Sport

Nagy Péter: Az eddigi legsikeresebb évem 2011

Nagy Péter: Az eddigi legsikeresebb évem 2011

2011. december 1., csütörtök
Nagy Péter: Az eddigi legsikeresebb évem 2011

Hivatalosan is Universiade-győztes lett Nagy Péter, a Szegedi Lelkesedés SK ólomsúlyú (+105 kg) súlyemelője. Többek között erről is beszélgettünk vele a minap a Reök-kávézóban.

Hivatalossá vált az Universiade-győzelme, igaz, az eredeti győztes egyiptomi Mohamed Maszud doppingvétsége miatt ezt eddig is tudta ön is, mi is, mindenki. De mit is jelent ez pontosan?

– Ez annyit jelent, hogy az egyiptomiak vagy nem kérték doppingoláson ért versenyzőjüknél a B-próba elvégzését, vagy ez megtörtént és pozitív lett a teszt. Így mivel utólag megfosztják első helyezésétől, vissza kell szolgáltatnia az aranyérmet a szövetségnek.

– A párizsi világbajnokságon 415 kilogrammos összetett eredménnyel 8. helyet szerzett. Hogyan értékeli ezt az eredményt?

– Nagyon jól sikerült számomra ez a világbajnokság. Két célom volt, amikor kiutaztam, hogy egyéni csúcsot emeljek, s hogy a tízbe bekerüljek. Ezt mindkettőt sikerült elérnem, ráadásul 8. helyet szereztem, aminek külön örülök. Ez az összetett eredményem, szakításban 192 kilogrammal 5. lettem, ami nagyon jó eredmény, lökésben 223 kilogrammal 10. helyezést szereztem. Szakításban volt egy 3. fogásom 196 kilón, amely ha sikerül országos csúcs lett volna, azonban egy technikai hiba miatt nem jött össze. Edzésen nem gyakoroltuk ezt eleget, ráadásul túl sok idő telt el a két szakítás között, s a pihenő kicsit megzavart. Remélem, hogy talán még idén sikerül megcsinálnom.

– Milyen volt a vb-mezőny?

– Nagyon erős világbajnokság volt, még a B csoportba is csak 400 kilogrammal lehetett beférni, ilyen pedig az elmúlt években, évtizedekben nem volt. A világbajnoki címet szerző iráni versenyző 464 kilót emelt, kimagaslott a mezőnyből, abszolút megérdemelten nyert.

– Mit jelent ez az eredmény az olimpiára nézve?

– Mivel csapatkvótaszerzés van, ezért a kvótára jövőre az Európa-bajnokságon lesz esélyünk, vagy pedig egyéniben szerezhetünk. Ez úgy történik, hogy ha nem szerzünk kvótát az Eb-n, akkor a világranglista első 15 helyezettjében kell benn lenni, s az kap kvótát, aki addig még nem szerzett.

– Milyen volt a hangulata a vb-nek?

– Mivel Disneylandben rendezték a világbajnokságot, ezért már alapjáraton könnyedebb légköre volt, jól éreztük magunkat, egyedül az étkeztetés hagyott kívánnivalókat maga után, nagyon egysíkú volt az étrend. Általában a világversenyeken nem ezt szoktuk meg…

– Akárhogy is nézzük, ez egy sikeres év…

– Talán az eddigi legsikeresebb évem a 2011-es esztendő, bár elég rosszul indult, mivel az év elején

a kazanyi Európa-bajnokságot ki kellett hagynom

egy sérülés miatt. Akkor nem gondoltam volna, hogy ennyire jól összejön ez az idei év, de szerencsére minden jól alakult,

az országos bajnoki címemet is megvédtem

.

– Mennyi idő jut a pihenésre mostanság, hogyan folytatódik a munka?

– Pihenni nincs idő! Két hét múlva megyek Londonba az előolimpiára, majd rá egy hétre Bjelgorodba a President Kupára, ami beleszámít az egyéni kvalifikációs rendszerbe, úgyhogy idén még egy nagyon fontos verseny van számomra.

– A sport mellett jogi tanulmányaival is halad előre. Hogy jut ideje a tanulásra?

– Decemberben sehogy, a fenti okok miatt az összes vizsgámat kénytelen vagyok áttenni januárra. Január 19-én érkezem haza, így januárra halasztom a vizsgaidőszakot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.