOTÓK

Újabb különleges sportélményben lehetett része annak, aki hétvégén kilátogatott a Kertész utcai UTC-pályára: nemzetközi ultimate frizbiverseny zajlott Szegeden.

Szegedi szervezésben, egy új kezdeményezésű nemzetközi versenysorozat részeként ultimate frizbitornát rendeztek a hétvégén az UTC-pályán. Mint

Nagy Csaba

, a Szegedi Ultimate-es Fiúk-Lányok Adjunk Bele - avagy röviden SZUFLA - vezetője elmondta, a kezdeményezés célja, hogy a környék feltörekvő frizbicsapatai jó meccseket vívjanak kis költségvetésű versenyeken. Hozzátette,

Gidai Sándorral

, az UTC elnökével egyeztek meg korábban, hogy a Kertész utcai pályán tartanak edzéseket, melyek a kezdeti heti két egyórás alkalom után manapság már kétszer két órásak, s minden héten hétfőn és szerdán 18-20 óra között zajlanak. A korongos találkozón 10 csapat vett részt, négy hazai egység mellett érkeztek frizbisek Horvátországból, Szlovéniából, Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából és Ausztriából is, Szegedet a SZUFLA két gárdája képviselte. Jelen megmérettetésen nem volt cél megfelelni minden hivatalos frizbielőírásnak, melyeket a világszervezet adott ki, ezt is mutatta, hogy a meccseket két 100x29-es pályán játszották az UTC-pályát hosszában felosztva, középen egy két méter széles elválasztó, közlekedő sávval. A tornán a tíz csapatot két ötös csoportba osztották, akik körmérkőzéseket vívtak szombaton, majd vasárnap következtek a helyosztók. A végső győztes a horvát MamuTi na travi lett Zágrábból, akik Hallod Igaz-e? nevű budapesti egységet verték a döntőben szoros meccsen 8-7-re. A jó hangulatú rendezvényen részt vevő csapatok a pályát is, a szombat esti bográcsos pörköltet, a várost, a borfesztivált és az esti JATE-klubozást is imádták. Bízunk benne rövidesen újabb remek frizbimeccseknek adhat otthont Szeged.

Az ultimate frizbiről dióhéjban

Az egyik legfiatalabb csapatsport az 1970-es években indult az Egyesült Államokból, több keleti parti iskola is magáénak mondja a játék kitalálásért. 7-7 fős csapatok vívják a hivatalosan 2x30 perces mérkőzéseket, melyeken a cél eljuttatni a korongot az ellenfél zónájába, hasonlóan a rögbihez, vagy az amerikai futballhoz. Lényeges azonban, hogy a koronggal nem szabad futni, csak passzolgatni, így pontokat is csak elkapással lehet szerezni. Ha a védekező csapat szerelni tudja a támadók passzát, akkor onnantól támadóvá válik és játékba hozhatja a korongot, addig amíg pontot sikerül elérnie, vagy elveszíti a frizbit. Másik különlegessége a játéknak hogy pontonként van térfélcsere, ekkor lehet cserélni is. Amennyiben a két csapat erőviszonyai nem kiegyenlítettek, pontlimitet alkalmaznak, így a rendes játékidő letelte előtt is jöhet a szünet (az egyik fél 9. pontját követően), illetve véget érhet a találkozó (ha az egyik fél 17 pontot szerez). A meccsek a fair play szellemében zajlanak, nincs játékvezető, a csapatok az esetleges nézeteltéréseket tisztázzák egymás között, illetve a meccs után is van egy megbeszélés.

A nemzetközi frizbitorna végeredménye:

1. MamuTi na travi (Zagráb, Horvátország) 2. Hallod Igaz-e? (Budapest, Magyarország) 3. Chuck Bronson (Bécs, Ausztria) 4. Air Djewrek (Újvidék, Szerbia) 5. Hallod 300? (Budapest, Magyarország) 6. Disko Klipani (Szabács, Szerbia) 7. SZUFLA A (Szeged, Magyarország) 8. Nezgodne Nektarine (Banja Luka, Bosznia-Hercegovina) 9. SZUFLA 1 (Szeged, Magyarország) 10. Cosmo (Maribor, Szlovénia) Részletes eredmények itt!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.