Sport

Kosárlabda: 14 csapat a férfiaknál, 2013-tól 10 a nőknél

Kosárlabda: 14 csapat a férfiaknál, 2013-tól 10 a nőknél

2012. április 2., hétfő
Kosárlabda: 14 csapat a férfiaknál, 2013-tól 10 a nőknél

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöksége pénteki ülésén döntött az országos bajnoki versenyek struktúrájáról. Az élvonalban a férfiaknál jövőre is 14 gárda szerepel, míg a női mezőny 2013 őszétől tíz csapatosra csökken.

Az MKOSZ honlapján megjelent tájékoztatás

szerint a felnőtt férfiak A csoportjában továbbra is 14-en szerepelnek, az esetleges középszakasz bevezetéséről a nemzetközi versenynaptár és kupaindulások ismeretében dönt az MKOSZ. A férfi B csoportban az érvényes Versenykiírásnak megfelelően 20-as mezőny vág neki a 2012-13-as szezonnak, az NB II-ben pedig továbbra is 4 területi csoport mérkőzései zajlanak. A bajnokságok minden szintjén az utolsó helyezett kiesik és 2013-14-től helyet cserél az alsóbb osztály bajnokával. A nőknél szintén a korábbi elnökségi döntés szerint zajlik a 2012-13-as NB I-es bajnokság: a 12 csapatos mezőny 2013 őszétől 10-re csökken, ezért a rájátszást követően a 10-12. helyezett kiesik, helyükre pedig az Amatőr Női Bajnokság győztese kerül. Az MKOSZ döntött az Egyetemi és Főiskolai bajnokság elindításáról, így a változatlan férfi A csoport U23-as bajnoksága mellett a 19 év feletti játékosok itt edződhetnek a felnőtt versenyek követelményeihez (a férfi B csoportban e korosztály nevezése 2012 őszétől nem kötelező). Az utánpótlásban a kadett és junior korosztály a 2011-ben debütált kiemelt-szisztéma szerinti bajnokságokban játszik (a legjobb 12 együttest követő csapatok 4 régióban versenyeznek és juthatnak a kiemelt csoportba). Az MKOSZ döntött arról is, hogy a junior korosztályban az elindult akadémiai program szerint lehetővé teszi a teljes középiskolás korosztály szereplését is (U19). A serdülő korosztályok versenye a nyílt alapszakaszt követő 16-os főtábla szerint kerül továbbra is megrendezésre. A tömegesítés érdekében döntött az MKOSZ a Mini-kosárlabdázás (Dobd a Kosárba! mozgalom, illetve Kenguru és Gyermek Kupa) fejlesztéséről is, és 2012 őszétől a 13 éves lányok számára Tini-kupát ír ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.