Sport

Kosárlabda: nem indul a Mediteam Szeged a jövő évi bajnokságban? (FRISSÍTVE)

Kosárlabda: nem indul a Mediteam Szeged a jövő évi bajnokságban? (FRISSÍTVE)

2011. június 16., csütörtök
Kosárlabda: nem indul a Mediteam Szeged a jövő évi bajnokságban? (FRISSÍTVE)

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük a Mediteam Zrt. által részünkre eljuttatott sajtóközleményt, mely alapján úgy tűnik, egy korábbi tartozás miatt nem tud elindulni a 2011-2012-es nemzetközi kupasorozatban és a hazai bajnokságban a Mediteam Szeged női kosárlabdacsapata.

A Mediteam Zrt. a szegedi női kosárlabda csapatnak a 'névadó szponzori' szerződésben vállalt kötelezettségeit teljesítette, sőt időarányosan közel 30%-al túlteljesítette. Büszkék vagyunk arra, hogy 2011. január 5-től kezdődően az első osztályos szegedi női kosárlabda csapat segítségünkkel tudta befejezni a bajnokságot és került a dobogó közvetlen közelébe. Teljes erőnkkel azon voltunk, hogy a csapat jövőjét is megalapozzuk, ezért személyesen és írásban is tárgyalásokat kezdeményeztünk az országos szövetséggel, és a létrehozott új gazdasági társaságra alapozva kerestük a lehetőséget a Szeviép Szeged Női Kosárlabda Kft. ügyeinek lezárására. A létrejött szerződés-tervezetünket e-mailben a szövetség jóváhagyta és 2011. június 9-re ígérték az elnökségi döntést. Ezek után kezdtük meg a tárgyalásokat az edzővel és a játékosokkal. A csapat csodálatosan összeállt és lelkesen várta a jövőt. Visszajött volna Fűrész Emő, Németh Betti, Tóth Cili, de négy új fiatal magyar játékos is szóban 'igent' mondott, és egy fő kivételével maradt volna a régi csapat. A szerződéseket kizárólag szabályosan kívántuk megkötni, átlátható, stabil költségvetést készítettünk és kiemelten kívántunk foglalkozni az utánpótlással is. Terveink között szerepelt egy szegedi sportegészségügyi és sportfejlesztési klaszter létrehozása, mellyel kapcsolatban több szegedi sportegyesülettel is felvettük a kapcsolatot. Az előző jogviszonyok lezárásánál 2011. június 1-jén derült ki, hogy a jogokkal jelenleg is rendelkező Szeviép Szeged Női Kosárlabda Kft.-nek van egy hatályban lévő FIBA (Nemzetközi Kosárlabda Szövetség) büntetése, mely egy volt szegedi játékos felé fennálló tartozás okán született. A büntetés jelentős pénzösszegről szól, melyet a Szeviép Kft. nem tudott kifizetni, az új Kft. költségvetését pedig teljes egészében felborította volna. Ennek ellenére tárgyalásokat kezdeményeztünk a játékossal a tartozás átvállalására, és bár elfogadtuk az összeg nagyságát, a kifizetés ütemezésben nem tudtunk megegyezni. Így a hatályban maradó FIBA határozat megakadályozza az Európa Kupában kiharcolt indulást, valamint a Magyar Bajnokságban az új gazdasági társaság nevezését, és így a csapat indulását a 2011-2012-es szezonban. Jelenleg nincs jogom szerződés aláírására, mert nincs elnökségi döntés a kezemben. Azonban van egy hatályos FIBA határozat a Szeviép Kft.-vel szemben, mely blokkolja a Mediteam Szeged Női Kosárlabda Kft. további munkáját. Szerettünk volna egy szerethető, profi, szabályosan működő szegedi női kosárlabda csapatot szervezni és ehhez sok lelkes partnert is találtunk, de ez a terv, CSAK terv maradt. Senkit nem hibáztatunk, magunkat sem, mert mindent megpróbáltunk és tenni akartunk. Nem sikerült.

Szeged, 2011. június 15.

Dr. Nagy Z. Zsolt

Mediteam Zrt. vezérigazgató A női kosárlabdacsapatnál nem kívántak reagálni a Mediteam Zrt. sajtónyilatkozatára,

Nagy Z. Zsoltot

, a névadó szponzor vezérigazgatóját többszöri próbálkozásra sikerült elérnünk. "A névadó szponzori szerződés szerint a csapatnak el kell indulnia a bajnokságban. Mivel a jogokat nem kapta meg az új kft., ezért egyetlen lehetőség van: a régi üzemeltető, a Szeviép-Szeged Női Kosárlabda Kft. valamilyen formában elindul, s ha el tud indulni, akkor mi a szerződésben vállalt kötelezettségeinket teljesítjük, ahogyan eddig is tettük" - közölte megkeresésünkre a vezérigazgató. Kérdésünkre, mely szerint a jelen állás mennyire veszélyezteti a csapat létét, Nagy Z. Zsolt a fenti nyilatkozatnak a kosárlabda-szövetséggel folytatott tárgyalásokra vonatkozó részeit kiegészítve elmondta: megtalálták a lehetőséget a régi kft. ügyeinek lezárására, ám két akadály merült fel, egyrészt az elnökség még nem döntött, másrészt június 1-jén vált nyilvánvalóvá a fenti nyilatkozatban is szereplő FIBA büntetőhatározat hatályossága. "Minden energiánkkal, képességünkkel, az összes jogi lehetőséget mérlegelve próbáltunk tenni valamit ez ügyben. Nagyon nehéz most a helyzet, s nyilván a szövetség részéről is nehezen kezelhető szituációról van szó, hiszen ott a pécsi példa is, ahol sokkal-sokkal nagyobb bajban vannak mint a szegedi csapat. Amennyiben lesz rá lehetőség, továbbra is szeretnénk az együttes mellett maradni" - tette hozzá zárásként a főtámogató vezérigazgatója. A Mediteam Zrt.

januárban állapodott meg

a korábban Szeviép-Szeged néven futó bajnoki ezüst- és háromszoros bronzérmes csapatával a korábbi főtámogató csődje után 1+2 éves rendszerű névadó szponzori szerződésről. A tavaszi szezonra megújult együttes végül nem jutott a magyar kupa négyesdöntőjébe és egy bravúros negyeddöntő-párharc után csak hajszállal csúszott le a bajnoki dobogóról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.