Sport

A városházán szülinapozott a szegedi futball + FOTÓK

A városházán szülinapozott a szegedi futball + FOTÓK

2011. május 24., kedd
A városházán szülinapozott a szegedi futball + FOTÓK
A szegedi labdarúgás immár hagyománnyá születésnapi ünnepségét (112. év) idén a városháza dísztermében rendezte meg a SZEGEDma.hu, a szurkolói mozgalom az MLSZ területi igazgatóságának társaságában. Kitüntették a szegedi labdarúgás új díszpolgárait is, a címet Dávid Szaniszla, Polyvás Dániel és posztumusz Gyólai János kapta. A SZEGEDma.hu és az Együtt a Szegedi Labdarúgásért szurkolói mozgalom az MLSZ területi igazgatóságának támogatásával szervezte meg az 1899-ben alapított szegedi labdarúgás 112. születésnapját. Portálunkkal két éve szórtuk el e sportos hagyomány magját, akkor a Megyeházán ünnepeltek több százan. Tavaly pedig egy igazi focigálát sikerült a Dózsa-pályára varázsolni, ahol a SZVSE, a Dózsa és a Szeged öregfiúk mellett a fiatalok megyei válogatottja és a Grosics Gyula Katolikus Labdarúgó Akadémia is pályára lépett, ahogy a nap szenzációja, az egykori válogatottakkal tűzdelt FTC senior gárdája is. Az idei éveben először kapott helyett e nívós rendezvény a városházán, a díszteremben, ahol a városi labdarúgás minden egyesülete, vezetője megjelent, az ultraszurkolók a karzatot foglalták el. Találkozhattunk egykori labdarúgókkal épp úgy, ahogy a focink más "pályáin" küzdő lelkes polgárokkal is. A díszteremben helyet foglalt, s jelenlétével megtisztelte az aggastyán, 112 éves labdarúgásunkat Kiss-Rigó László megyés püspök, Bozóky Imre, az MLSZ egykori elnöke, a szövetség jelenlegi vezetőségéből mások mellett Borbély Zoltán, a jogi és sajtóiroda vezetője, Mózes Ervin, városunk címzetes főjegyzője, Solymos László alpolgármester, a sportbizottság elnöke, Szentgyörgyi Pál, Magyar Anna, a megyei önkormányzat elnöke, Bohács Zsolt és Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselők, Kistelek polgármestere, Nagy Sándor, valamint több tanácsnok és városi képviselő is.

Tudósításunk az eseményről:

17.50: Az ünnepséget a Megyeházán egy állófogadás követte. Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke és Oláh János látta vendégül a jelenlévőket. 17.45: A jelenlévők megnézték egy magyar labdarúgást népszerűsítő kisfilmet, majd a szurkolók elénekelték a szegedi labdarúgás himnuszát. 17.40: Pintér M. Lajos, a SZEGEDma.hu főszerkesztője bemutatta a SZEGEDma.hu Csongrád Megyei Magyar Kupa döntőjének serlegét, és meghívta a jelenlévőket a jövő szerdai döntőre, ahol a két NB III-as városi gárda, a KITE-Szeged és a Tisza Volán SC Szeged méri össze tudását.

A kitüntetések

17.30: Nógrádi Tibor, az MLSZ területi igazgatója a megjelent vendégeket köszöntötte, majd bejelentette, hogy Szeged város labdarúgásának koncepciója megszületett, amit a sportbizottság előtt ismertettek már, és amit kiosztanak minden érdeklődőnek az ünnepség után. Díszpolgári címek adományozása következett. Először egy régi szurkoló, Dávid Szaniszla kapott kitüntetést. Polyvás Dániel, a kiváló szegedi csatár is díszpolgári címet kapott, akinek a díját fia, Polyvás Tamás vette át. Posztumusz kitüntetésben részesült Gyólai János, a Csongrád Megyei Labdarúgó-szövetség egykori főtitkára, aki rengeteget tett a szegedi labdarúgásért. A Szegedi Labdarúgó-utánpótlásért díjat Hódi Zsuzsanna érdemelte ki, aki az idei évben a SZAK női csapatát az első osztályba vitte fel, és nagyon sok tehetséges szegedi hölgyet nevel a labdarúgás szeretetére. A Szegedi Labdarúgás Jövőjéért elismerést Szivacski Donát, a Tisza Volán SC U15-ös korosztályának ifjú tehetsége kapta (ki ezen a napon éppen Debrecenben játszott bajnokit, így Halkó Pál szakosztályvezető vette át helyette a kitüntetést.) Életműdíjat kapott Halász Antal, aki 75 évével a város legidősebb aktív nagypályás labdarúgója. Különdíjat kapott a legifjabb futballklub alapítója, a kecskési Csorba Ágnes is (alig egy hete él a kecskéstelepiek egyesülete). Az Ultras Szeged szurkolói is különdíjban részesültek, a karzatról pedig felhangzott az "alé, alé, csak a Szeged, alé!" nóta... Az elismeréseket a két főszervezőt, Nógrádi Tibor és Pintér M. Lajostól, portálunk főszervezője nyújtotta át.

Az emlékezések

17.15: Kovács Ferenc egykori szegedi mesteredző, az idén bajnokságot nyert Videoton tiszteletbeli elnöke beszéde következett. Felidézte, hogy az edzősködést a gyerekek miatt kezdte el, a gyerekek tehetségét pedig Szegeden is megtapasztalta. Az edzői múltjával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy annak idején rajt-cél győzelmet arattak, első meccsen a dobogó élére kerültek, s ott is fejezték be a második vonal küzdelmeit Szegeden. "Ebben a városban minden adott, és mégsem tud megkapaszkodni a foci az elitben, nem igazán értem, miért" - fogalmazta meg kérdését a legendás edző, majd kifejezte reményét, hogy ez a tendencia megfordul majd. 17.05: Megkezdődött az ünnepség! A Himnusz után Kancsár József színművész mondott köszöntőt, emlékezett a dicső múltra és az alapítókra, akik a Hétválasztók nevű vendéglőben létrehozták az első szegedi csapatot. 16.55: Érkeznek a vendégek, az összes szegedi futballcsapat, egyesület képviselteti magát edzőkkel vezetőkkel és játékosokkal. A karzaton az ultratábor jelent meg zászlókkal. Több politikus is helyet foglal a díszteremben (az alpolgármester, városi és országgyűlési képviselők), a megyés püspök, civil szervezetek tagjai, a sajtó és más érdeklődők. Most a szegedi foci 112. életévét ünnepli a több tucat meghívott vendég. A szegedi labdarúgás alapjait 1899-ben fektette le 13 polgár, akik megalapították az első sportegyesületet Szegedi Kerékpáros és Sportgyakorlók Köre néven - később Szegedi Atlétikai Klub (SZAK). Az első, jubileumi 110 éves ünnepséget (A SZEGEDma.hu és az Együtt a Szegedi Labdarúgásért Szurkolói mozgalom szervezésében) a Megyeházán tartottuk, ahol posztumusz díszpolgári címet kapott Baróti Lajos, díszpolgári címben részesült még Mészáros Károly és Nemes István. A tavalyi megemlékezést egy igazi futballgála tette színessé. Akkor posztumusz díszpolgári címben Hajós Imre részesült, díszpolgárrá pedig Miskolczi Józsefet avatták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.