Sport

Úszás, vízilabda és világcsúcsok az Emlékpontban

Úszás, vízilabda és világcsúcsok az Emlékpontban

2011. november 25., péntek
Úszás, vízilabda és világcsúcsok az Emlékpontban

Emlékszik még, hogy milyen volt a vásárhelyi strandfürdő az ötvenes években, tudja, hogy mi az a „trambulin-kerge”, kik voltak az ötvenes évek vízipólócsapatának tagjai? Emlékezni vágyó sportbarátokat, a strand szerelmeseit, valamint a hosszú élet titkára kíváncsi érdeklődőket várják november 29-én, kedden 17 órára az Emlékpontba, a Közéleti Pont estjére. A beszélgetés vendége Magyarország legidősebb, tizenegyszeres világbajnok szenior úszója, a 91. életévében járó Bánki Horváth Béla lesz.

A szegedi uszoda (csaknem) mindennapi vendége – melyre a rendezvény találós kérdéssel felérő címe is utal –,

Bánki Horváth Béla

1920-ban született Orosházán. 18 évesen országos ifjúsági bajnok. Ifjúkori sportkarrierjét a háború és a hadifogság törte ketté. Az ötvenes években, a háború okozta viszontagságok után visszatérve Magyarországra Hódmezővásárhelyen kezdett vízilabdázni, majd 1953-ban ismét úszni. A magyar bajnokságok legidősebb versenyzője volt. 36 évesen megyei felnőtt bajnok. Felnőttkorában úszó és vízilabdaedző Orosházán, Szentesen, Hódmezővásárhelyen és Szegeden. Több mint kétezer gyermeket tanított meg úszni, versenybíróként a 90-es évek végén is közeli kapcsolatban áll a felnövekvő úszógenerációval. A versenyszerű úszást 65 évesen kezdte újra szeniorként. Azóta járja világot –kétszer kerülte meg a földet: egyik és másik irányba is –, tizenegy Európa- és nyolc világbajnokságon vett részt. Minden sportágat tekintve, ő ma Magyarország legidősebb, aktív világcsúcstartója és világbajnoka. Az idei jaltai kontinensviadalról 4 aranyéremmel és egy ezüst színű medállal tért haza. Béla bácsi a Megszállottak Klubjának tagja. Nemcsak medencében, hanem nyílt vízen is tempózik; minden idők legidősebb Balaton átúszója: 87 évesen szelte át a „magyar tengert”, 88 évesen a Tihanyi-öblöt, míg 89. évében a Maty-eret úszta át. Bánki Horváth Béla életének egy jelentős, 1951 és 1962 között időszaka kötődik Hódmezővásárhelyhez. Az öntözési vállalatnál és elődjénél végzett munkája mellett szabadideje minden percét a vásárhelyi uszodában töltötte: úszóedzőként két egyesületben oktatta a fiatalokat, illetve vízilabdázóként a második vonalban szereplő legendás

Gabányi, Bánki, Mucsi, Marzsinai, Acél I., Török, Acél II.

összeállítású csapat tagjaként. Az Emlékpont közéleti estjének meghívott vendége számos a városhoz, a vízi sportok ismert alakjaihoz fűződő történetet is megoszt a hallgatósággal november 29-én kedden, öt órakor kezdődő beszélgetésen az Emlékpontban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.