Sport

Kerékpáros póló: magyar csapat nyerte a szegedi Eb-selejtezőt + FOTÓK

Kerékpáros póló: magyar csapat nyerte a szegedi Eb-selejtezőt + FOTÓK

2012. május 15., kedd
Kerékpáros póló: magyar csapat nyerte a szegedi Eb-selejtezőt + FOTÓK

Hétvégén a Hattyas sori Egyetemi Sportközpont igazi különlegességnek adott otthont: Szegeden rendezték a kerékpáros póló Európa-bajnokság regionális selejtezőjét. Magyar győzelemnek örülhettünk.

Forró az aszfalt, vakítóan tűz a nap, miközben - kissé poszt-apokaliptikus látomásként - három-három, furcsa golf(?)ütőket lengető bukósisakos alak nyargal egymás felé kiszuperált drótszamarán. Nem a Mad Max 4 szegedi forgatásának pillanatképe, hanem egy kerékpárospóló-meccs kezdete tárult elénk a Hattyas sori Egyetemi Sportközpontban szombat délelőtt, a májusi forró tavaszban. A kerékpáros pólót 1891-ben találta ki egy ír úriember,

Richard J. Mecredy

. A sportágat az ősi, belső-ázsiai gyökerű lovaspólóból eredeztetik. Az 1908-as londoni olimpián bemutatkozó sportágként megjelenő játékot eleinte füves pályán játszották ötfős csapatok, ám ezt is utolérte az urbanizáció, és aszfaltos pályákon terjedt el. Napjainkban az Egyesült Államokban nagyon nagy hagyományai vannak a hardcourt bike polo néven is emlegetett, félig technikai sportnak, ám az utóbbi tíz évben Európában - és Magyarországon - is egyre népszerűbb, olyannyira, hogy rendszeresen szerveznek kontinensviadalt, illetve világbajnokságot. A tavalyi vb az Egyesült Államokban volt, az idei Genfben lesz augusztus 14-18-án. A 2012-es kontinensviadalt Párizsban rendezik július 19-21-én, ennek közép-európai regionális selejtezője zajlott a hétvégén Szegeden Ausztria, Horvátország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Románia, Ukrajna és Magyarország legjobb bicajpólósai, összesen 18 csapat részvételével. A kvalifikációs tornán a legjobb három csapat egyenes ágon jutott ki Párizsba, míg a 4-6. helyezetteknek pótselejtezőt kell vívniuk.

"Magyarországon egyre népszerűbb ez a sportág, Budapesten, Debrecenben, Győrben és Szegeden vannak csapatok. Szegeden minden szombaton reggel 8-tól szoktunk a Vajda utcában játszani (innen a csapatnév, 8AM, mert "A póló Szegeden 8-kor kezdődik" - a szerk.). Szerencsére a Szegedi Tudományegyetem és az Egyetemi Sportközpont mellénk állt, így ideális és színvonalas körülmények - rendelkezésre álltak öltözők, tusolók, s megfelelő tér és pálya - között tudtuk lebonyolítani az Eb-selejtezőt" - közölte portálunkkal két meccs között a helyi főszervező Szakál Péter, az SZTE GTK Dékáni Hivatalának vezetője, aki maga is az 8AM nevű csapat játékosaként terelte a labdát feltuningolt drótszamarán.

Fair play ütők és küllők között

A biciklis pólós közösség baráti légkörét kiválóan jellemzi a finálé egyik momentuma is. A Bisons - Apollo 3 döntő alatt véletlen ütközés során megsérült az egyik magyar játékos hátsó kereke. A Bisons időt kért, ekkor szabályok értelmében 2 perc áll rendekezésre a javítása. Az Apollo 3 segített a kerékcserében: amíg a magyarok pótalkatrészért szaladtak, a lengyelek hozták a szerszámokat és közösen javították meg a kerékpárt.
Mint tőle megtudtuk, nemzetközi szinten hazánkból a Bisons nevű fővárosi csapat örvend ismertségnek, ők a közelmúltban egy hasonló spanyolországi tornát meg is nyertek. A kétnapos rendezvény első napján, szombaton zajlottak a svájci rendszerű csoportmérkőzések, ahol öt körben játszott minden egység az ellene sorsolt csapattal, majd az elszámolásnál megállapított sorrend alapján a legjobb 16 trió vívta a másnapi egyenes kieséses meccseket. Számos, rendkívül látványos és pörgős derbit követően a vasárnap délutáni döntőben végül a már említett The Bisons - Varga Gábor, Varga Dávid és Hagemann József - bizonyult a legjobbnak, 5-3-ra felülmúlva a lengyel Apollo 3 gárdáját. A harmadik helyet, s ezzel a párizsi indulást, az ugyancsak lengyel MMA együttese szerezte meg, akik a legjobb nyolc közé kerülésért épp a Szakál Péter vezette szegedi csapatot verték 5-0-ra. A 4-6. helyen sorrendben az osztrák Banana Thieves, a lengyel Tora Tora Tora és a román Bloody Brown Bears végzett, ők pótselejtezőn vívhatják ki az EB-részvételt.

Bájk-micsoda?

A modern hardcourt bike polót 3-3 fős csapatok játsszák, a pólósoknak egy lecsupaszított, semmilyen kiálló alkatrésszel nem rendelkező biciklire van szükségük, melyeknek lehetőség szerint a küllőit is tanácsos elfedni, hogy a játékostársak lába, vagy ütői ne akadjanak bele. Az ütőket házilag gyártják, általában használt síbotokból és vízvezetékcsövekből. A fej méretére vonatkozóan azonban szigorú szabályok vannak, 13 centiméter hosszú és 6 centi átmérőjű kell legyen, gólt pedig csak a fej kerek végével lehet ütni, a hosszanti résszel csak tolni, vagy terelni lehet a labdát. A kapuk leginkább a gyeplabdában vagy jégkorongban használatosakra emlékeztetnek, s azokhoz hasonlóan a pályán foglalnak helyet, azaz el lehet haladni mögöttük. Fontos szabály az is, hogy a lábat nem szabad letenni, amennyiben ez mégis előfordul, úgy a pálya két szélének közepén elhelyezett egy-egy "kongóhoz" kell tekernie az adott játékosnak, s ütőjével ráütni - ezzel pár másodpercre kiesik a játékból, az ellenfél így pár másodpercig kvázi emberelőnyben játszhat. A játékidő tíz perc, de hamarabb is véget érhet, ha az egyik fél öt gólt üt a másik kapujába. Mivel gyakoriak az ütközések, vigyázni kell egymásra, bicikli biciklivel, test testtel, ütő ütővel ütközhet, de ebben sem lehet szándékosság. A test védelmében ajánlott bukósisak, könyök-, térd- és lábszárvédő, valamint kesztyű használata is. A szabályok betartását egy vezetőbíró és két gólbíró felügyeli - előbbi az időt méri és az eredményt jegyzi, utóbbiak feladata a helyes ütőhasználat és az ütközési szabályok betartásának figyelése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.