Sport

Kajak-kenu válogató Dusev-Janics Natasa nélkül

Kajak-kenu válogató Dusev-Janics Natasa nélkül

2011. május 20., péntek
Kajak-kenu válogató Dusev-Janics Natasa nélkül

Péntektől vasárnapig a Maty-éren rendezik meg a női kajakosok első világbajnoki válogatóját. A szakág kétszeres olimpiai bajnoka, Kovács Katalin öt számban is rajthoz áll ezen a hétvégén.

Hosszú idő után egy nagyágyú, a háromszoros olimpiai bajnok

Janics Natasa

nélkül kezdődik meg a világbajnoki válogatósorozat. A szegediek versenyzője még tavasszal jelentette be, hogy gyermeket vár, s ez az örömteli hír részben át is írta az erőviszonyokat a hazai mezőnyben. Példának okáért Janics kétszeres olimpiai bajnok társának,

Kovács Katalinnak

új pár után kellett néznie K-2 500 és K-2 200 méteren: a kiváló kajakos előbbi távon

Csipes Tamarával

, míg utóbbiban

Kozák Danutával

fut neki az idénynek. Érdekesség, hogy ebben a két számban nincs nagy tolongás a hazai mezőnyben, K-2 500 méteren három, míg K-2 200 méteren négy egység nevezett a hétvégi viadalra. Kovács Katalin egyébként a két páros mellett, három egyéni számban is szerepel, azaz ezen a hétvégén öt számban láthatjuk őt a Maty-éren. "Azt hiszem, az első válogatón mindenki számára az egyéni számok a fontosak, hiszen itt lehet igazán lemérni, hol tartanak, és a következő válogatón mely számokat érdemes erőltetni. Így vagyok ezzel én is. Nálam az ötszáz egyes élvez elsőbbséget, a párosokkal azt hiszem, ráérünk később, az eredmények függvényében komolyabban foglalkozni. Az edzéseken sem gyakoroltuk túlzottan, Tamival kétszer, Danával egyszer ültünk össze a válogató előtt. Én nagyon örülnék neki, ha ötszáz egyesben sikerülne a maximumot hoznom" – árulta el Kovács Katalin. K-1 500 méteren Kovács Katalinnak két fő riválissal kell szembenéznie. A 2006-os világbajnok

Benedek Dalma

és a tavalyi Európa-bajnokság győztese, Kozák Danuta is vízre teszi hajóját. Benedek Dalma nem éppen ideális felkészülési hetet tudhat maga mögött, múlt hétvégén autóbalesetet szenvedett, így fizikailag és lelkileg sem a legjobb formában érkezik a szegedi viadalra. "Most már jól vagyok, persze vannak fájdalmaim és egy kis agyrázkódásom is, de a nehezén már túljutottam" – mondta egy nappal a válogató rajtja előtt Benedek Dalma. "A baleset óta edzést nem hagytam ki, és tulajdonképpen jó formában érzem magam, így szeretném, ha ötszáz méteren egy keményen odatett, maximum pályát tudnék menni. Még akkor is, ha a végén a mentő visz el. Bár be vagyok nevezve kétszáz egyesre is, lehet, hogy csak ötszázon indulok, mert nem tudom, hogy mit bírok el ezen a hétvégén. Lelkileg nehéz feldolgozni ezt a balesetet, főleg azért, mert három társam is velem ült az autóban, őket is veszélybe sodortam, és ebben az sem feloldozás, hogy egyértelműen nem én voltam a hibás. Nagy mázlista vagyok, és már tudom, hogy van odafent egy őrangyalom. Most már csak arra kellene rájönnöm, hogy miért tornyosulnak elém mindig megmászandó hegyek, legyőzendő akadályok a fontos pillanatokban." Kozák Danuta négy számban (K-1 és K-2 500 méter, K-1 és K-2 200 m) indul ezen a hétvégén, és mind a négy versenyszámra kiemelten figyel. "Valóban fontosnak tartok minden egyes indulást, és bízom benne, hogy ki tudom hozni magamból azt, amire képes vagyok. Persze ez attól is függ, hogy éppen milyen lábbal kelek fel az adott napon. Kicsit furcsállom, hogy a párosokban nincs nagy tolongás, ötszáz méteren mindössze három egység lesz, és Gabival olyanokkal kell vérbeli ellenfeleknek lennünk, akikkel nap, mint nap együtt készülünk. Megmondom őszintén, az edzéseken nem feszültünk egymásnak Katiékkal, így a versenyen derül ki, hogy mire vagyunk képesek ellenük. És ami a kétszáz métert illeti: egyesben próbálok gigszerek nélküli jó pályát nyújtani, míg Kovács Katival alkotott párosunk egy friss próbálkozás lesz. Azért remélem, az Európa-bajnokságon mi tudjuk majd lemérni, hogy mire vagyunk képesek a nemzetközi mezőnyben."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.